Ο δρόμος γέμισε...σάλτσα - Δυναμικά συνεχίζουν οι αγρότες

mesaralive.gr  02 February, 2016 ΚΟΣΜΟΣ
Ο δρόμος γέμισε...σάλτσα - Δυναμικά συνεχίζουν οι αγρότες

Φωτογραφία από zarpanews.gr

Πέταξαν στο οδόστρωμα τομάτες, ενώ κατέβασαν από τον ιστό και έκαψαν σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων και στην Κρήτη.

Την απόφαση να αποκλείσουν τον κόμβο του Κλαδισού στη δυτική είσοδο της πόλης των Χανίων από το μεσημέρι μέχρι και την Πέμπτη πήραν οι αγρότες-μέλη των αγροτικών συλλόγων Πλατανιά, Βουκολιών, Σελίνου και Κισσάμου που βγήκαν σήμερα στους δρόμους ζητώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου.

Οι αγρότες που συμμετέχουν στην κινητοποίηση είχαν συγκεντρωθεί στον κόμβο του Κλαδισού απ’ όπου, με μηχανοκίνητη πορεία κατευθύνθηκαν έξω από το κτίριο της αντιπεριφέρειας Χανίων. Εκεί παρέταξαν τα αγροτικά τους οχήματα κλείνοντας για περίπου 2 ώρες το δρόμο, πέταξαν στο οδόστρωμα τομάτες, ενώ οι διαδηλωτές κατέβασαν από τον ιστό και έκαψαν σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συγκεντρωμένοι ομόφωνα αποφάσισαν να επιστρέψουν στον κόμβο Κλαδισού και να τον αποκλείσουν, ενώ ενέκριναν ψήφισμα το οποίο αντιπροσωπεία τους παρέδωσε στον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη.

Στο ψήφισμα οι αγρότες ζητούν την απόσυρση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου και την έναρξη με την κυβέρνηση διαλόγου από μηδενική βάση. «Θα είμαστε στο δρόμο μέχρι να αποσυρθούν τα νομοσχέδια», δήλωσε το μέλος του συντονιστικού των αγροτών, Γιώργος Μπικάκης.

Εξάλλου, τις κινητοποιήσεις τους για έκτη ημέρα συνεχίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι που ανήκουν στην «Ενωτική Πρωτοβουλία». Παραμένουν στο μπλόκο που έχουν στήσει στη θέση Μεγάλα Χωράφια της εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου προχωρώντας σε ολιγόλεπτο κλείσιμο του δρόμου το μεσημέρι και το απόγευμα.

Στα μπλόκα όλοι 

Παραμένουν στα μπλόκα και αγρότες της Ανατολικής Κρήτης ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για το παγκρήτιο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσουν στο Ηράκλειο την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στο ασφαλιστικό Νομοσχέδιο.

Η προσυγκέντρωση για το αγροτικό συλλαλητήριο θα γίνει έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων και στη συνέχεια θα γίνει πορεία μέχρι την παραλιακή, έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης , όπου αναμένεται και η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Στο μεταξύ το απόγευμα προγραμματίζεται να γίνει συνάντηση του Παγκρήτιου Συντονιστικού των Αγροτών στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω πορεία του αγώνα τους.

Την ίδια ώρα στον δρόμο Ηράκλειο - Μεσαρά, οι αγρότες διακόπτουν την κυκλοφορία ανά διαστήματα στο ύψος των Αγίων Δέκα και στους Στόλους ενώ χθες στήθηκε ένα ακόμη μπλόκο στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου και σήμερα προγραμματίζουν να κλείσουν συμβολικά και την είσοδο της κωμόπολης από τον παλιό δρόμο. Επίσης, συνεχίζονται τα μπλόκα στα Πρωτόρια Ηρακλείου και στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Ψήφισμα Δ.Σ. Χανίων για τους αγώνες των εργαζομένων, των αγροτών και όλων των επαγγελματιών και εργαζομένων

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με την υπ' αριθμ. 34 ομόφωνη απόφασή του κατά τη συνεδρίαση της 29/01/2016, στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων, των αγροτών και όλων των επαγγελματιών και εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα τους, ζητώντας τη δίκαιη αντιμετώπισή τους ως προς το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τα επικείμενα φορολογικά μέτρα.

Οι αγρότες αποτελούν σημαντικό και δυναμικό κομμάτι για την οικονομική ανάπτυξη του Νομού μας, η οποία στηρίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, δίνοντας καθημερινά έναν δύσκολο αγώνα κάτω από αντίξοες συνθήκες.

 Ο Δήμος Χανίων, σε συνέχεια των ψηφισμάτων της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ Κρήτης, ζητά από την κυβέρνηση να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και να πραγματοποιηθεί διάλογος με τους αγρότες, τους επαγγελματίες και τους λοιπούς εργαζομένους.

Τέλος υποστηρίζουμε τη μη κατάσχεση πρώτης κατοικίας κάτω από 300.000 € και εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων και των αγροτών.




Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ - cretalive.gr

 

mesaralive.gr  02 February, 2016 ΚΟΣΜΟΣ