Ο Κρητικός που “έλαμψε” σε διεθνή διαγωνισμό ποίησης

  04 November, 2018 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Ο Κρητικός που “έλαμψε” σε διεθνή διαγωνισμό ποίησης

Σπουδαία διάκριση για Κρητικό καλλιτέχνη σε Διεθνή Ποιητικό Διαγωνισμό! - Η σύμπραξη Τζανή - Ψαραντώνη - Παξιμαδάκη κέρδισε ... τις εντυπώσεις!

Το... σμίξιμο των δύο «θυγατέρων της Μεσογείου», της Κρήτης με την Ισπανία, σ' ένα εκπληκτικό βίντεο το οποίο καλύπτεται από την πιο μαγική... φωνή που αναβλύζει απ' τη γη του Ψηλορείτη, έφεραν μία σπουδαία διάκριση για έναν φέρελπι Κρητικό καλλιτέχνη!

Ο Σταύρος Τζανής... έγραψε,  ο θρυλικός Ψαραντώνης ερμήνευσε/απήγγειλε και ο Γιάννης Παξιμαδάκης... μελοποίησε τους στίχους για το ποίημα ''Poetas'', το οποίο κέρδισε τις εντυπώσεις στο Διεθνή Διαγωνισμό NOSSIDE που τελεί υπό την Αιγίδα της UNESCO. 

Απαγγελία υπήρξε και στα Ισπανικά, από την Μαδριλένα φωτογράφο Amparo Guerrero, που έδωσε μια ακόμα πιο ταξιδιάρικη "πνοή" στην ωδή... για τους Ποιητές!

Οι μπερδεμένες παραδοσιακές μελωδίες, κάτι μεταξύ Φλαμέγκο και κρητικών σκοπών, ήταν το άρτιο αποτέλεσμα μιας συνεργασίας πολλών διαφορετικών και πολυτάλαντων ανθρώπων, που έκαναν τους κριτές του Διαγωνισμού να υποκλιθούν στο λυρικό πόνημά τους...

Και το βραβείο δεν άργησε να έρθει...! Για την ακρίβεια, έρχεται... στις 30 του Νοέμβρη, με τον Σταύρο Τζανή να βρίσκεται μέσα στους διακριθέντες των ελληνικών συμμετοχών...

Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 στο Ρήγιο της Καλαβρίας, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεγάλης Ελλάδας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Miti Contemporanei.

«Η ποίηση είναι η ζωή... Όποιος ζήσει θα ιδεί, μα όποιος περπατήσει θα ιδεί περισσότερα. Γιατί το μεγαλύτερο ταξίδι μας , είμαστε εμείς....», διατείνεται ο διακριθείς Σταύρος Τζανής, ο οποίος έγραψε ακόμη στην προσωπική του σελίδα στο Facebook: 

«Για να πάρει την τελική του μορφή το έργο αυτό , σμίξανε πολλοί ανθρώποι, συνεργάστηκαν, κοπιάσαν κι επειδή απλούστατα « η ισχύς εν τη ενώσει » , δημιουργήσαμε κάτι -μέσα στις απαιτήσεις του διαγωνισμού- γροικώντας το βαθύ μας χτυποκάρδι ,  με μια καρδιά και μιαν αγάπη , όλοι μαζί γι’αυτό που κάναμε!

Η Μεσόγειος η θάλασσας μας «Μare Nostrum» , ως έλεγαν οι Ρωμαίοι παλιά , με τ’ακροδάχτυλα της χαϊδολογά τσ'αγαπημένες θυγατέρες της, την Κρήτη και την Ισπανία και μέσω ετούτου του τραγουδιού , ενώνει τους πολιτισμούς της , οι οποίοι το δίχως αλλό πορεύουνται χεραγκαλιά πλέον προς το άλλοτε κέντρο του Βυζαντίου της Ιταλίας , το Ρήγιο της Καλαβρίας»...

cretalive.gr

 

  04 November, 2018 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα