Νερό: Ποιοι παράγοντες καθορίζουν πόσο χρειαζόμαστε την ημέρα

  07 August, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Νερό: Ποιοι παράγοντες καθορίζουν πόσο χρειαζόμαστε την ημέρα

Το νερό μπορεί να μην είναι το πιο γευστικό ρόφημα στον κόσμο, αλλά είναι το μοναδικό δίχως το οποίο είναι αδύνατον να επιβιώσουμε.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε κάθε μέρα; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, διότι εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Όπως εξηγεί η Dr Roxanne Sukol, ειδική σε θέματα Προληπτικής Ιατρικής στην Cleveland Clinic, στο Οχάιο, οι παράγοντες αυτοί είναι:

Το σωματικό βάρος
Το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας
Ο μεταβολισμός
Οι περιβαλλοντικές συνθήκες
Η διατροφή
Η φυσική κατάσταση
Η κατάσταση της υγείας

Κάθε ένας από τους αυτούς ασκεί την δική του επιρροή στις ανάγκες του οργανισμού σε νερό, λέει.

Η βάση

Οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών & Υγείας των ΗΠΑ συνιστούν στους άνδρες να καταναλώνουν περίπου 3,7 λίτρα νερό την ημέρα. Στις γυναίκες συνιστούν περίπου 2,7 λίτρα ημερησίως. Οι ποσότητες αυτές αφορούν όλα τα υγρά που πίνουμε αλλά και τα υγρά που προέρχεται από τα τρόφιμα. Π.χ. φρούτα και λαχανικά περιέχουν νερό σε ποσοστό που μπορεί να φθάνει και το 95% ή περισσότερο του βάρους τους.

Οι προαναφερθείσες συστάσεις για επαρκή κατανάλωση νερού τροποποιούνται με βάση τέσσερις παράγοντες:

Το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας. Αν κάνετε χειρωνακτική εργασία ή πολύωρη γυμναστική, χρειάζεστε περισσότερα υγρά
Τις κλιματολογικές συνθήκες. Αν κάνει ζέστη, κατά πάσα πιθανότητα χρειάζεστε περισσότερο νερό
Τον μεταβολισμό. Αν έχετε ταχύ μεταβολισμό,  χρειάζεστε περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) άρα και νερό.
Το σωματικό βάρος. Όσο περισσότερα κιλά ζυγίζει κάποιος, τόσο περισσότερο νερό χρειάζεται

Οι ημερήσιες διακυμάνσεις

Ωστόσο οι ημερήσιες ανάγκες σε νερό δεν είναι πάντοτε οι ίδιες. Μπορεί να παρουσιάζουν διακυμάνσεις αναλόγως με τους εξής παράγοντες:

Την κατανάλωση αλκοόλ. Μετά από κάθε αλκοολούχο ποτό, πρέπει να πίνετε ένα ποτήρι νερό για να αντισταθμίσετε τις απώλειες υγρού εξαιτίας του αλκοόλ
Την κατάσταση της υγείας. Αν κάνετε εμέτους ή διάρροια χρειάζεστε άφθονα υγρά. Αν έχετε πυρετό, καλό είναι να πίνετε μερικά ποτήρια παραπάνω. Ένας διαυγής ζωμός ή ένας χυμός επίσης αναπληρώνουν τα χαμένα υγρά.
Την φυσική δραστηριότητα. Πήγατε για τζόγκινγκ ή διαβάζατε ένα βιβλίο; Όσο πιο δραστήριος είστε μια μέρα, τόσο περισσότερα υγρά θα χρειάζεστε.
Τον καιρό. Σίγουρα χρειάζεστε περισσότερο νερό όταν έχει καύσωνα απ' ό,τι όταν έχει χιόνι. Να χρησιμοποιείτε την κοινή λογική. Αν ζείτε σε περιοχή ή σε σπίτι με μειωμένη υγρασία στην ατμόσφαιρα, δεν θα έβλαπτε να πίνατε λίγο περισσότερα υγρά από τις ημερήσιες συνιστώμενες ποσότητες.

Πως θα καταλάβετε ότι πίνετε αρκετό νερό

Ακόμα κι αν δεν διψάτε, δεν πρέπει να νομίζετε πως πίνετε αρκετό νερό. Η δίψα είναι αναξιόπιστος δείκτης καλής ενυδάτωσης. Καλύτερα είναι να κοιτάτε το χρώμα των ούρων σας. «Αν έχουν σχεδόν το χρώμα του νερού, βρίσκεστε σε καλό δρόμο», λέει η Dr Sukol. «Αν όμως τα ούρα σας έχουν έντονο κίτρινο χρώμα ή είναι πιο σκούρα ακόμα, καθώς και αν μυρίζουν έντονα, τότε πιθανώς χρειάζεστε περισσότερα υγρά».

Εκτός από το χρώμα των ούρων, και ορισμένα συμπτώματα μπορεί να σας προειδοποιήσουν ότι έχετε έλλειψη υγρών. Αυτά είναι τα συμπτώματα της ήπιας έως μέτριας αφυδάτωσης. Σε αυτά μπορεί να συμπεριλαμβάνονται:

Δυσκοιλιότητα
Ζάλη
Ξηρότητα στο στόμα
Κόπωση
Μυϊκές κράμπες

Η πιο σοβαρή αφυδάτωση έχει πιο ανησυχητικές εκδηλώσεις, όπως πόνο στην κοιλιά, πνευματική σύγχυση και λήθαργο. Η σοβαρή αφυδάτωση είναι επείγον περιστατικό και απαιτεί άμεση μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο, καταλήγει η Dr Sukol.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  07 August, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ