Ο ξηρός καρπός που κόβει την πείνα και βοηθά στο αδυνάτισμα

  26 May, 2023 EY ZHNΑΡΘΡΑ
Ο ξηρός καρπός που κόβει την πείνα και βοηθά στο αδυνάτισμα

Το να ξεκινήσεις δίαιτα ή καλύτερα, μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή, εναρμονισμένη με τις καθημερινές σου ανάγκες και τον τρόπο ζωής που κάνεις, προκειμένου να χάσεις τα περιττά κιλά και να βελτιώσεις γενικότερα την υγεία σου, είναι μία διαδικασία πολύ πιο εύκολη απ’ ό,τι την έχεις στο μυαλό σου.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να απευθυνθείς σε έναν ειδικό (προς Θεού όχι σε διατροφολόγους που συνεχίζουν να προτείνουν εξαντλητικές δίαιτες, οι οποίες το μόνο που καταφέρνουν είναι να καταστρέφουν τον μεταβολισμό σου). Από εκεί και πέρα, θέλει υπομονή, επιμονή και συνέπεια, καθώς και να τρως έξυπνα, επιλέγοντας τροφές που λειτουργούν χορταστικά, ρυθμίζουν και μειώνουν την όρεξη για περισσότερο φαγητό και άρα για περισσότερες θερμίδες.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ένας συγκεκριμένος καρπός, ιδανικός για σνακ είτε ως δεκατιανό, είτε ως απογευματινό. 

Ο λόγος για τα αμύγδαλα, που τα ευρήματα πρόσφατης επιστημονικής μελέτης απέδειξαν την πολύτιμη συμβολή τους στην απώλεια βάρους. 

Ο σύμμαχός σου στο αδυνάτισμα

Γεμάτα με φυτικές ίνες και με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, λόγω της βιταμίνης Ε (βρίσκεται κατά κύριο λόγο στη φλούδα τους), τα αμύγδαλα προφυλάσσουν από το οξειδωτικό στρες, που προκαλεί τη γήρανση των κυττάρων και οδηγεί ακόμα και στην εμφάνιση σοβαρών παθήσεων, όπως ο καρκίνος.

Από θρεπτικής άποψης, εκτός από τη βιταμίνη Ε και τις φυτικές ίνες, είναι επίσης καλή πηγή μαγγανίου, μαγνησίου και πρωτεΐνης, ενώ είναι από τους πιο εύπεπτους υδατάνθρακες.

Ποια είναι η θερμιδική τους αξία; Δεδομένου ότι οι ξηροί καρποί είναι γενικά θερμιδογόνοι, τα αμύγδαλα ωστόσο περιέχουν συγκριτικά λίγες θερμίδες. Για παράδειγμα, μία μεγάλη χούφτα (περίπου στα 28 γραμμάρια) περιέχει 165 θερμίδες.

Όσον αφορά τώρα τη συμβολή τους στο αδυνάτισμα, έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, που δημοσιεύτηκε στις αρχές Μαρτίου στο European Journal of Nutrition, διαπίστωσε ότι 30 με 50 γραμμάρια αμυγδάλων ως σνακ θα μπορούσαν να επηρεάσουν την όρεξη και να ρυθμίζουν την πείνα, με αποτέλεσμα τη μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνεις καθημερινά.

Αυτό επιτυγχάνεται καθώς ο συγκεκριμένος ξηρός καρπός μπορεί να ισορροπεί τις ορμόνες.

«Τα άτομα που έτρωγαν αμύγδαλα είχαν 47% χαμηλότερες αποκρίσεις C-πεπτιδίου (το οποίο μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων) και υψηλότερα επίπεδα του εξαρτώμενου από τη γλυκόζη ινσουλινοτροπικού πολυπεπτιδίου (18% υψηλότερα), της γλυκαγόνης (39% υψηλότερα) και των αποκρίσεων παγκρεατικού πολυπεπτιδίου (44% υψηλότερα)», εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας και μέλος της UniSA’s Alliance for Research in Exercise, Nutrition and Activity (ARENA), Dr. Sharayah Carter και συνεχίζει: 

«Η γλυκαγόνη στέλνει σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο, ενώ το παγκρεατικό πολυπεπτίδιο επιβραδύνει την πέψη που μπορεί να μειώσει την πρόσληψη τροφής. Και στις δύο περιπτώσεις προωθείται η απώλεια βάρους».

Όπως υπογράμμισε όσοι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωσαν αμύγδαλα παρατηρήθηκε ότι μείωσαν στο επόμενο γεύμα την ενεργειακή τους πρόσληψη κατά 71 θερμίδες.

Να σημειωθεί ότι άλλες έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση αμυγδάλων με μειωμένη χοληστερίνη, χαμηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ακόμα και με ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

  26 May, 2023 EY ZHNΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα