Ο Μαγιορκίνης εξηγεί τι ακριβώς είναι η «λευκή πνευμονία» -Γιατί επηρεάζει τα παιδιά

  05 December, 2023 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Ο Μαγιορκίνης εξηγεί τι ακριβώς είναι η «λευκή πνευμονία» -Γιατί επηρεάζει τα παιδιά

Για το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα» που σαρώνει στην Κίνα και προκαλεί προβληματισμό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μίλησε ο επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, «πρόκειται για μία αύξηση των κρουσμάτων της πνευμονίας που προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκόπλασμα της πνευμονίας. Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε αυτό το μικρόβιο. Το μικρόβιο είχε ήδη παγκόσμια εξάπλωση. Δηλαδή είναι κάτι παλιό, δεν είναι κάτι καινούριο που μας έρχεται από την Κίνα, απλά φαίνεται φέτος να έχουμε αύξηση αυτών των κρουσμάτων σε παγκόσμια κλίμακα και κατά πάσα πιθανότητα είναι ανεξάρτητο. Δεν είναι ότι πάει από τη μία χώρα στην άλλη». Εξήγησε ότι «κατά πάσα πιθανότητα αύξηση της πνευμονίας αυτής επειδή τις προηγούμενες χρονιές δεν πολυκυκλοφορούσε λόγω των μέτρων που υπήρχαν και τώρα το βλέπουμε να φουντώνει κάπως ανάμεσα στα παιδιά».

Σε ερώτηση αν πρόκειται για φαινόμενο που έχει προκληθεί από το ανοσολογικό κενό που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια εξήγησε ότι «τα παιδιά που δεν κόλλησαν πέρσι ή πρόπερσι δεν έχουν αναπτύξει ανοσία. Κάποια στιγμή όλοι έχουμε έρθει σε επαφή με το μικρόβιο, αυτή τη χρονιά υπήρξε αυξημένος αριθμός που ήταν ευάλωτοι σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Δεν είναι ότι βλέπουμε τώρα περισσότερα από ότι θα βλέπαμε σωρευτικά σε όλες τις χρονιές».

Γκίκας Μαγιορκίνης: Γιατί λέγεται «λευκός πνεύμονας»
«Χαρακτηρίζεται περιπατητική πνευμονία ή σύνδρομο του "λευκού πνεύμονα" γιατί στην ακτινογραφία του ασθενούς ο πνεύμονας φαίνεται σαν να είναι λευκός, κάνει πνευμονιλά οζίδια», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης

Τόνισε ότι «μας ανησυχεί η αύξηση της αντοχής του μικροβίου στα αντιβιοτικά. Δεν είναι σημερινό αποτέλεσμα, αλλά αποτέλεσμα σωρευτικό τα τελευταία χρόνια», είπε και ξεκαθάρισε ότι «έτσι και αλλιώς κάποια στιγμή θα κολάγαν κάποια παιδιά και δεν την περνάνε πιο βαριά».

«Λόγω των εμβολιασμών υπάρχει προστασία από πολλά μικρόβια και βοηθάει το γεγονός ότι είναι εμβολιασμένοι πχ. για τον πνευμονόκοκκο», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ότι «σίγουρα θα υπάρχουν περιστατικά στην Ελλάδα, αυτό που σίγουρα δεν έχουμε είναι μια αύξηση στα κρούσματα, όλες οι χώρες αυτό που έχουν καταγράψει είναι μια αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές».

Σε ότι αφορά τον κορωνοϊό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι «Βρισκόμαστε σε υψηλό πλατό, υπάρχει αρκετή κυκλοφορία του κορωνοϊού, υπήρχε μικρή πτώση τις προηγούμενες 2 εβδομάδες, αλλά αυξάνει πάλι σιγά σιγά, λόγω πτώσης θερμοκρασίας καθώς κλείστηκε ο κόσμος σε κλειστούς χώρους και συγχρωτίστηκε. Το βλέπουμε και σε νοσηλείες σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ αλλά δεν είναι κάτι ανησυχητικό».

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
  05 December, 2023 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα