Ο Δίσκος της Φαιστού. Ένα μινωικό ποίημα στη Μινωική Αστάρτη;

mesaralive.gr  12 May, 2015 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο Δίσκος της Φαιστού. Ένα μινωικό ποίημα στη Μινωική Αστάρτη;

«Η απάντηση ευχόμαστε να είναι ένα δώρο- ποίημα στις μάνες όλου του κόσμου»

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία από τον καθηγητή Δρ Γκάρεθ Όουενς Γλωσσολόγο, Συντονιστή του Προγράμματος ERASMUS+ του ΤΕΙ Κρήτης και Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόγραμμα ERASMUS+, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αρχανών, όπου στεγάζεται φέτος το παράρτημα Κρήτης της ΑΣΠΑΙΤΕ. Σκοπός, ήταν να παρουσιάσει τις νεότερες εξελίξεις στο θέμα της αποκρυπτογράφησης του Δίσκου της Φαιστού και να συνομιλήσει με τους σπουδαστές των τμημάτων ΕΠΠΑΙΚ και ΠΕΣΥΠ.

Συγκεκριμένα ο Δρ Όουενς αναφέρθηκε, στην κοινή προσπάθεια που πραγματοποιεί εδώ και χρόνια με τον συνεργάτη του Δρ Τζον Κόουλμαν, Καθηγητή Φωνητικής στη Σχολή Γλωσσολογίας, Φιλολογίας και Φωνητικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, για την απόδοση της φωνητικής αξίας των σημείων που αποτυπώνονται στο Δίσκο της Φαιστού με βάση τις αξίες της Γραμμικής Β' τις οποίες είχε καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει ο Βρετανός Μάικλ Βέντρις.

Σημεία της έρευνας του, έχει παρουσιάσει κατά καιρούς, σε διάφορες ομιλίες του, τονίζοντας πως ενδεχομένως να αποτελεί ένα Αφιέρωμα στη Μεγάλη Μητέρα της Μινωικής Εποχής. «Η απάντηση ευχόμαστε να είναι ένα δώρο- ποίημα στις μάνες όλου του κόσμου», καθώς η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνδυασμό με τη γιορτή της Μητέρας. Με αυτά τα λόγια, ολοκλήρωσε την ομιλία του σχετικά τα Μυστικά που κρύβει ο Δίσκος της Φαιστού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και προλόγισε, ο Διευθυντής της Σχολής κ. Ιωσήφ Φραγκούλης, ο όποιος ευχαρίστησε τον κ. Όουενς για την πολύτιμη εμπειρία, που προσέφερε στους σπουδαστές, δωρίζοντας του ένα βιβλίο με θέμα την Ιστορία της Κρήτης. Επίσης, την εκδήλωση παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθηγητές και σπουδαστές της σχολής, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε αναλάβει ο κ. Γιώργος Κουκάκης, καθηγητής Πληροφορικής. Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας από τον κ. Όουενς, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τους φοιτητές της σχολής.

 

mesaralive.gr  12 May, 2015 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα