Νέο Εξοικονομώ: Αρχίζουν τη Δευτέρα οι αιτήσεις

  12 December, 2021 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Νέο Εξοικονομώ: Αρχίζουν τη Δευτέρα οι αιτήσεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ανοίξει η πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων που αφορούν στο «Νέο Εξοικονομώ». Τη Δευτέρα αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία.
Διαφορετική είναι πλέον η φιλοσοφία του προγράμματος καθώς δεν παίρνει την επιδότηση «ο πιο γρήγορος». Με βάση τη νέα φιλοσοφία οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσέξουν κάποια βασικά σημεία προκειμένου να μην βρεθούν εκτός της... κούρσας διεκδίκησης της επιδότησης.

Ποιες είναι οι «παγίδες» στο «Νέο Εξοικονομώ»

Καταρχάς, δεν ισχύει πλέον ο τρόπος αίτησης με την πιο γρήγορη καταχώρηση. Η επιλογή του ιδιοκτήτη οικίας που θα επιδοτηθεί θα γίνει με μοριοδότηση η οποία εξαρτάται από παράγοντες μεταξύ των οποίων: Εξοικονόμηση Ενέργειας, Βαθμοημέρες, Ενεργειακή Κλάση, Παλαιότητα κατασκευής, Εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κ.α.

Για όλους τους τύπους αίτησης, υφίσταται όρος για υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την κατάταξη στο Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, ώστε να εξασφαλίζεται Εξοικονόμηση Πρωτογενούς Ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Κάθε φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα εξετάζει εάν πληροί τα κριτήρια, συγκεντρώνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και απευθύνεται σε Ενεργειακό Επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας του και να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης . Κατόπιν, κατά το διάστημα υποβολής αιτήσεων, συμπληρώνει την αίτηση. Επιλέξιμες είναι οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται μετά την έκδοση του Πιστοποιητικού της πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης.

Η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η δαπάνη του συμβούλου έργου, η αμοιβή για την έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας, καθώς και λοιπές δαπάνες μελετών, καλύπτονται σε ποσοστό 100% από το Πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου και της απαιτουμένης εξοικονόμησης ενέργειας του προγράμματος.

Οι ημερομηνίες ολοκλήρωσης των έργων

Τα έργα θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα 12 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής. Εντός των πρώτων 6 μηνών, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον το 25% των επιλέξιμων εργασιών Σε διαφορετική περίπτωση, η αίτηση θα οδηγείται σε διαδικασία απένταξης. Πέραν του ανωτέρω διαστήματος των 12 μηνών ολοκλήρωσης του έργου, δίνεται δυνατότητα παράτασης για διάστημα ως και 3 μήνες, κατόπιν εξέτασης αιτιολογημένου αιτήματος.

 

  12 December, 2021 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα