Ο δάκος έχει «χτυπήσει» τις ελιές της Μεσαράς

mesaralive.gr  16 October, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Ο δάκος έχει «χτυπήσει» τις ελιές της Μεσαράς

Οι ψεκασμοί που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο γίνονται σε ορισμένες μόνο περιοχές, καθώς το κονδύλι των 500.000 ευρώ που δίδεται από την Περιφέρεια Κρήτης δεν φτάνει για όλες τις εκτάσεις, την ώρα που απόδειξη του κακού σχεδιασμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών - Ελαιουργών Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη, σε περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Τεμένους το τελευταίο ράντισμα έγινε στα τέλη του Ιούλη ή στις αρχές του Αυγούστου.

Μεγάλες δακοπροσβολές έχουν σημειωθεί και σε περιοχές της Μεσαράς, με βαση την αυτοψία που εχει γίνει.

Ο κ. Ιερωνυμάκης μάλιστα επιρρίπτει για μια φορά ακόμη τις ευθύνες στην κεντρική πολιτική ηγεσία, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, για το γεγονός πως φέτος οι ελαιοπαραγωγοί έμειναν εκτεθειμένοι στις ορέξεις του δάκου. Όσο για τους ψεκασμούς που - έστω και αποσπασματικά- γίνονται αυτές τις μέρες, ο πρόεδρος της Ομάδας  Αμπελουργών - Ελαιουργών Κρήτης λέει ότι δεν υπάρχει νόημα αφού η καταστροφή είναι πλέον μεγάλη και η νέα ελαιοκομική περίοδος είναι προ των πυλών συμφωνα με το ekriti.

Σε κάθε περίπτωση οι αγρότες ζητούν επιτέλους να υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, για τον οποίο θα είναι υπεύθυνες για την υλοποίηση του, οι τοπικές Αρχές και όχι το Υπουργείο.

Ενώ ζητούν να είναι εξασφαλισμένο ένα ποσό προς διάθεση για ψεκασμούς που θα έχει μια ευελιξία ως προς την εκταμίευση του. Γιατί όπως λένε άλλες χρονιές μπορεί να χρειαστούν τρεις ψεκασμοί και άλλες χρονιές να απαιτηθούν οι διπλάσιοι.

Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι ακόμη και οι ψεκασμοί που γίνονται αυτή την περίοδο, υλοποιούνται με εντολή του Περιφερειάρχη Κρήτης, καθώς μπορεί το ποσό να υπάρχει, αλλά δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη το θέμα της έγκρισης των συμβάσεων.

Κάτι που καταδεικνύει ακόμη περισσότερο το γραφειοκρατικό πρόβλημα και το ζήτημα ομαλής λειτουργίας της διαδικασίας.

 

mesaralive.gr  16 October, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα