Μύδια σαγανάκι

Υλικά
κατεψυγμένα μύδια ψίχα
4-5 κ.σ.
ελαιόλαδο
1
ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελ.
ψιλοκομμένο
3
ώριμες σφιχτές ντομάτες (χωρίς την φλούδα ψιλοκομμένες)
1/2
φρέσκια πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη (ή λίγο μπούκοβο)
200 gr
φέτα
Λίγη
ρίγανη ή θυμάρι
Λίγο
μαϊντανό ψιλοκομμένο για το τελείωμα
αλάτι (προαιρετικά)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τα μύδια θεωρούνται τα πιο διαδεδομένα οστρακοειδή και περιέχουν πολλά αναγκαία θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό. Οι πρωτεΐνες που δίνουν αποτελούνται από όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και έτσι θεωρούνται υψηλής βιολογικής αξίας. Μάλιστα τα 85 γρ. μύδια παρέχουν το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε πρωτεΐνες. Ταυτόχρονα τα λίγα λιπαρά που έχουν είναι ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία συνδέονται άμεσα με την καλή καρδιαγγειακή υγεία.
Εκτέλεση
Μύδια: Καθάρισμα και μαγείρεμα
Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα μύδια τα ξεπαγώνουμε με το σωστό τρόπο.
Βάζουμε τα μύδια σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα, ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας για 3′ να μαλακώσει ελαφρά και να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και την πιπεριά και σοτάρουμε για περίπου 1′.
Προσθέτουμε τη ντομάτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε γύρω στα 10 λεπτά μέχρι να πυκνώσει και να μελώσει η κόκκινη σάλτσα.
Βράζουμε για λίγα λεπτά να πυκνώσει καλά η σάλτσα.
Τέλος, προσθέτουμε την μυδόψυχα, τα βότανα και τη φέτα. Βράζουμε για 2-3′ ίσα να λιώσει η φέτα.
Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού.
Σερβίρουμε αμέσως με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Tips
Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα μύδια, τα καθαρίζετε καλά με βουρτσάκι ή σκληρό σφουγγάρι τρίβοντας τα. Όσα μείνουν ανοιχτά μετά το καθάρισμά τους τα πετάτε.
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μυδόψυχα, παίρνετε φρέσκα μύδια, τα καθαρίζετε και τα βάζετε σε κατσαρόλα σε πολύ δυνατή φωτιά. Σκεπάστε με καπάκι και ανακινήστε την κατσαρόλα από τα χερούλια 2-3 φορές. Όλη η διαδικασία κρατάει μόνο 2-3΄. Συλλέγουμε σε ένα μπολ το ζωμό των μυδιών και ενισχύουμε τη σάλτσα με αυτόν.
Για 500 γραµ. μυδόψυχα χρειάζεστε 2 κιλά φρέσκα μαύρα με κέλυφος.
Μην τα παραβράζετε. Όσο περισσότερο τα βράζετε τόσο συρρικνώνονται και χάνουν τα υγρά τους με αποτέλεσμα να γίνονται σαν λάστιχο.
Το αλάτι με προσοχή, γιατί τα φρέσκα είναι αρκετά αλμυρά κι αν χρησιμοποιήσετε το υγρό τους, αυτό θα κάνει πολύ αλμυρή την σάλτσα. Γι’ αυτό πριν αλατίσετε, δοκιμάστε πρώτα.
Αν θέλετε μπορείτε να τα γκρατινάρετε στο γκριλ για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει η φέτα.
Δείτε επίσης
- Πώς αλλάζει το σώμα σου με 30 ημέρες περπάτημα
- Κρέας: Πώς επηρεάζει η ευλογιά των αιγοπροβάτων τις τιμές του – Τι λένε κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες
- Yδρογονάνθρακές : Σκλήρο πόκερ για τα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης
- Προσεχώς ολική έκλειψη σελήνης – Τι πρέπει να ξέρετε για το «ματωμένο φεγγάρι»
- Καιρός: Έρχεται ασυνήθιστα «καυτός» Σεπτέμβριος