Nέα πληρωμή στους αγρότες με τη σφραγίδα της ΕΕ

agrotypos.gr  24 November, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Nέα πληρωμή στους αγρότες με τη σφραγίδα της ΕΕ

Τα 43,1 εκατ. ευρώ, που θα διατεθούν στην Ελλάδα από το το γεωργικό αποθεματικό του 2024 της ΕΕ, θα πάνε για αποζημιώσεις ζημιών από δασικές πυρκαγιές και έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Η χώρα μας μπορεί να συμπληρώσει αυτή τη στήριξη της ΕΕ με εθνικά κονδύλια σε ποσοστό έως και 200%.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εθνικές αρχές της Ελλάδας θα διανείμουν άμεσα την ενίσχυση στους γεωργούς για την αντιστάθμιση των οικονομικών απωλειών, ενώ οι πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Μαΐου 2024.

Το ΥπΑΑΤ πρέπει να κοινοποιήσει στην Επιτροπή τις λεπτομέρειες εφαρμογής των πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων για τον υπολογισμό της ενίσχυσης, τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο του μέτρου, την αξιολόγησή του και τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί για την αποφυγή στρέβλωσης του ανταγωνισμού και υπεραντιστάθμισης.

Όσον αφορά την περίοδο 2014-2020, η Ελλάδα διέθεσε 325 εκατ. ευρώ για «επενδύσεις» που σχετίζονται με μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και αντιμετώπισης των κινδύνων που συνδέονται με αυτήν, και κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού διέθεσε επιπλέον 727 εκατ. ευρώ ειδικά για την πρόληψη και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας.

Το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ της Ελλάδας για την περίοδο 2023-2027 περιλαμβάνει 100 εκατ. ευρώ για την πρόληψη και την αποκατάσταση των δασών που έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα. Η Ελλάδα αναμένεται να υποβάλει τροποποίηση η οποία αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην αύξηση των εργαλείων διαχείρισης κινδύνων που στηρίζονται από χρηματοδοτικά κονδύλια της ΚΑΠ. 

 

agrotypos.gr  24 November, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα