Μπορεί να γίνει «Δήμος Ρούβα ξανά»;

mesaralive.gr  26 May, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Μπορεί να γίνει «Δήμος Ρούβα ξανά»;

Σε Λαϊκή Συνέλευση καλεί κατοίκους και φορείς της περιοχής του Ρούβα, την ερχόμενη Κυριακή 29 Μαΐου στις 11 το πρωί η επιτροπή διεκδίκησης «Δήμος Ρούβα Ξανά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και πολλούς μήνες έχει ξεκινήσει από την Επιτροπή μια διερεύνηση  για τις δυνατότητες και τις  πιθανότητες που υπάρχουν ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα για επανασύσταση του Δήμου Ρούβα. Η επιτροπή που έχει συσταθεί γι΄ αυτό το σκοπό, στην ανακοίνωσή της παραθέτει τις εκτιμήσεις της αλλά και το προτεινόμενο σχέδιο για την υλοποίηση του αιτήματος και καλεί τους κατοίκους του Ρούβα  σε Λαϊκή Συνέλευση στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων στις παλιές κατασκηνώσεις στη Γέργερη, την Κυριακή στις 11 το πρωί προκειμένου να συζητηθεί  λεπτομερώς το προτεινόμενο σχέδιο, και να ληφθούν αποφάσεις, εάν και πως προχωρήσει η υλοποίησή του.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Μπορεί να γίνει «Δήμος Ρούβα ξανά»;

[Γέργερη, Μάιος 2016]

Η ερώτηση του τίτλου στο παρακάτω κείμενο μας απασχολεί όλους, και ιδιαίτερα εμάς, τα μέλη της επιτροπής διεκδίκησης «Δήμος Ρούβα ξανά». Τους προηγούμενους μήνες έχουμε με διάφορους τρόπους διερευνήσει, τί δυνατότητες και πιθανότητες υπάρχουν, για να πραγματοποιηθεί το αίτημά μας. Ακολουθεί μια σύντομη παρουσίαση της κατάστασης και των προοπτικών για την περιοχή μας, κατά την εκτίμηση μας, καθώς και μια πρόταση για τα επόμενα βήματα, τα οποία κατά τη γνώμη μας, ως Επιτροπή, θα είναι μάλλον ο μόνος τρόπος, για να αντιμετωπίσουμε και να βελτιώσουμε την κατάσταση στην περιοχή μας. Επειδή το προτεινόμενο σχέδιο απαιτεί μια ευρεία συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής, θεωρούμε αναγκαίο να συγκληθεί Λαϊκή Συνέλευση

την Κυριακή, 29/5/2016 και ώρα 11:00,

στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων στις παλιές κατασκηνώσεις στη Γέργερη,

για να συζητήσουμε λεπτομερώς το προτεινόμενο σχέδιο, και να αποφασίσουμε, εάν και πως θα προχωρήσουμε με την υλοποίησή του.

Τρέχουσα κατάσταση, δυνατότητες και προοπτικές

Στα επόμενα δέκα χρόνια, η κατάσταση στο Δήμο Γόρτυνας δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο. Αυτό σημαίνει ότι και η καθημερινότητα συνεχώς θα είναι χειρότερη, με σοβαρό κίνδυνο καταστροφής κρίσιμων υποδομών που δύσκολα ξαναφτιάχνονται.

Το πρόσφατο σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης (η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει δημοσιευτεί στο διαύγεια, απ’ όπου μπορείτε να τη διαβάσετε) ενισχύει τους φόβους, ότι αυτός ο Δήμος δεν πρόκειται να σταθεί στα πόδια του με τη λογική που έχει η Δημοτική Αρχή του Δήμου Γόρτυνας.

Σύμφωνα με την οικονομική υπηρεσία του Δήμου, το σημερινό έλλειμμα του Δήμου είναι 8 εκατ. Ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις σε δάνεια των παλαιών Δήμων είναι 4,7 εκατ. Ευρώ. Επιπλέον, από το Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίστηκε ακόμα ένα νέο δάνειο των 4,8 εκατ. Ευρώ, παρά την αντίθετη άποψη της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, αφού δε μπορεί να το αποπληρώσει. Στο επιβαλλόμενο από το κράτος σχέδιο εξυγίανσης του Δήμου (μικρό μνημόνιο) δεν λαμβάνονται υπόψη το νέο δάνειο 4,8 εκατ. Ευρώ, καθώς και τα χρέη των σημερινών δημοτικών επιχειρήσεων (σφαγεία και κοινωφελής), που είναι περίπου 2 εκατ. Ευρώ, δηλαδή ένα σύνολο 6,8 εκατ. Ευρώ. Αυτά θα εμφανιστούν σα χρέη μετά τη εξυγίανση, δηλαδή δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση του Δήμου με την εξυγίανση.

Όσον αφορά τις δυνατότητες, στα πλαίσια της αναθεώρησης του Καλλικράτη, να δημιουργηθεί επίσημα ξανά ένας Δήμος Ρούβα στην περιοχή μας, δεν μπορεί να γίνει στο ορατό μέλλον, και είναι αμφίβολο, εάν είναι καθόλου εφικτό. Οι προθέσεις της κυβέρνησης, όπως μας διευκρίνισε ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Μπαλάφας, είναι να ασχοληθεί με το θεσμικό πλαίσιο (κυρίως με το νομικό πλαίσιο) του Καλλικράτη κατά αρχήν, χωρίς να κάνει κουβέντα για το χωροταξικό.

Άποψη μας είναι, ότι θα γίνουν αλλαγές σε δεύτερο χρόνο στο χωροταξικό, σε μικρή όμως κλίμακα (νησιά και λίγους Δήμους με ιδιαιτερότητες). Αυτά εφ’ όσον το πολιτικό σκηνικό παραμένει σταθερό. Αλλιώς όλα αυτά απομακρύνονται χρονικά και πολιτικά.

Το συμπέρασμα μας από τα παραπάνω είναι, ότι θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας, και να μην περιμένουμε από αλλού να αλλάξει η κατάσταση. Συνεπώς, σκεφτήκαμε, σαν Επιτροπή, ένα εναλλακτικό σχέδιο, του οποίου οι βασικές ιδέες παρουσιάζονται παρακάτω.

Προτεινόμενο σχέδιο και επόμενα βήματα

Κατά την άποψη μας, θα πρέπει να κάνουμε κάτι που να προκαλέσει εντύπωση, ”δυνατό” και να μας βοηθάει στο να αναδείξουμε το θέμα μας, αλλά και ταυτόχρονα να προχωρούν ζητήματα που αφορούν στη περιοχή, χωρίς να χάνουμε χρόνο.

Επίσης κάτι που να εξασφαλίζει τη στήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, αλλά και επιπλέον να εξασφαλίζει τη εμπλοκή πολλών ανθρώπων στις αποφάσεις και στις διαδικασίες, στηριζόμενο στην συναίνεση και ομοθυμία όλων. Σε διαφορετική περίπτωση, η προσπάθεια συνεχώς θα φθίνει και θα αποθαρρύνεται κυρίως από κριτικές “καφενείου”.

Απάντηση στα παραπάνω θα δώσει η δημιουργία, από τη πλευρά μας, ενός δικού μας “ιδιωτικού” Δήμου, και θα πρέπει να παρουσιαστεί ως εξής:

“Εφ’ όσον δε μας κάνετε εσείς Δήμο, θα τον κάνουμε μόνοι μας.”

Δημότες αυτού του Δήμου θα είμαστε όσοι και τώρα είμαστε δημότες, σύμφωνα με τους εκλογικούς καταλόγους. Αυτός ο κοινωνικός Δήμος της κοινωνίας του Ρούβα θα έχει νομική υπόσταση, π.χ. αστική εταιρεία μη κερδοσκοπική, με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής. Θα μπορεί:

να κάνει σχέδιο για τη ανάπτυξη της περιοχής,
να διεκδικεί από το Δήμο Γόρτυνας, από την Περιφέρεια, και από το Κράτος, ότι του ανήκει, και ότι χρειάζεται η περιοχή, και
να διεκδικεί την μελλοντική δημιουργία ξεχωριστού Δήμου στη περιοχή, έχοντας δείξει ότι μπορούμε και μόνοι μας.

Στα παραπάνω χρειάζεται να συμφωνεί το μεγαλύτερο μέρος των δημοτών και μάλιστα ενυπόγραφα. Η υπογραφή θα σημαίνει συμμετοχή στο νέο Δήμο (αστική εταιρεία μη κερδοσκοπική), αλλά και συμμετοχή στον αγώνα που ξεκινά η περιοχή.

Οι αποφάσεις θα παίρνονται με αμεσο-δημοκρατικές διαδικασίες. Δηλαδή από τη Λαϊκή Συνέλευση, που θα γίνεται κάθε έξι μήνες.

Θα διοικείται από 5/μελή εκτελεστική επιτροπή, που θα εκτελεί τις αποφάσεις της Συνέλευσης, στηριζόμενη σε θεματικές επιτροπές, εμπλέκοντας έτσι πολλούς δημότες. Η εκτελεστική επιτροπή θα εκλέγεται κάθε χρόνο και θα έχει ένα συντονιστή. Τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, καθώς και των θεματικών επιτροπών, συμμετέχουν εθελοντικά, δηλαδή χωρίς αμοιβή.

«Με σχέδιο, επιμονή, υπομονή, και κυρίως ενωμένοι,
για ένα Δήμος Ρούβα ξανά. Ας το ξεκινήσουμε!»

Τα μέλη της επιτροπής διεκδίκησης «Δήμος Ρούβα ξανά»:

Σταύρος Ξημεράκης (Παπασταύρος), 697 758 2831
Φανούριος Οικονομάκης, 697 740 9031
Νίκος Πρινιανάκης, 697 848 8131
Γιώργος Τζωρτζάκης, 694 453 6372
Έριχ Λάις (Erich Leisch), 694 744 6631

Email της επιτροπής: [email protected]».

 

mesaralive.gr  26 May, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα