Ο αγροτικός τομέας που στενάζει και η κρίσιμη επιλογή στην Περιφέρεια

cretalive.gr  28 December, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Ο αγροτικός τομέας που στενάζει και η κρίσιμη επιλογή στην Περιφέρεια

Το νέο έτος δεν μπαίνει με το… δεξί για τους αγρότες μας. Με τις τσέπες άδειες, λόγω της πολύ κακής χρονιάς στο ελαιόλαδο - όπου η παραγωγή έχει πέσει στα τάρταρα - και τις επιδοτήσεις να κινούνται σε ιστορικά χαμηλά, καθώς πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των παραγωγών λιγότερα 563 εκατομμύρια, σε σχέση με πέρυσι, ο Γενάρης θα είναι "μαύρος".

Ήδη, όπως επισημαίνουν παράγοντες του εμπορικού κόσμου του Ηρακλείου, η κίνηση στα καταστήματα ήταν εμφανώς πεσμένη σε σχέση με την κίνηση τα Χριστούγεννα του 2022, κι αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι έλλειψε το χρήμα από το λάδι και τις επιδοτήσεις.

Τα δύσκολα όμως είναι μπροστά και οι πρώτες εβδομάδες του χρόνου θα είναι ενδεικτικές καθώς - όπως επισημαίνεται - σε πολλά χωριά θα φανεί η έλλειψη χρημάτων ακόμα και για τα βασικά.

Σε αυτό το δύσβατο μονοπάτι θα πρέπει να ενισχυθούν οι φωνές των αγροτών μας, να βοούν για τις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης και πρέπει να αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων.

Στην Κρήτη ξέρουμε καλά εδώ και χρόνια πως όταν ο αγροτικός κόσμος, που αποτελεί ( μαζί με εκείνους που έχουν ως συμπληρωματικό εισόδημα τα αγροτικά ) τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας… "στραβοπατεί", τότε είναι σκούρα τα πράγματα, με ό,τι αυτό σημαίνει για όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα. 

Χρειάζονται ισχυρές φωνές από συνδικαλιστές του χώρου (που πρέπει να αφήσουν πια για τα καλά το ρόλο του… αβανταδόρου και κλακαδόρου της όποιας εξουσίας) αλλά και τους εκφραστές της τοπικής πολιτικής εξουσίας.

Οι ορισμοί των ανθρώπων που θα επιλεγούν για να εκφράσουν (και) τη φωνή των αγροτών μας στο κέντρο της πολιτικής εξουσίας θα πρέπει να είναι οι πλέον σωστοί και να δείχνουν κι έναν συμβολισμό...

Ας φροντίσουν οι δήμαρχοι που θα επιλέξουν τους αντιδημάρχους στον πρωτογενή τομέα αλλά κυρίως στην Περιφέρεια Κρήτης, στους αντίστοιχους θεσμικούς φορείς, να υπάρχει επιλογή που θα δείχνει διάθεση να στηριχθεί ο αγροτικός κόσμος.

Δηλαδή με στελέχη που, εκτός από το να  ξέρουν ποιο είναι το αμπέλι και… ποιο το λιόφυτο,  θα πρέπει να είναι και έτοιμα να συγκρουστούν με εκείνες τις πολιτικές που δεν στηρίζουν τον αγροτικό κόσμο.

Αιρετούς με άποψη, γνώση και δυναμική ναι,  βαστάζους και παρακεντέδες της εξουσίας όχι!

 

cretalive.gr  28 December, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα