Νωρίτερα αλλά σε 11 δόσεις ο φετινός ΕΝΦΙΑ

  29 January, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Νωρίτερα αλλά σε 11 δόσεις ο φετινός ΕΝΦΙΑ

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα ξεκινήσει φέτος η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ύψους 2,3 δις. ευρώ για πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με το λογαριασμό να σπάει σε 11 μηνιαίες δόσεις αντί για 10 όπως ισχύει σήμερα. Την ίδια ώρα, εξετάζονται φορο-κίνητρα για άμεση επαναφορά κλειστών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων στην αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων και παραμένει στον «πάγο» για ένα ακόμη χρόνο και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2025 ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα.

Ο σχεδιασμός για τον ΕΝΦΙΑ του 2024, προβλέπει την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου στο τέλος Απριλίου και της τελευταίας, της 11ης δόσης στα τέλη Φεβρουαρίου του 2025. Το μέτρο αναμένεται να διευκολύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην πληρωμή του φόρου, η εισπραξιμότητα του οποίου κινείται με υψηλές ταχύτητες αγγίζοντας το 80%. Δηλαδή 8 στα 10 ευρώ του ΕΝΦΙΑ πληρώνονται στην ώρα τους.

«Στόχος για φέτος είναι ο ΕΝΦΙΑ να ανοίξει ένα μήνα νωρίτερα ώστε να πληρωθεί σε 11 δόσεις αντί για 10» προανήγγειλε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ προσθέτοντας ότι μέσα στην εβδομάδα θα τεθεί σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι που το 2023 είχαν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές θα κερδίσουν έκπτωση έως 10% στο φετινό λογαριασμό του φόρου ακινήτων.  Μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ λαμβάνοντας υπόψη τις προσθήκες και τις διορθώσεις στο Ε9 που θα έχουν γίνει από τους φορολογούμενους. Ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα «χτυπήσει την πόρτα» των ιδιοκτητών ακινήτων μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Οι «ανάσες»

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εκτός από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε 11 δόσεις, δρομολογεί  φορο-ανάσες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ειδικότερα:

–        Κλειστά διαμερίσματα. Εξετάζονται  φορολογικά  κίνητρα για την άμεση επαναφορά κλειστών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων στην αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, να αναφέρει στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ότι αξιολογείται η πρόταση των ιδιοκτητών ακινήτων. Σύμφωνα με την πρόταση παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στράτο Παραδιά , όσοι ιδιοκτήτες είχαν κλειστά τα ακίνητά τους όλο το 2023 ή στις 31 Δεκεμβρίου 2023 διέθεταν ανενεργό Αριθμό Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, εφόσον τα νοικιάσουν τουλάχιστον για τρία χρόνια από φέτος έως και το τέλος του 2026, δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος για τα μισθώματα που αποκτούν από τα συγκεκριμένα ακίνητα . «Θα μελετήσουμε την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ σε σχέση με τις κατοικίες που παραμένουν κενές/εκτός μίσθωσης. Είναι κάτι που έχουμε συζητήσει στο Υπουργείο. Είναι μία πρόταση που δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί» , δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης. Σύμφωνα με τον υπουργό έχουν δοθεί  οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν τις σχετικές μελέτες, ώστε να φανεί και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο πραγματικός αριθμός των ακινήτων και να γίνει με βάση τα στοιχεία αυτά μία ανάλυση κόστους-οφέλους.

–        «Ανακαινίζω-Νοικιάζω».  Ξεκινά σύντομα το πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών μέσω της αξιοποίησης κενών ιδιωτικών κατοικιών, οι οποίες θα νοικιάζονται για τουλάχιστον 3 έτη. Το πρόγραμμα επιδοτεί κατά 40 % το κόστος της ανακαίνισης και έως του ποσού των 10.000 ευρώ. Στόχος μέσω του προγράμματος αυτού είναι να μπουν στην αγορά 12.500 επιπλέον ιδιωτικές κατοικίες.

–        ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα. Επεκτείνεται για μια ακόμη μια χρονιά -δηλαδή μέχρι το τέλος του 2025- η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, «διότι πάνω απ’ όλα θεωρούμε ότι η έλλειψη στέγης αντιμετωπίζεται πρωτίστως με παραγωγή στέγης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης.

Golden Visa

Για την Golden Visa ο υπουργός ανέφερε ότι θα εφαρμοστούν μέτρα περιορισμού της, θα αυξηθούν τα όρια για να γίνονται ουσιαστικότερες επενδύσεις αλλά θα υπάρξει μία εξαίρεση για τα διατηρητέα ακίνητα για τα οποία θα ισχύει χαμηλότερο ελάχιστο όριο «ώστε να κατευθύνουμε κεφάλαια σε μια κατηγορία ακινήτων, η οποία  τα έχει ιδιαιτέρως ανάγκη.

Πηγή: OT

 

  29 January, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα