Nέα αύξηση τιμών σε βασικά προϊόντα βλέπει το Πολυτεχνείο Κρήτης-Προβληματισμός και στη Μεσαρά

  06 April, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Nέα αύξηση τιμών σε βασικά προϊόντα βλέπει το Πολυτεχνείο Κρήτης-Προβληματισμός και στη Μεσαρά

Ο εκτροχιασμός στις τιμές έρχεται ως αποτέλεσμα του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, των δυο μεγάλων εξαγωγέων που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.

 


Οι τιμές των λιπασμάτων, οι οποίες έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2021, θα αυξήσουν περαιτέρω το κόστος παραγωγής των σιτηρών για το 2022, ενώ οι υψηλές τιμές θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόβλημα λόγω της ξηρασίας που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες σιταριού στις ΗΠΑ, την Αργεντινή και τη Βραζιλία, σύμφωνα με έκθεση του Αναπληρωτή Καθηγητή στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργου Ατσαλάκη και του ερευνητή Βασίλη Τσούμπρη.

Η τιμή του σιταριού αυξήθηκε κατά 91 % σε διάστημα 8 μηνών

στο παρελθόν η μικρότερη τιμή ήταν $85.3 ανά μετρικό τόνο
τον Ιούλιο του 1999 και η υψηλότερη τιμή ήταν τον Μάρτιο του 2008 στα $419.61
τον Ιούλιο του 2021 η τιμή ήταν $197, στις 21 Μαρτίο, η τιμή ήταν $376, δηλαδή αυξήθηκε κατά 91% σε διάστημα 8 μηνών

Φόβοι για ελλείψεις στην αγορά

«Οι τόσο υψηλές τιμές σιταριού μπορεί να παρακινήσουν τους αγρότες να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία για να αποφασίσουν τι θα σπείρουν φέτος. Επίσης, θα πρέπει τα κράτη ή Ε.Ε. να επιδοτήσουν άμεσα το υψηλό κόστος παραγωγής των αγροτών για να ανταπεξέλθουν στο υπερβολικό κόστος των λιπασμάτων, των καυσίμων και του ρεύματος ώστε να στραφούν στην σπορά σίτου η οποία σε πολλές περιοχές ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση οι ενδεδειγμένες ενέργειες είναι εκείνες που συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής σίτου τουλάχιστον βραχυχρόνια», τονίζουν οι κ.κ. Ατσαλάκης και Τσούμπρης.

Σε απόγνωση οι αγρότες για τις χαμηλές τιμές που πωλούν τα προϊόντα τους

Συνεχίζει το τσουνάμι της ακρίβειας να πλήττει την εγχώρια αγορά με τα βασικά αγαθά σε κάποιες περιπτώσεις να φαντάζουν είδος πολυτελείας. Ενδεικτικά, τα 4 ευρώ το κιλό έφτασαν οι μελιτζάνες σε σούπερ μάρκετ της Αθήνας, την ώρα που η αντίστοιχη τιμή σε δημοπρατήριο του νησιού κυμαίνεται στα 1 ευρώ και 80 λετπά.

Το περιστατικό κατήγγειλε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Φαιστού ο οποίος έκανε λόγο για φαινόμενα αισχροκέρδειας τα οποία πρέπει να παταχθούν.

Αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς διαθέτουν τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές ενώ από την άλλη καταναλωτές αντικρίζουν τις τιμές – φωτιά στα ράφια.

Το μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας τιμών παραγωγού – καταναλωτών προβληματίζει και την τοπική κοινωνία της Μεσαράς, τονίζοντας την ανάγκη διενέργειας αυστηρών ελέγχων στην αγορά.

 

  06 April, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ