Μπριάμ κλασικό

Ένα αγαπημένο και ελαφρύ οικογενειακό φαγητό, με πρωταγωνιστές τα λαχανικά. Το φουρνίζουμε και το σπίτι μας μυρίζει καλοκαίρι και φαγητό της μαμάς.
Υλικά
1/4 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
3 πατάτες, σε μεγάλους κύβους
4 κολοκύθια, κομμένα στη μέση
1 κρεμμύδι, σε χοντρά κομμάτια
3 πιπεριές πράσινες, σε κομμάτια
2 πιπεριές κόκκινες, σε κομμάτια
200 γρ. φέτα σκληρή
Για τη σάλτσα
3 ντομάτες, τριμμένες
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
½ κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
αλάτι
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε πρώτα τις πατάτες για 4΄-5΄ ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα. Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τις μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα κολοκύθια, μετά με το κρεμμύδι και τέλος με τις πιπεριές. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο επιπλέον πριν σοτάρουμε τα υπόλοιπα λαχανικά.
Για τη σάλτσα: Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες στο τηγάνι, προσθέτουμε τον πελτέ, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε καλά και προσθέτουμε 100 ml καυτό νερό.
Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 2΄ και περιχύνουμε τα λαχανικά.
Κουνάμε το ταψί να απλωθούν τα λαχανικά και να καλυφθούν με τη σάλτσα και ψήνουμε για 40΄ ή μέχρι να μαγειρευτούν τα λαχανικά και να μείνουν με τη σάλτσα τους.
Σερβίρουμε το μπριάμ με τη φέτα σε ξεχωριστό πιάτο ή θρυμματισμένη πάνω από τα λαχανικά.
Δείτε επίσης
- Γονιδιωματικός έλεγχος νεογνών: Η Ελλάδα κάνει το άλμα στο μέλλον
- Υπουργείο Παιδείας: Έρχονται 10.000 διορισμοί εκπαιδευτικών – Πώς θα γίνει η κατανομή
- Κολλαγόνο: 5 τροφές που επιβραδύνουν τη γήρανση του δέρματος
- Μπόνους δόμησης: Από Σεπτέμβριο ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός
- Mεταναστευτικό: Μείωση αφίξεων στην Κρήτη