Ο Κεγκέρογλου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

mesaralive.gr  21 December, 2018 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ο Κεγκέρογλου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Με ερώτηση του προς τον Πρωθυπουργό, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζει ότι εξακολουθεί να εμμένει το Υπουργείο Ναυτιλίας στην απαράδεκτη εξαίρεση της Κρήτης από το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 

Η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου(Μ.Ι.) μπορεί να αντισταθμίσει σ’ ένα βαθμό το μόνιμο μειονέκτημα των νησιών λόγω του θαλάσσιου αποκλεισμού, ο οποίος έχει ως κυριότερη αρνητική συνέπεια το μεγαλύτερο κόστος μετακίνησής ανθρώπων και μεταφοράς αγαθών αλλά και βέβαια τις πολύ περιορισμένες επιλογές ως προς τους χρόνους που αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Με επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, έχω μεταφέρει την αγανάκτηση των Κρητικών και έχω  ζητήσει την ένταξη της Κρήτης στο Μεταφορικό Ισοδύναμο που σημειωτέο είναι το μόνο νησί που εξαιρείται από τη καθολική εφαρμογή του μέτρου από 01-01-2019.

Η ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής αρνείται να το πράξει επικαλούμενη αίολες και αντικρουόμενες δικαιολογίες, πότε ότι το κόστος της ένταξης του Μ.Ι. είναι μεγάλο και δεν υπάρχει το αντίστοιχο ποσό για τη Κρήτη και πότε ότι το μεταφορικό κόστος προς και από το νησί είναι πολύ χαμηλό.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι το κόστος μεταφοράς αγαθών από και προς την Κρήτη, όπως δείχνουν όλα τα πραγματικά στοιχεία, είναι περίπου 50% μεγαλύτερο σε σχέση με την αντίστοιχη μεταφορά σε ίση απόσταση  στη ξηρά και έχει ως κύριες συνέπειες:

α) Να επιβαρύνονται υπέρμετρα τα προϊόντα που μεταφέρονται από και προς την Κρήτη και να επιβαρύνονται οι καταναλωτές, όλες οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα  τις αυξημένες τιμές των καυσίμων και

β) Την μείωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που παράγονται στη Κρήτη και αναζητούν αγορές στην ηπειρωτική χώρα ή το εξωτερικό.

 

Ερωτάσθε κ. Πρωθυπουργέ:

 

Η εμμονή στην απαράδεκτη απόφαση για εξαίρεση της Κρήτης από το Μεταφορικό Ισοδύναμο και από 01-01-2019 είναι επιλογή του Υπουργείου Ναυτιλίας ή της Κυβέρνησης και Εσάς προσωπικά;
Προτίθεστε να επανεξετάσετε την απόφαση αυτή; 

 

mesaralive.gr  21 December, 2018 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ