Ο «Ερωτόκριτος» στη θέα του κόσμου

mesaralive.gr  28 August, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Ο «Ερωτόκριτος» στη θέα του κόσμου

Οι περισσότεροι στίχοι με ερμηνεία στα πιο δύσκολα σημεία - Επιμέλεια Στέλλα Κανάκη

Η μεγαλύτερη ελληνική ιστορία αγάπης και ηρωισμού που έχει ζήσει μέσα στις καρδιές για 400 ολόκληρα χρόνια. Αυτό το βιβλίο διαχρονικής ποίησης του μεγάλου αναγεννησιακού ποιητή  Βιτσέντζου Κορνάρου η γιατρός και λογοτέχνης κα Στέλλα Κανάκη προσπάθησε να ερμηνεύσει στα πιο δύσκολα σημεία για να γίνει προσιτό σε όλους. Για να μπορεί ο καθείς να ψέλνει τους στίχους κάθε φορά που η ανεμοζάλη των καιρών στροβιλίσει την ψυχή του στου κύκλου τα γυρίσματα…

Ο « Ερωτόκριτος» είναι γραμμένος αποκλειστικά σε στίχους 10. 012 . Εδώ,  υπάρχει το 85% από τους στίχους του ποιήματος ενώ στη θέση των υπολοίπων, η ερμηνεία τους. Οι στίχοι και το πεζό ερμηνευτικό κείμενο διαβάζονται συνεχόμενα. Σ’ αυτό το έργο οι στίχοι του Κορνάρου εναλλάσσονται με πεζό κείμενο που αποτελεί ερμηνεία των στίχων στην Νεοελληνική, γράφει η συγγραφέας.

Όλες οι αλλαγές που έχουν γίνει σ’ αυτό το βιβλίο η κα Κανάκη επιμελήθηκε με ιδιαίτερη σπουδή, ανατρέχοντας στις πηγές κα  δηλώνει η ίδια ότι μοναδικός σκοπός που προέβη σ’ αυτό το εγχείρημα είναι η βελτίωση της κατανόησης του νοήματος – κρίνοντας ότι ο μέσος αναγνώστης είναι προτιμότερο να κατανοήσει πιο καλά  τον στίχο , παρά να τον απολαύσει στην πιο ποιητική μορφή του.

Η Στέλλα Κανάκη είναι παιδίατρος παντρεμένη με τέσσερα παιδιά και πέρα από την επιστημονική της κατάρτιση και την αφιέρωση της στα παιδιά, είναι και συγγραφέας παιδικών βιβλίων στα οποία έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά [2005 διηγήματα], την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών [2006, ποίηση], την UNESCO Κεφαλληνίας [2012, ποίηση], τον Δήμο Ηρακλείου [έπαινος, διήγημα], τον Δήμου Αγ. Νικολάου [2005, θεατρικό] και τον Δήμο Φαιστού [2016]. Είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Ανοίγοντας τις σελίδες του βιβλίου σταματώ στην εισαγωγή [σελ. 11] ..

Τον Ερωτόκριτο τον τραγουδούσε η γιαγιά μου η Στελιανή. Μ’ εκείνη τη φωνή την τραβηγμένη στο λαιμό, έτσι όπως συνήθιζαν να τραγουδούν τότε που δεν υπήρχαν μικρόφωνα και ενισχυτές φωνής, οπότε, όποιος τραγουδούσε, έπρεπε να φωνάζει δυνατά για ν ακούνε όλοι οι γύρω του …. Αλλά δεν ήταν μόνο η δική μου η γιαγιά που ήξερε απέξω ολόκληρα κομμάτια από τον Ερωτόκριτο. Σ’ όλη την Κρήτη, σ’ όλα τα χωριά, υπήρχαν πάρα πολλοί άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες που είχαν μάθει το τραγούδι , συχνά από προφορική παράδοση και το μετέφεραν κι εκείνοι στις επόμενες γενιές…

Αυτή προσπάθεια με επιμέλεια περισσή της συγγραφέως, ας γίνει εφαλτήριο και αρχή να τραγουδιέται ο Ερωτόκριτος απ’ όλα τα χείλη ξέροντας πια κι έχοντας κατανοήσει την κάθε γλωσσολογική δυσκολία της ποίησης του σπουδαίου Βιτσέντζου Κορνάρου.

 

(Ο πίνακας στο εξώφυλλο του βιβλίου είναι δημιουργία του μεγάλου καταξιωμένου ζωγράφου Αριστόδημου Παπαδάκη)

Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”].

 

mesaralive.gr  28 August, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα