Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας στη χώρα – Ποια πόλη «ψήθηκε» στους 46,4 βαθμούς

  28 July, 2023 ΑΡΘΡΑ
Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας στη χώρα – Ποια πόλη «ψήθηκε» στους 46,4 βαθμούς

Ο Ιούλιος είναι «πρακτικά σίγουρο» ότι θα αποδειχθεί ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως δήλωσε στο Associated Press ο διευθυντής του Copernicus Κάρλο Μπουοντέμπο.

Και στην Ελλάδα, ο υδράργυρος σκαρφάλωσε σε επίπεδα ρεκόρ και από τις 12 μέχρι και τις 26 Ιουλίου σάρωσε όλη τη χώρα, παρατεταμένος καύσωνας.

Όπως σημειώνει το meteo.gr, το βράδυ της Τετάρτης 26 Ιουλίου, έληξε ο καύσωνας 15 ημερών, ο μεγαλύτερος σε διάρκεια που έχει καταγραφεί στη χώρα  μας.

Δείτε στο διάγραμμα που ακολουθεί, με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ Meteo.gr, τον αριθμό των σταθμών όπου η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C και τους 40 °C (κόκκινες και μωβ μπάρες, αντίστοιχα).

Στο διάγραμμα διακρίνονται τρεις φάσεις:

η πρώτη στην αρχή του καύσωνα από τις 12 μέχρι τις 15 Ιουλίου

η δεύτερη (η οποία ήταν και ισχυρότερη) από τις 18 μέχρι τις 23 Ιουλίου και

η τρίτη από τις 23 μέχρι τις 26 Ιουλίου, με τις δύο τελευταίες ημέρες του καύσωνα, 25 και 26 Ιουλίου, να αποτελούν και τη θερμότερη περίοδο. 

Η 23η Ιουλίου η πιο θερμή μέρα του καύσωνα

Η πιο θερμή ημέρα ήταν η 23η Ιουλίου, όπου 350 σταθμοί ξεπέρασαν το όριο του καύσωνα (μέγιστη θερμοκρασία άνω των 37 °C) και 180 σταθμοί τους 40 °C. Την ημέρα αυτή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας επηρεάστηκε από θερμοκρασίες υψηλότερες των 40 °C.

Σημειώνεται ότι το Γύθειο, αυτή την πιο καυτή μέρα του καύσωνα, «ψήθηκε» στους 46,4 °C και αυτή είναι η 4η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη χώρα.

Σε όλες τις γεωγραφικές ενότητες της χώρας, με εξαίρεση τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, σημειώθηκαν απόλυτα ρεκόρ μεγίστων θερμοκρασιών των τελευταίων 15 ετών.

Θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών για 307 ώρες στα Πατήσια κατά τη διάρκεια του καύσωνα

Έπειτα από την επεξεργασία των 10λεπτων δεδομένων από 10 τυχαία επιλεγμένους σταθμούς του δικτύου, ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι κάτοικοι του κέντρου της πόλης των Αθηνών (περιοχή Πατήσια) βίωσαν θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών για 307 ώρες κατά το διάστημα από 12 έως 26/07. Στην ίδια περίοδο οι κάτοικοι της Λάρισας 230 ώρες, της Σπάρτης 186 ώρες, ενώ στα Ιωάννινα (περιοχή Ανατολής) και στην Κοζάνη 164 και 145 ώρες, αντίστοιχα.

 

  28 July, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα