Μυρσίνη Ζορμπά:Κακώς δεν υπήρξε ξεκαθάρισμα για τα μνημεία πριν πάνε στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων

  21 September, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Μυρσίνη Ζορμπά:Κακώς δεν υπήρξε ξεκαθάρισμα για τα μνημεία πριν πάνε στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων

«Υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου έκανε μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ αλλά δεν το ξέρω» είπε Υπουργός Πολιτισμού η Μυρσίνη Ζορμπά - Υπονόησε ότι για όλα φταίει το κτηματολόγιο

Στην έλλειψη κτηματολογίου απέδωσε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά την ένταξη αρχαιολογικών μνημείων και μουσείων στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων με τη λίστα των 10.119 ακινήτων του Δημοσίου παραδεχόμενη ότι κακώς δεν υπήρξε κάποιο ξεκαθάρισμα πριν να μπουν στη συγκεκριμένη λίστα.

Χαρακτήρισε, δε, «φασαρία για το τίποτα» τις αντιδράσεις των Ελλήνων Αρχαιολόγων αν και κράτησε αποστάσεις από την προκάτοχό της Λυδία Κονιόρδου.

Σύμφωνα με την ίδια «πρόκειται για νόμο του 2016 που έδινε στο υπερταμείο το σύνολο των ακινήτων του δημοσίου με εξαίρεση των κυρηγμένων αρχαιολογικών χώρων, των περιοχών Ramsar κ.α.. Δεν έχω λόγο να αμφισβητώ τη νομική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών».

Ωστόσο στην ερώτηση αν κακώς δεν έγινε ξεκαθάρισμα πριν τα μνημεία να ενταχθούν στο υπερταμείο, η κυρία Ζορμπά παραδέχθηκε ότι «κακώς δεν υπήρξε, φυσικά» προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε αν είναι κάτι που απειλεί τα μνημεία ή μια χρόνια ασθένεια του υπουργείου να μην έχει κτηματολόγιο». «Αλλά τη χρόνια ασθένεια τώρα εδώ δεν θα τη φορτώσουμε στον κίνδυνο ότι απειλούνται τα μνημεία» συμπλήρωσε.

Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση λέγοντας ότι «δεν ξέρω αν είναι με υπουργική πράξη ή με άλλο τρόπο, θα το δούμε». Ζήτησε, δε, «να τοποθετηθεί το ΥΠΟΙΚ που μας διαβεβαιώνει ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα και δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω αυτό».

Στην ερώτηση αν υπηρξε κάποια συνεννόηση για το θέμα στο παρελθόν, η κυρία Ζορμπά κράτησε αποστάσεις λέγοντας ότι «αυτό δεν μπορώ να το ξέρω γιατί υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου που ήταν τότε έκανε μια συνεννόηση».

«Υπάρχει νόμος του 2016. Εξαιρεί -το λέω με κεφαλαία-τους αρχαιολογικούς, τους περιβαλλοντικούς, που έχουν περιβαλλοντική σημασία, και τους δημόσιους χώρους» είπε ακόμα η κυρία Ζορμπά. «Δεν είναι βασικό μόνο η Ακρόπολη ή η Κνωσός. Η Ελλαδα έχει εκατοντάδες αρχειολογικούς χώρους και κάποιους που μπορεί να είναι άγνωστοι σε σας και σε μένα, αλλά έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία ότι εξαιρείται. Δεν το συζητάμε αυτό, είναι αυτονόητο. Επομένως θεωρώ ότι και ο νόμος και η Βουλή που τον ψήφισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που φέρει την υπογραφή του δεν θα έβαζαν σε δοκιμασία κανέναν χώρο που ανήκει στην πολιτιστική κληρονομιά. Το επαναλαμβάνω γιατί η πολιτιστική κληρονομιά είναι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη» συμπλήρωσε

Ερωτηθείσα για το πού μπορεί να οφείλεται η αντίδραση των αρχαιολόγων η κυρία Ζορμπά απάντησε ότι «δεν θέλω να την αποδώσω. Εγώ θεωρώ πως στους αρχαιολόγους, μετά το δημοσίευμα, δημιουργήθηκε μια αίσθηση ανασφάλειας. Ας ξαναγυρίσουμε στο νόμο και τη διαβεβαίωση του ΥΠΟΙΚ. Δεν ξέρω για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, δεν ξέρω πόσο υπήρχε μια ενημέρωση. Υπάρχει ένα κενό, που προσπαθεί να ολοκληρώσει εδώ και χρόνια το υπουργείο, το οποίο είναι το κτηματολόγιο, εδώ πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας. Εγώ δεν ξέρω για γκρίζες ζώνες θεωρώ ότι είναι απολύτως απαραίτητο απολύτως απαραίτητο να υπάρξει ένα κτηματολόγιο για να μην υπάρχουν αυτές οι παρανοήσεις, οι αμφισβητήσεις, οι θόρυβοι». 

«Δεν μας ωφελεί να θέτουμε σε αμφισβήτηση την πολιτιστική μας κληρονομιά, πάει πολύ αυτό» κατέληξε η κυρία Ζορμπά.

 

"Με νομοθετικές ρυθμίσεις και όχι δηλώσεις η προστασία των μνημείων"

 

Σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αναφέρει τα εξής:

"Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επιμένει ότι μόνη λύση είναι να διασφαλιστεί θεσμικά η εξαίρεση όλων των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των ακινήτων που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία ή χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του υπουργείου Πολιτισμού, από τη μεταβίβαση οποιουδήποτε δικαιώματος επί αυτών προς την ΕΤΑΔ ΑΕ, με νέα Υπουργική Απόφαση ή με Υπουργικές Αποφάσεις, που ρητά θα εξαιρούν τα συγκεκριμένα ακίνητα και ρητά θα αναιρούν τις δύο προηγούμενες εκδοθείσες πράξεις (ΦΕΚ 2317/Β/19-6-2018, ΦΕΚ 2320/Β/1906-2018)», υπογραμμίζει  στη νέα δημόσια τοποθέτηση του ο ΣΕΑ: «Η προστασία των μνημείων διασφαλίζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις και όχι με δηλώσεις προθέσεων».

«Η από 18-9-2018 διαμαρτυρία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, σχετικά με την πρωτοφανή είδηση για τη μεταβίβαση μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και άλλων ακινήτων αρμοδιότητας του ΥΠΠΟΑ στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ ΑΕ) που περιλαμβάνονται στην “Εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Κυβερνητικής πολιτικής προς τον Υπουργό Οικονομικών” (ΦΕΚ 2317/Β/19-6-2018), βάσει του άρθρου 196 παρ. 6 και 209 του Ν. 4329/2016, και μεταβιβάζονται με σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2320/Β/1906-2018), μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν τα πρώτα σχετικά δημοσιεύματα, έφερε στην επικαιρότητα το μείζον θέμα της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην πραγματική του διάσταση προκαλώντας άμεση απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Οικονομικών», σημειώνει ο ΣΕΑ, επισημαίνοντας πως «η συνεχιζόμενη ταύτιση και άλλων Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), που περιλαμβάνονται στη λίστα, με μνημεία και λοιπά ακίνητα αρμοδιότητας του ΥΠΠΟΑ, όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού ή τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου, τα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, αρχαιολογικά μουσεία, όπως του Ηρακλείου, της Σπάρτης και του Αργοστολίου, αποδεικνύει ότι στον μακρύ κατάλογο των 10.119 μεταβιβαζομένων στην ΕΤΑΔ ΑΕ ακινήτων συμπεριλαμβάνονται δυστυχώς και άλλα ακίνητα του Δημοσίου που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία ή χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

«Παρά τις προσπάθειες να παρουσιαστεί ο ΣΕΑ ως “κινδυνολογών” και να υποβαθμιστεί το θέμα, στην πραγματικότητα οι απαντήσεις του ΥΠΠΟΑ και του ΥΠΟΙΚ επιβεβαιώνουν όσα επεσήμανε εξαρχής ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, κτήρια αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλα που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία, συμπεριλαμβάνονταν, ως μη όφειλαν, στη λίστα των ακινήτων που πρόκειται να μεταβιβαστούν στο λεγόμενο Υπερταμείο» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

protothema.gr

 

  21 September, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ