Ναυάγιο της Πύλου: Ποινική δίωξη σε 17 λιμενικούς για βαριά κακουργήματα

Ραγδαίες εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση με το ναυάγιο της Πύλου που στοίχισε τη ζωή σε 650 ανθρώπους και σημειώθηκε πριν από δυο χρόνια, στις 14 Ιουνίου του 2023. Στον ανακριτή για κακούργημα παραπέμπονται 17 στελέχη του Λιμενικού, ανάμεσά τους, και ο πρώην αρχηγός του Σώματος.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά ενώπιον των ανακριτικών Αρχών, τα 17 στελέχη του λιμενικού βρίσκονται αντιμέτωπα με ποινική δίωξη για κακουργήματα για το ναυάγιο της Πύλου και συγκεκριμένα για πρόκληση ναυαγίου και παράλειψη παροχής βοήθειας.
Σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους επιζώντες και τα θύματα του ναυαγίου του αλιευτικού σκάφους «Adriana» γνωστοποιούν το κατηγορητήριο με το οποίο βαρύνονται στελέχη και μέλη του Λιμενικού μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε η αρμόδια Αντεισαγγελέας του Ναυτοδικείου Πειραιώς και την άσκηση ποινικής δίωξης και παραπομπή σε κύρια ανάκριση για κακουργήματα 17 μελών του Λιμενικού Σώματος μεταξύ των οποίων και ανώτεροι αξιωματικοί της ηγεσίας του.
Ποιοι παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση
Ειδικότερα, ασκήθηκε ποινική δίωξη και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση από την αρμόδια Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου με τις κατωτέρω κακουργηματικές πράξεις:
1. Ο κυβερνήτης του σκάφους ΠΠΛΣ 920 που ενεπλάκη στο ναυάγιο της Πύλου της 13-14/6/2023 με την κατηγορία της:
α) πρόκλησης ναυαγίου από το οποίο μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μεγάλου αριθμού προσώπων (τουλάχιστον 82) (άρθρ. 277 παρ. 1 στ. β και δ ΠΚ)
β) επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία πλοίων, με τη μορφή της διατάραξης συγκοινωνίας πλοίων με εξίσου επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλων (τουλάχιστον 82) (άρθρ. 291 παρ. 1 στ. στ., ββ και δδ ΠΚ)
γ) παράλειψη προσφοράς βοήθειας από κυβερνήτη πλοίου (αρθρ. 122 ΣΠΚ)
2. Το πλήρωμα του σκάφους ΠΠΛΣ 920 με την κατηγορία της απλής συνέργειας στις παραπάνω υπό α' και β' πράξεις του κυβερνήτη.
3. Επιπλέον, όλοι οι παραπάνω, καθώς και ο τότε Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, ο Επόπτης του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) και οι δύο αξιωματικοί ΑΑΝ (Αξιωματικοί Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας) της συγκεκριμένης ημέρας, με την κατηγορία έκθεσης άλλων προσώπων με νομική υποχρέωση διάσωσης αυτών και κατάστασης αυτών αβοήθητων, η οποία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 82 ατόμων (άρθρ. 306 παρ. 1, 2 στ. β ΠΚ).
Με διάταξη της ίδιας αρμόδιας Εισαγγελέως δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη και η υπόθεση ετέθη στο αρχείο ως προς τέσσερις άλλους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος, παρά την παρουσία τους στον θάλαμο επιχειρήσεων και την επιτελική εμπλοκή τους στη διαχείριση του εν λόγω περιστατικού, καθώς κρίθηκε από την Εισαγγελέα η μη, κατά νόμο, αρμοδιότητά τους κατά το χρόνο εκείνο ως προς την ευθύνη λειτουργίας και δράσης του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ).
Όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους «οι δικηγόροι που εκπροσωπούμε τους επιζώντες και θύματα του ναυαγίου της Πύλου δηλώνουμε την ικανοποίησή μας για την άσκηση ποινικής δίωξης και την παραγγελία κύριας ανάκρισης για τη διερεύνηση κακουργηματικών πράξεων, μεταξύ των οποίων της πρόκλησης ναυαγίου καθώς και της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, που αφορά και τους ανώτερους υπηρεσιακούς υπεύθυνους του Λιμενικού Σώματος.».
Μετά την άσκηση ποινικών διώξεων, τα θύματα και οι συγγενείς τους προαναγγέλλουν ότι θα υποβάλλουν ενώπιον του Εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου προσφυγή κατά της Εισαγγελικής Διάταξης που θέτει στο Αρχείο την υπόθεση ως προς τους τέσσερις αξιωματικούς ζητώντας την άσκηση ποινικής δίωξης και κατά αυτών, οι οποίοι είχαν συμμετοχή στη διαχείριση του περιστατικού εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων του Λιμενικού Σώματος - οι ευθύνες, των οποίων είχαν επισημανθεί και από το Πόρισμα έρευνας του Συνηγόρου του Πολίτη-, μεταξύ, δε, των οποίων και ο νυν αρχηγός του Λιμενικού Σώματος.
Καταλήγοντας τονίζουν ότι «η άσκηση ποινικής δίωξης και η παραπομπή σε κύρια ανάκριση για κακουργήματα 17 μελών του Λιμενικού Σώματος μεταξύ των οποίων και ανώτεροι αξιωματικοί της ηγεσίας του, αποτελεί μια ουσιαστική και αυτονόητη εξέλιξη στην πορεία για τη δικαίωση των θυμάτων και την απόδοση δικαιοσύνης.».
Την ανακοίνωση υπογράφουν οι συλλογικότητες (Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), Πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), Legal Centre Lesvos).
Δείτε επίσης
- Ολυμπιακός - Μονακό 68-78: ήττα και μικρός τελικός με τον Παναθηναϊκό
- Φενέρμπαχτσε - Παναθηναϊκός AKTOR 82-76: Οι «πράσινοι» δεν πήραν εισιτήριο για τον τελικό
- Αντικαταθλιπτικά: Είναι το νέο όπλο ενάντια στον καρκίνο; – Ελπιδοφόρα μελέτη
- Πως φθάνουν οι γιατροί στην αποκάλυψη εγκλημάτων κακοποίησης: Το παράδειγμα της Λάρισας και ο Νόμος
- Τραμπ: απειλές για δασμούς 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση από 1η Ιουνίου