Νέο διάγγελμα του Πρωθυπουργού την Πέμπτη

  04 November, 2020 ΑΡΘΡΑ
Νέο διάγγελμα του Πρωθυπουργού την Πέμπτη

Σε νέο διάγγελμα προχωρά το μεσημέρι της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας νέα μέτρα κατά της διασποράς της κοροναϊού στη χώρα.

Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις  στις 12:00 το μεσημέρι για την αντιμετώπιση της πανδημίας και θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του in.gr. οι επιστήμονες έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε γενικό lockdown σε όλη τη χώρα, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί  νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων.

Στις εισηγήσεις περιλαμβάνεται και η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, ενώ δεν αποκλείεται να κλείσουν τα Λύκεια όπως ακριβώς συνέβη σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες.

Οι αιτίες της πρότασης δεν είναι άλλες από τον καλπάζοντα αριθμό των νέων κρουσμάτων στην Αττική, αλλά και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Οι πληροφορίες του in.gr κάνουν λόγο για εισήγηση που έχει γίνει, αλλά την τελική απόφαση, η οποία είναι καθαρά πολιτική, θα λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Κάποιες πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν ότι μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε γενικευμένο lockdown που θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Παρασκευή και θα διαρκέσει – αρχικά- για 15 ημέρες.

Η κυβέρνηση – παρά το γεγονός ότι καταγράφηκε χθες νέο ρεκόρ στην Αττική – τονίζει ότι η κατάσταση δεν είναι εκτός ελέγχου και ότι απέχει ακόμη από το να τεθεί η περιοχή σε καθεστώς τοπικού lockdown.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα – ειδικά για την Αττική – είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα οι πιθανότητες θα ήταν 20% για τοπικό lockdown.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως η κατάσταση θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα και τότε θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις.

«Στην Αττική δεν είμαστε κοντά σε lockdown» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ενώ σχετικά με την απαγόρευση εξόδου από την Αττική το Σαββατοκύριακο, είπε με νόημα ότι το θέμα των μετακινήσεων μεταξύ νομών μας απασχολεί εδώ και καιρό.

«Πρέπει να δούμε πως θα αποδώσουν τα μέτρα που πήραμε. Φαίνεται πως στην Κοζάνη και στην Καστοριά αποδίδουν. Αν χρειαστεί θα απαγορεύσουμε τις μετακινήσεις από νομό σε νομό» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε κάθε περίπτωση η ειδική ομάδα που παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας φαίνεται πως δίνει ένα μικρό ακόμη περιθώριο πριν τη λήψη νέων έκτακτων μέτρων . Ωστόσο δεν αποκλείεται εάν υπάρξει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων σε Αττική ή σε άλλες «κόκκινες» περιοχές να ληφθούν νωρίτερα πιο σκληρά μέτρα.

Εξαδάκτυλος: Στο τραπέζι τα αναγκαία μέτρα

Στο τραπέζι βρίσκονται «τα αναγκαία μέτρα», ανάφερε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και της Mέλος Επιτροπής για τον κοροναϊό, μιλώντας στο MEGA αμέσως μετά τη έκτακτη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό. Έκανε λόγο για έναν ιό που εξαπλώνεται και δημιουργεί προβλήματα παντού.

Στάθηκε στην επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα, όπως και στην εικόνα των χωρών της Ευρώπης που πλήττονται βαρύτατα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

«Έχουμε τα συμπεράσματα από όσα συμβαίνουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που προηγούνται ημών και για μας αποτελεί πλεονέκτημα», ανέφερε συγκεκριμένα.

«Ο δισταγμός και η καθυστερημένη λήψη των μέτρων οδηγεί συχνά σε χειρότερο πρόβλημα από αυτό που προσπαθεί κανείς να αποφύγει», πρόσθεσε.

Βατόπουλος: Να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις για lockdown

Για το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρέπει να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις για lockdown .

«Δεν ξέρω αν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Η επιτροπή των ειδικών προτείνει πιο αυστηρά πράγματα από αυτά που υιοθετούνται».

Ο καθηγητής μιλώντας για την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, είπε ότι ήταν μέσα στις εισηγήσεις των ειδικών, ωστόσο εν μέρει καλύπτεται από το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 12 π.μ.

Στην περίπτωση ενός γενικευμένου lockdown, ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΙ είπε ότι θα έχει διάρκεια 15 μέρες.

 

  04 November, 2020 ΑΡΘΡΑ