Νέος κύκλος κινητοποιήσεων για τους αγρότες της Κρήτης

ΕΡΤ  15 November, 2021 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Νέος κύκλος κινητοποιήσεων για τους αγρότες της Κρήτης

Κλιμακούμενες δυναμικές κινητοποιήσεις διαρκείας, αρχής γενομένης από αύριο  Τρίτη, 16 Νοεμβρίου, αποφάσισαν την Κυριακή 14 Νοεμβρίου το βράδυ, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης στη διάρκεια μαζικής παγκρήτιας συνάντησης συνεταιριστών, αγροτοσυνδικαλιστών, βουλευτών, δημάρχων και άλλων φορέων, την οποία συγκάλεσε η Παγκρήτια Επιτροπή Αγώνα Αγροτών στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου.

Ζητούν να δοθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης και το οποίο, όπως τονίστηκε, «κόβει» από τους παραγωγούς της Κρήτης και από την τοπική οικονομία του νησιού 46 εκατομμύρια ευρώ, σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης και λόγω πανδημίας και ενώ το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί. «Είναι θέμα πολιτικής βούλησης» τονίστηκε από πολλές πλευρές και μόνη λύση η πληρωμή φέτος των επιδοτήσεων με το περυσινό καθεστώς και η ισχύς της ΚΥΑ που έφερε στο παρά ένα της πληρωμής τα πάνω – κάτω για χιλιάδες δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης από το επόμενο έτος.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι αποφάσισαν να κινηθούν σε δύο επίπεδα. Αφενός να ζητήσουν άμεσα ραντεβού με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς οι επαφές και συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έφεραν λύσεις στα προβλήματα που προέκυψαν με την ΚΥΑ (ΑΤΑΚ, Νatura, νέοι αγρότες κ.α.) και αφετέρου να κινηθούν με δυναμικές μορφές αγώνα.

Έτσι, την Τρίτη, στις 11 το πρωί, οι αγροτοκτηνοτρόφοι δίνουν ραντεβού έξω από το Παγκρήτιο Στάδιο από όπου με μηχανοκίνητη πορεία θα κατευθυνθούν αρχικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και στην συνέχεια στην Περιφέρεια Κρήτης για να καταλήξουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί κατάληψη διαρκείας. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα αποτελέσει «στρατηγείο» των αγροτοκτηνοτρόφων, όπου θα λαμβάνονται σταδιακά και ανάλογα με το αποτέλεσμα των επαφών που θα έχουν με την κυβέρνηση οι αποφάσεις για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ανάλογη κατάληψη θα πραγματοποιηθεί στο υποκατάστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ στα Χανιά.

Το παρόν στην χθεσινοβραδυνή παγκρήτια συνάντηση έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, Χάρης Μαμουλάκης και Νίκος Ηγουμενίδης και του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ εκπρόσωπο έστειλε ο ευρωβουλευτής Μανόλης Κεφαλογιάννης. Επίσης παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Κουράκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης και η περιφερειακή σύμβουλος Ειρήνη Χουδετσανάκη εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι δημάρχων, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέλιος Βοργιάς κ.α. Όλοι τόνισαν την ανάγκη να δοθεί λύση στο πρόβλημα που προκλήθηκε, όπως ειπώθηκε, αιφνιδιαστικά και «τιμωρητικά» σε όσους ενεργοποίησαν τα δικαιώματά τους εγκαίρως, όπως έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Επισημάνθηκε η περικοπή των επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι κρητικοί παραγωγοί τα τελευταία χρόνια καθώς και η άδικη, όπως χαρακτηρίστηκε, στοχοποίησή τους, καθώς η Κρήτη παράγει και συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση από τον επικεφαλής της Παγκρήτιας Επιτροπής Αγροτών Μανόλη Ορφανουδάκη για τις ατελέσφορες επαφές που έγιναν στην Αθήνα και από τον προϊστάμενο Επιδοτήσεων της Ένωσης Ηρακλείου Δημήτρη Φιλιππάκη δόθηκαν αναλυτικά απαντήσεις σχετικά με τις διευκρινίσεις που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, τα προβλήματα αντιμετωπίζονται σε μικρό βαθμό, στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι πληγέντες παραγωγοί δεν ικανοποιούνται, ενώ υπογράμμισε ότι λύση μπορεί να δοθεί εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση με την αναστολή για φέτος της εφαρμογής της επίμαχης ΚΥΑ. Ακόμη, παρουσιάστηκαν στοιχεία από τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη, σύμφωνα με τα οποία οι κρητικοί παραγωγοί έχασαν 46 εκατομμύρια ευρώ. Όπως είπε, 9.000 παραγωγοί «κόπηκαν» τελείως ή εν μέρει από την ενιαία ενίσχυση, ενώ μόνο στο νομό Ηρακλείου οι απώλειες ανέρχονται σε 19,9 εκατομμύρια ευρώ. «Τα χρήματα αυτά θα λείψουν από την τοπική οικονομία, την αγορά του νησιού» τονίστηκε. Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι πως τα χειρότερα έρχονται με την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν ποινές που θα οδηγήσουν ακόμη και στην απώλεια την επόμενη διετία των επιδοτήσεων για τους «τιμωρημένους» παραγωγούς. Μπροστά σε αυτά τα οικονομικά δεδομένα που μαζί με τους δασικούς χάρτες και το κόστος παραγωγής οδηγούν σε οικονομικό μαρασμό και σταδιακή αδυναμία παραγωγής του αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Κρήτης, όπως ειπώθηκε, οι παρευρισκόμενοι βουλευτές, δήμαρχοι και εκπρόσωποι της Περιφέρειας και των άλλων τοπικών φορέων τάχθηκαν σύσσωμοι στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης «για όποια μορφή αγώνα αποφασίσουν».

Παράλληλα εκφράστηκε η αγωνία και για την επόμενη ΚΑΠ και η ανάγκη να διασφαλιστεί το μέλλον των παραγόμενων στην Κρήτη προϊόντων.

 

ΕΡΤ  15 November, 2021 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα