Νερό από τον Κάρταλο και πάλι στο Λαγολιό

mesaralive.gr  21 October, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Νερό από τον Κάρταλο και πάλι στο Λαγολιό

Φωτο:mesaralive.gr

Πάνε πολλά χρόνια από τότε που το Λαγολιό της ΔΕ Τυμπακίου, υδρευόταν με το άριστης ποιότητας νερό από την πηγή στον Κάρταλο και στην περιοχή Μουρνίδι.

Για την αξιοποίηση αυτού του νερού που εδώ και χρόνια χάνεται ανεκμετάλλευτο λόγω μια ζημιάς στο δίκτυο, κίνησε τις διαδικασίες ο νεοϊδρυθείς Πολιτιστικός Σύλλογος του Λαγολιού, με την στήριξη και τη βοήθεια της Δημοτικής Ενότητας Τυμπακίου.

Έτσι πραγματοποιήθηκε διερεύνηση προκειμένου να εντοπιστεί η σπασμένη σωλήνα, ενώ στόχος είναι να γίνουν οι απαραίτητες αποκαταστάσεις και το νερό που από παλιά ύδρευε και άρδευε το Λαγολιό, να κατέβει και πάλι στο χωριό.

 

Από το 1994

Το mesaralive.gr μίλησε με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαγολιού κ. Καμπιτάκη Φίλλιπο. Όπως μας είπε ο ίδιος, «πρόκειται για νερό που προέρχεται από φυσική πηγή στο βουνό Κάρταλος και την περιοχή Μουρνίδι.

Από το 1924, συγχωριανοί μας έκαναν δωρεά το χώρο εκεί και κατασκευάστηκαν κάποια πηγάδια και ένας πλακοσκεπασμένος αγωγός που κατέβαζε το νερό σε κρήνη με γούρνες μέσα στο χωριό.

Από εκεί παίρνανε οι γυναίκες νερό για το σπίτι, ενώ έκαναν και την μπουγάδα τους στις γούρνες.

Επίσης είχαν κατασκευάσει στη συνέχεια κάποιες δεξαμενές όπου μαζεύανε το νερό και χρησιμοποιούνταν και για πότισμα.

Ήταν το υδραγωγείο του χωριού εκεί.  Πριν από είκοσι περίπου χρόνια οι συγχωριανοί μας με χρήματα που μάζεψαν, αντικατέστησαν τον πλακοσκεπασμένο αγωγό με πλαστικό.

Μετά ήρθε το ρεύμα, δημιουργήθηκε υπόγεια άντληση και εγκαταλείφτηκε και ο πλαστικός αγωγός που έφερνε νερό από τον Κάρταλο.

Τα τελευταία 15 χρόνια, λόγω καθιζήσεων ο αγωγός έσπασε και το νερό χανόταν στο βουνό. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες ώστε να βρεθεί ξανά αυτός ο παλιός αγωγός, είχαν γίνει προσπάθειες και με την προηγούμενη δημοτική αρχή γι΄ αυτό το θέμα.

Φέτος με την ίδρυση του Συλλόγου το ανακινήσαμε ξανά και με την στήριξη και την βοήθεια της Δημοτικής Ενότητας Τυμπακίου  και του Δήμο, καταφέραμε να εντοπίσουμε το σπασμένο αγωγό, έγιναν καθαρισμοί και τώρα πλέον ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το νερό για άρδευση.

Επίσης θα κάνουμε αναλύσεις και αν είναι καλό και για ύδρευση θα κάνουμε δύο βρύσες στο χωριό και θα το πάμε και στην παλιά κρήνη έτσι ώστε να παίρνει ο κόσμος νερό» λέει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαγολιού.

 

mesaralive.gr  21 October, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα