Ο Νίκος Λαγουδάκης για τη φωτιά στο Λαράνι

cretalive.gr  01 July, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Ο Νίκος Λαγουδάκης για τη φωτιά στο Λαράνι

Την βοήθεια των πολιτών ζητά, για ακόμη μία φορά, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Αρχιπύραρχος Νίκος Λαγουδάκης, προκειμένου “να καταφέρουμε να πάμε καλά την φετινή αντιπυρική περίοδο, που κατά τη γνώμη μου είναι η χειρότερη των τελευταίων 20 ετών όσον αφορά τις προϋποθέσεις που υπάρχουν για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο συμβάν”.


Στην έκκλησή του, ο κ. Λαγουδάκης περιγράφει τον πολύ απλό τρόπο με τον οποίο μπορούν να βοηθήσουν οι κάτοικοι του νησιού: “Να σταματήσουν να πειραματίζονται αυτοί οι λίγοι που το κάνουν, με τη φωτιά”.

"Δυστυχώς" & "ευτυχώς"...

Επαναλαμβάνοντας ότι “το Πυροσβεστικό Σώμα στην Κρήτη με 30 Υπηρεσίες του και “είναι εδώ για να προστατεύει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών”, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης δεν είναι “καθόλου ικανοποιημένος από την αντιπυρική περίοδο τους τελευταίους δύο μήνες, διότι έχουμε πάρα πολλές ενάρξεις. Θα ήμουν πολύ ικανοποιημένος αν περνούσε μία μέρα και δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Δυστυχώς, έχουμε ενάρξεις σε όλη την Κρήτη”.

Ευτυχώς, όμως “μέχρι στιγμής, οι πυροσβεστικές δυνάμεις τα καταφέρνουν και προλαβαίνουν τα συμβάντα εν τη γενέσει τους”. 

Η χθεσινή μέρα ήταν πολύ δύσκολη για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ήταν καθ’ όλα έτοιμες για τα δύσκολα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Η αποτίμηση που κάνει ο κ. Λαγουδάκης έχει και “συν” και “πλην”: “Επειδή είχαμε 4 μποφόρ, είχαμε διπλές πυροσβεστικές δυνάμεις που περιπολούσαν στην ύπαιθρο. Ελέγχαμε και ελέγχουμε τα πάντα και σε γενικές γραμμές, αν εξαιρέσουμε το περιστατικό στο Λαράνι, πήγαμε καλά τη χθεσινή μέρα”.

Το τριπλό μέτωπο στο Λαράνι

Στο χωριό του Δήμου Γόρτυνας το τριπλό πύρινο μέτωπο που εκδηλώθηκε, σχεδόν ταυτόχρονα, κινητοποίησε τους κατοίκους και τους πυροσβέστες.

“Γύρω στις 3 ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για μία φωτιά που ξεκίνησε έξω από το χωριό, ενώ ταυτόχρονα είχαμε άλλες δύο εστίες: Η πρώτη 500 μέτρα πριν και η δεύτερη περίπου 700 μετά το χωριό - η τρίτη ήταν στα 200 μέτρα από τη δεύτερη”, μας ενημέρωσε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης.

Η έγκαιρη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, οι “πολλές δυνάμεις που κατευθύνθηκαν στο συμβάν”, κατάφεραν να τιθασεύσουν σχετικά γρήγορα τις φλόγες, διαφορετικά “θα μπορούσαμε να έχουμε πρόβλημα”, παραδέχεται ο κ. Λαγουδάκης και συνεχίζει: “Είχε βέβαια πολύ αέρα στην περιοχή. Θα μπορούσε να υπάρξει κίνδυνος για το χωριό, αν οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν κατάφερναν να ελέγξουν το πρώτο συμβάν που ήταν επάνω στο λόφο. Στείλαμε 11 οχήματα, 23 πυροσβέστες, 10 άτομα πεζοπόρο και καταφέραμε μετά τις 6 το απόγευμα να τη θέσουμε υπό μερικό έλεγχο”.

Το αρμόδιο Τμήμα της Πυροσβεστικής διενεργεί προανάκριση. “Ήταν τρεις φωτιές που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα. Ελέγχουμε τα αίτια. Για εμάς τίποτα δεν είναι αθώο. Και ιδιαίτερα οι τρεις φωτιές ελέγχονται”, σχολιάζει ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης.

Η φωτιά άφησε πίσω της 8 στρέμματα καμένα, 3 εκ των οποίων ήταν καλλιεργήσιμη έκταση με ελιές.

 

cretalive.gr  01 July, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα