Νέα μελέτη: Το τρόφιμο “ελιξίριο” που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια

https://www.thetoc.gr/  08 August, 2023 ΑΡΘΡΑ
Νέα μελέτη: Το τρόφιμο “ελιξίριο” που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια

Οι ιδιότητες που έχει το ελαιόλαδο, το οποίο θεωρείται "υπερτροφή" έχουν μελετηθεί σε πολλές έρευνες και για αυτό θεωρείται βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής. Τώρα μια νέα μελέτη δείχνει ότι το ελαιόλαδο θα μπορούσε να βοηθήσει και στη μείωση του κινδύνου θανάτου από άνοια.

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Χάρβαρντ, έρχεται σε μια εποχή που πολλές χώρες αντιμετωπίζουν αυξανόμενα ποσοστά της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χρήση ελαιόλαδου αντί για άλλα λίπη, όπως η μαργαρίνη θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια.

Οι επιστήμονες ειδικότερα ανέλυσαν ερωτηματολόγια διατροφής και αρχεία θανάτου από περισσότερους από 90.000 πολίτες στις ΗΠΑ για τρεις δεκαετίες. Από αυτούς, 4.749 καταγράφηκαν ως θάνατοι από άνοια.

Διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν πάνω από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο κάθε μέρα είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν ποτέ ή σπάνια έτρωγαν ελαιόλαδο.

Η μελέτη έδειξε επίσης πως η αντικατάσταση ενός μόνο κουταλιού μαργαρίνης με ελαιόλαδο κάθε μέρα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια κατά 8- 14%.

Τα οφέλη του ελαιόλαδου

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology είχε δείξει ότι η υψηλότερη κατανάλωση ελαιόλαδου συνδεόταν με καλύτερη υγεία, περιλαμβανομένου μειωμένου κινδύνου για πρόωρο θάνατο. Στη μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από δύο μακροχρόνιες μελέτες, τη Nurses Health Study (1990-2018) και τη Health Professionals Follow Up Study (1990-2018). Στις μελέτες υπήρχαν δεδομένα για 60.582 γυναίκες και 31.801 άντρες. Στο ξεκίνημα των μελετών, κανείς τους δεν είχε εμφανίσει καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο.

Οι ερευνητές που επεξεργάστηκαν τα παραπάνω δεδομένα βρήκαν ότι οι άνθρωποι που ανέφεραν μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιολάδου -πάνω από 7 γραμμάρια τη μέρα, δηλαδή πάνω από 1 κ.σ.- είχαν κατά 19% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου συγκριτικά με όσους κατανάλωναν λιγότερο ή καθόλου ελαιόλαδο.

Άλλα οφέλη που βρήκαν σε όσους είχαν το ελαιόλαδο στο καθημερινό τους φαγητό:

-19% χαμηλότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου εξαιτίας καρδιαγγειακής νόσου

-17% χαμηλότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου εξαιτίας καρκίνου

-29% χαμηλότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου εξαιτίας νευροεκφυλιστικής νόσου

-18% χαμηλότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου εξαιτίας αναπνευστικής νόσου.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι άνθρωποι που αντικατέστησαν 10 γραμμάρια άλλες πηγές λιπών (όπως μαργαρίνη, βούτυρο, μαγιονέζα και διαιτητικά λιπαρά) με αντίστοιχη ποσότητα ελαιόλαδου είχαν επίσης μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου εξαιτίας όλων των παραπάνω περιπτώσεων.

 

https://www.thetoc.gr/  08 August, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα