Ο Γεροντόμυλος της Φαιστού… το “κτίριο φάντασμα” βρίσκεται υπό κατάρρευση!!!

mesaralive.gr  02 September, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Ο Γεροντόμυλος της Φαιστού… το “κτίριο φάντασμα” βρίσκεται υπό κατάρρευση!!!

φωτο:mesaralive.gr

Ένα κτίριο της Νεότερης ιστορίας της Μεσαράς μας αφήνει χρόνους, καθότι ήδη πνέει τα λοίσθια..

Ο Γεροντόμυλος βρίσκεται ανάμεσα στον λόφο της Φαιστού στα νότια… του Αγίου Ονούφριου στα βόρεια… και της Αγίας Τριάδας λίγο δυτικότερα.

Πρόκειται για έναν παλαιό μύλο που χαρακτηρίζεται ως αλεστικός ή ρασοτρίβης και χρονολογείται ανάμεσα στο 15ο - 16ο αιώνα, τα κτίρια του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα, ακριβώς δίπλα στην γέφυρα και στον δρόμο για Φαιστό.

Ο μύλος αυτός για να λειτουργήσει χρησιμοποιούσε την ορμή των νερών του ποταμού της περιοχής, εξ’ ου και η ονομασία του ποταμού “Γεροπόταμος”, ο οποίος ήταν γνωστός από την αρχαιότητα ως ο περίφημος Λυθαίος ποταμός.

Στους νεότερους χρόνους ο νερόμυλος αυτός αποτελούσε σημείο επίσκεψης όλων των γεωργών, οι οποίοι έρχονταν με τα γαϊδουράκια τους από την εύφορη πεδιάδα της Μεσαράς για να αλέσουν  σιτάρι, δημητριακά… ακόμη και ελιές.

Το άλεσμα ξεκινούσε το ξημέρωμα για να προλάβουν οι χωρικοί να γυρίσουν πίσω στα χωριά τους αργά το απόγευμα.

Σήμερα αυτό το κτίριο που κάποτε έσφυζε από ζωή και ανέπνεε από τα νερά του Γεροπόταμου, είναι εγκαταλειμμένο με μεγάλες φθορές και υπό κατάρρευση του εσωτερικού και εξωτερικού τμήματος.

Σύμφωνα με το φωτορεπορτάζ του mesaralive.gr υπάρχει μια υποτυπώδης αναστύλωση(!), όπως φαίνεται υπάρχουν σιδερένιοι στύλοι που κρατούν τους τοίχους να μην πέσουν.

Το υποτυπώδες ας γίνει επιτέλους ουσιαστικό και να μην μείνει κλεισμένο στα συρτάρια της εκάστοτε Δημοτικής αρχής ή της εκάστοτε αρμόδιας Κρατικής υπηρεσίας.

Να ενταχθεί και αυτό το βιομηχανικό μνημείο μιας άλλης εποχής σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ώστε να περισωθεί και να καταγραφεί στα αρχιτεκτονικά μνημεία της τοπικής μας ιστορίας.

 

mesaralive.gr  02 September, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα