Να πας

  21 January, 2019 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Να πας

Εκεί που λέει η καρδιά. Να πας κόντρα στα μελάνια και τα χαρτιά. Άμα θες να ακριβοπερπατάς άφοβα κι όχι ελεώντας.

Της Ευγενίας Π. Τσατσάκη*.

Όχι κινδυνολογώντας αλλά πετώντας να πας. Με σπουδή, όχι με βία, να πας και να τα κάνεις όλα καινά. Πατρίδα είναι όπου είναι η καρδιά. Με την καρδιά να πας και να αψηφήσεις όλα εκείνα που οι άλλοι, για σένα χωρίς εσένα, έχουνε ψηφίσει. Να πας για να διαφυλάξεις, όχι να φυλαχτείς καθούμενος στ’ αυγά σου. 

Σκεπτόμενος να πας. Όχι αλλού. Εδώ. Ούτε να φύγεις. Να μείνεις αγρυπνώντας όχι καιροφυλακτώντας, ισορροπώντας στην αρχή του τέλους να πληθύνεις. Να πας, όχι να δεις την ταινία, να μην αφήσεις την ελευθερία. Να πας όχι για την ιδεολογία μα για του ανθρώπου την ουσία.

Κι άμα δεν πας, δικαίωμά σου, από της δημοκρατίας τη πλευρά. Θέλεις να πας; Να πας και να κοιτάς με το ‘να μάτι πίσω, γιατί το τότε σου φύτρωσε φτερά. Κι αν δε πιστεύεις σε αυτό που ορίζεις, τους τοίχους του σπιτιού σου να γκρεμίσεις. Με αξιοπρέπεια να πας,  να διατρανώσεις αυτό που η ψυχή σου ‘βαλε στο στόμα να μιλάς. Να πας. Όχι για να ‘χεις ψευτοαντριλίκι και μαγκιά να πουλάς.

Άμα θα πας, να ρωτήσεις εκεί για μάς. Εσύ να πας κι ας είσαι μόνος σου, εκεί να μη κολλάς. Θα βρεις πολλές μειονότητες πλειοψηφώντας να βαστάς σε εκείνη τη ψευτιά. Αν πας, δε μπορούν από σένα να μιλούν, όσοι θέλησαν τη γλώσσα τους να καταπιούν. Κι ύστερα τι θα πουν; Πως τους νομιμοποίησες σωπαίνοντας να πλειοδοτούν; Δε μπορούν. Χωρίς εσένα δε μπορούν να αποφασίζουν του τόπου τα γραμμένα. Αφημένα στην τύχη τους δεν θα ‘ναι, άμα πας στα χέρια σου όσα πρέπει να κρατάς.

Πας κι ότι γίνει μη ρωτάς, εξάλλου ανόητα αν γυρνάς, τόπο δε θα ‘χεις να πατάς.

 

*Αρχαιολόγος, Εκπαιδευτικός.

 

  21 January, 2019 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα