Νέους δρόμους για τους επαγγελματίες ψαράδες ανοίγει ο αλιευτικός τουρισμός.

mesaralive.gr  01 April, 2015 OIKONOMIA
Νέους δρόμους για τους επαγγελματίες ψαράδες ανοίγει ο αλιευτικός τουρισμός.

Φωτο: ortsa.gr

Σημαντικές διεξόδους στους επαγγελματίες ψαράδες δίνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία αφορά τον αλιευτικό τουρισμό και δημοσιεύτηκε πριν λίγο καιρό στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ένα θέμα που ενδιαφέρει και την περιοχή της Μεσαράς με δεδομένο ότι  οι  επαγγελματίες αλιείς της περιοχής του κόλπου της Μεσαράς, βλέπουν χρόνο με το χρόνο τα αλιεύματα να μειώνονται το ίδιο και τα έσοδά τους από το επάγγελμά τους.

Ο αλιευτικός τουρισμός αποτελεί  χρόνιο αίτημα των επαγγελματιών αλιέων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει πολύ σε αυτόν τον τομέα, αφού χώρες όπως η Ιταλία υλοποιούν τον αλιευτικό τουρισμό εδώ και πολλά χρόνια.

Το τμήμα  Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ηρακλείου, έχει στείλει σχετικό έγγραφο στους Συλλόγους επαγγελματικών αλιέων ΠΕ Ηρακλείου κοινοποιώντας το και στις Λιμενικές Αρχές της ΠΕ Ηρακλείου.

 

Όροι προϋποθέσεις και διαδικασίες

Αρμόδια Αρχή για την υποβολή αιτήματος αναγγελίας για την έναρξη της διενέργειας αλιευτικού τουρισμού είναι η Υπηρεσία Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας που τηρεί τον φάκελο του σκάφους.

Η Υπηρεσία Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας συνεργάζεται με τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές, για την έγκριση της διενέργειας αλιευτικού τουρισμού.

 

Περιληπτικά οι προϋποθέσεις που θέτει η σχετική ΚΥΑ για την διενέργεια αλιευτικού τουρισμού είναι:

- Η σχετική ΚΥΑ αφορά αλιευτικά σκάφη με επαγγελματική άδεια αλιείας εκτός από μηχανότρατες και βιντζότρατες.

- Να έχουν ολικό μήκος μέχρι 15 μέτρα.

- Να πληρούν τις προϋποθέσεις των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων (αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος)

- Να τηρούν τις προδιαγραφές του Πιστοποιητικού Αξιοπλοΐας (όσον αφορά την έκταση των πλοών, τον αριθμό των επιβαινόντων, τα σωστικά μέσα κλπ_

- Να υπάρχει ειδικός χώρος παραμονής για το σύνολο των επιβατών ώστε να είναι ασφαλείας κατά τη διάρκεια της αλιευτικής δραστηριότητας και να μην την παρεμποδίζουν (επίσης αναμένονται διευκρινήσεις)

- Οι επαγγελματίες αλιείς προβαίνουν σε επίδειξη  των τεχνικών αλιείας σύμφωνα με την ισχύουσα αλιευτική νομοθεσία  χρησιμοποιώντας αλιευτικές μεθόδους και εργαλεία τα οποία αναγράφονται στην επαγγελματική τους άδεια αλιείας του σκάφους.

- Οι επιβάτες – τουρίστες  επιτρέπεται να αλιεύουν μόνο με τα εργαλεία πετονιά καθετή και συρτή με χειροκίνητο χειρισμό, χωρίς μηχανική υποβοήθηση  τα οποία θα πρέπει επίσης να αναγράφονται στην επαγγελματική άδεια αλιείας του σκάφους. Επίσης μπορούν να συμμετέχουν σε ασφαλείας εργασίες κατά την διενέργεια της αλιευτικής δραστηριότητας με ευθύνη του κυβερνήτη του σκάφους

- Δεν επιτρέπεται η παραλαβή επιβατών για την εκτέλεση ταξιδιών αναψυχής

 

mesaralive.gr  01 April, 2015 OIKONOMIA

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα