Ο Νότος της Κρήτης έχει το δικό του Πέλαγος κι αυτό είναι το Νότιο Κρητικό Πέλαγος!

mesaralive.gr  09 May, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Ο Νότος της Κρήτης έχει το δικό του Πέλαγος κι αυτό είναι το Νότιο Κρητικό Πέλαγος!

To Σεπτέμβριο του 2015, το mesaralive.gr δημοσίευσε άρθρο σχετικό με την ονομασία του Νότιου Κρητικού Πελάγους, με τίτλο «ο Νότος της Κρήτης έχει το δικό του Πέλαγος κι αυτό είναι το Νότιο Κρητικό Πέλαγος».

Μέσα από το συγκεκριμένο άρθρο (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), κάναμε την δική μας παρέμβαση σε ένα πολύ σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με την ονομασία του Πελάγους που βρίσκεται Νότια της Κρήτης.

Σήμερα δημοσιεύουμε επιστολή που λάβαμε από τον κ. Μανώλη Λουτσέτη, του Γεωργίου, Σμήναρχο Ε.Α. ο οποίος απέστειλε το άρθρο του με την παράκληση να δημοσιευτεί. Όπως αναφέρει ο κ. Λουτσέτης,

 

«Στα θρανία του Δημοτικού  και του Γυμνασίου, μαθαίναμε από τα βιβλία και τους χάρτες του σχολείου μας , ότι το πέλαγος νότια της νήσου Κρήτης  ονομάζεται  Λιβυκό πέλαγος , και το πέλαγος βόρεια της νήσου Κρήτης ονομάζεται Κρητικό πέλαγος.

Υπάρχουν αναφορές για το Λιβυκό και το Κρητικό πέλαγος  από την αρχαιότητα. Μιλάμε  για εκατοντάδες χρόνια πριν…

 Η ονομασία  τώρα , και στις  δύο αυτές θαλάσσιες περιοχές ,  έχει  αλλάξει,  και η θαλάσσια περιοχή νότια της νήσου Κρήτης ονομάζεται  τώρα <Νότιο Κρητικό Πέλαγος>,   και η θαλάσσια περιοχή βόρεια της νήσου Κρήτης ονομάζεται  τώρα  < Βόρειο Κρητικό Πέλαγος >.

Μπορεί στους χάρτες και στα σχολικά βιβλία να αναγράφονται ακόμη και σήμερα οι παλαιές ονομασίες, αλλά αυτό είναι θέμα χρόνου για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. 

Τα αντανακλαστικά της Πολιτείας δεν είναι γρήγορα. Υπάρχει σε εξέλιξη σχετική αλληλογραφία με θετικά μηνύματα.

Και είναι κανείς να αναρωτιέται ανασκαλεύοντας  στο μυαλό του τις ονομασίες από τα Ελληνικά Πελάγη , Μυρτώο, Θρακικό, Ικάριο, Καρπάθιο ! Ονόματα Ελληνικότατα!!!!

Σήμερα εν έτη 2016, και μετά από μαθήματα που έχουμε βιώσει σαν χώρα πληρώνοντας ακριβά ζητήματα όπως το Μακεδονικό, ίσως είναι η ώρα για να παρέμβει η Πολιτεία για να γίνουν γρήγορα οι απαραίτητες πλέον διορθώσεις στους χάρτες που κυκλοφορούν, και οι απαραίτητες διορθώσεις  των σχολικών βιβλίων.

Διανύουμε εποχές δύσκολες ,  με την χώρας μας να βρίσκεται  πολλές φορές στο μάτι του κυκλώνα. 

Την ίδια ώρα δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς την ΑΟΖ και τους Υδρογονάνθρακες στη Νότια Κρήτη,  στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος.

 Όλα τα παραπάνω  έχουν σχέση με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων πετρελαίου και υδρογονανθράκων. Κοιτάσματα φαίνεται να υπάρχουν και στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Οι προοπτικές φαίνεται να είναι άριστες και η αισιοδοξία υπέρμετρη. Δεν είναι απίθανο  σε λίγα χρόνια η Ελλάδα να είναι ένας υπολογίσιμος παίκτης στο τραπέζι των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και σημαντικός ενεργειακός εταίρος.      Και μακάρι…

Θα ήταν, όμως, άδικο και παράλογο για κάθε μη Έλληνα, που δεν γνωρίζει ιστορία και γεωγραφία, να βλέπει ή να ακούει στις ειδήσεις ότι η Ελλάδα αντλεί πετρέλαιο από  το Λιβυκό Πέλαγος. Δηλαδή  από το πέλαγος της Λιβύης,  σαν να το αντλούμε στα κλεφτά, από  ξένα χωράφια! Και όλοι γνωρίζουμε ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι εύκολο για τους πονηρά σκεπτόμενους να δημιουργήσουν θέμα, στηριζόμενοι σε ένα γεωγραφικό όρο. Η ιστορία πρέπει να διδάσκει. 

 

Συμπέρασμα :

Η θαλάσσια  περιοχή  που ευρίσκεται νότια της νήσου Κρήτης, ονομάζεται πλέον  < Νότιο Κρητικό Πέλαγος>, και η θαλάσσια περιοχή που ευρίσκεται  βόρεια της νήσου Κρήτης ονομάζεται πλέον < Βόρειο Κρητικό Πέλαγος>.

Η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού  μας Ναυτικού λέει  ότι αυτή η μετονομασία  των θαλάσσιων περιοχών γύρω από τη νήσο Κρήτη , ισχύει για πάνω από 12 έτη.

Σας διαβιβάζω και το έγγραφο και το χάρτη της Υδρογραφικής μας Υπηρεσίας, όπου φαίνονται όλα τα παραπάνω.

Λόγω της σοβαρότητας  του θέματος , παρακαλώ θερμά  όσους ασχολούνται με  την εκτύπωση χαρτών η’ τη χρήση γεωγραφικών  όρων  σε οποιανδήποτε μορφή, όπως συμβουλεύονται την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού μας Ναυτικού, αν δεν 

 

mesaralive.gr  09 May, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα