Ο Θάνος Μικρούτσικος και τα Καπετανιανά που τόσο αγάπησε...

  30 December, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Ο Θάνος Μικρούτσικος και τα Καπετανιανά που τόσο αγάπησε...

"Εκεί στο νότο", στα Καπετανιανα Ηρακλείου, το σπίτι του Θάνου Μικρούτσικου παραμένει ερμητικά κλειστό και βουβό.

Το χωριό που αγάπησε και αγαπήθηκε ο αγαπητός καλλιτέχνης πενθεί το χαμό ενός "δικού" του ανθρώπου. Ενός κορυφαίου δημιουργού, ενός ζηλευτού οικογενειαρχη που είχε γίνει "ένα" με τους κατοίκους και την αύρα του Λιβυκού Πελάγους.

Ολιγαριθμη αντιπροσωπεία συγχωριανών του Θάνου Μικρούτσικου ταξίδεψαν στην Αθήνα, για το "ύστατο χαίρε" σε έναν συνθέτη που ετοίμαζε μέχρι και μια ορχηστρική μουσική για τον τόπο όπου την τελευταία 15ετια έζησε μερικές από τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής του...

Ένας γάμος με συνοικεσιο που εξελίχθηκε σε έναν φλογερό έρωτα.

Ο κ. Γιώργος Σταματάκης κατοίκους των Καπετανιανων μετέβη στην Αθήνα για να αποχαιρετισει τον "κύριο Θάνο" - παρά την αδόκιμη προσφώνηση, δεν μπορεί να τον αποκαλέσει διαφορετικά.

Όσο "ψαχουλευει" τη μνήμη του, τόσο πιο πολλά ωραία περιστατικά θυμάται. Μερικά από αυτά τα έβγαλε στον... αέρα, στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ηρακλείου.

Η γυναίκα του Λαυρέντη έκανε το... "κονε"

"Πριν από 15 χρόνια είχε έρθει (σ. σ. ο Θάνος Μικρούτσικος) μαζί με τον Λαυρέντη Μαχαιριτσα για μια συναυλία εδώ στο Ηράκλειο. Κατά σύμπτωση η γυναίκα του Λαυρέντη είχε μια φίλη στα Καπετανιανα. Ήρθαν λοιπόν στο χωριό κι εγώ τους ξεναγησα. Η γυναίκα του, η Μαρία Παπαγιαννη, που είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος - δεν έχει υπάρξει άνθρωπος με την καλοσύνη της- αγάπησε το χωριό με την πρώτη.

Ήθελε να αγοράσουν σπίτι για τις διακοπές τους. Ο σύζυγος της αντιδρούσε αρχικά, γιατί ήταν μακριά κι ήταν κι ένας ξερότοπος τότε. Τον τρόμαξε η εικόνα που συνάντησε. Μια κουκίδα ήταν το χωριό μας. Ένα ερείπιο ήταν όλα.

Εκανε όμως το χατίρι στην Μαρία και πήραν ένα σπίτι. Στην αρχή ερχόταν με το ζόρι, για εκείνη. Μετά όμως δέθηκε με τους ανθρώπους... ".

Κι όντως, όπως θυμάται ο κ. Σταματάκης, ο Θάνος Μικρούτσικος "ηξερε όλες τις λεπτομέρειες για τους κατοίκους. Συμμετείχε σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις, ακόμα και στις θρησκευτικές, παρότι δεν ήταν θρησκευομενο άτομο".

Τέσσερις φορές το χρόνο

Η οικογένεια Μικρούτσικου έβρισκε τέσσερις περίπου φορές τον χρόνο την απόλυτη γαλήνη, στα Καπετανιανα: Απόκριες, Πάσχα, ένα δίμηνο τουλάχιστον το καλοκαίρι και Χριστούγεννα.

Η σύνθεση και η ανεκπλήρωτη επιθυμία

Στα αφτιά του κ. Σταματάκη ηχούν ακόμη και τώρα οι όμορφες μελωδίες του Θάνου Μικρούτσικου.

"Είχε φέρει δύο πιάνα. Τον ακούγαμε συνέχεια να παίζει. Είχε γράψει και μια σύνθεση με το όνομα Καπετανιανα, ένα ορχηστρικό κομμάτι".

Ο κ. Σταματάκης μετέφερε κάτι που του εξομολογηθηκε η Μαρία Παπαγιαννη. "Αν καλυτερεύσεις, θα πάμε στα Καπετανιανα" ηταν μια από τις τελευταίες επιθυμίες του ζεύγους Μικρούτσικου, μια πολύ συγκινητική συμφωνία που είχε κάνει ο σπουδαίος καλλιτέχνης με τη σύζυγό του.

"Τον εκτιμήσαμε ως άνθρωπο"

Οι κάτοικοι των Καπετανιανων αγάπησαν κι εκτίμησαν πρωτα από όλα την προσωπικότητα του Θάνου Μικρούτσικου.

"Δεν έχω ξαναδεί άνθρωπο να έχει τόσο έγνοια για την οικογένεια του. Ήταν ένας πάρα πολύ καλός οικογενειαρχης. Τα δυο του παιδιά που είχε με τη Μαρία, μεγάλωσαν εδώ. Τα καλοκαίρια επαιζαν εδώ, έκαναν φίλους. Τον γιο του τον Στέργιο, όταν ήταν μικρός τον σηκωναμε και τον κάναμε βόλτες.

Ο Θάνος Μικρούτσικος συμμετέχει στις παρέες, τραγουδούσε. Οι κάτοικοι δεν τον εκτίμησαν ως καλλιτέχνη. Οι πιο μεγάλοι ειδικά, δεν άκουγαν τη μουσική του. Τον εκτίμησαν όμως ως άνθρωπο. Η δική μου γενιά πάντως κι εγώ προσωπικά τον ακούγαμε".

Η συναυλία και ο... Βιτώρος

Ο κ. Σταματάκης διηγήθηκε κι ένα αστείο περιστατικό.

"Ειχε μια μεγάλη συναυλία στις Σταβιες.
Βάλαμε στα αγροτικά όλες τις γυναίκες και πηγαμε να τον ακούσουμε. Μετά ρωτήσαμε τους συγχωριανους πώς τους φάνηκε, και οι πιο μεγάλοι σε ηλικία είπαν: Καλός είναι αλλά ο Βιτωρος είναι καλύτερος!".

"Είχε έγνοια να φτιάξει ένα θεατράκι"

Ο πάλαι ποτέ υπουργός Πολιτισμού αγάπησε πολύ τα Καπετανιανα. Όπου βρισκόταν κι όπου στεκόταν εγκωμιαζε τον χωριό, έναν άλλο..." Σταυρό του Νότου" που ανακάλυψε και "προσκυνούσε"στον νομό Ηρακλείου, με θέα του Λιβυκο.

" Μας υποστήριζε με πάθος. Πάντα αφιέρωνε τραγούδια στη μάνα μου. Ήθελε να κάνει έργο στο χωριό. Είχε έγνοια να κάνει ένα θεατράκι" ανέφερε ο κ. Σταματάκης.

Η τελευταία του παρουσία και η "πιο λαμπρή στιγμή"

Η τελευταία παρουσία του Θάνου Μικρούτσικου στα Καπετανιανα ήταν τον περασμένο Αύγουστο. "Εκατσαν είκοσι μέρες. Ήταν πεσμένος πάρα πολύ. Το δεύτερο δεκαήμερο αρχισε να βγαίνει από το σπίτι".

Ο κ. Σταματάκης θα κρατάει πάντα ως τελευταία εικόνα - ανάμνηση την πιο "λαμπρή παρουσία" του φίλου και συγχωριανου του, "την άνοιξη του 2017, στα γενέθλια του, που γιόρτασε με τους δικούς του"

Μια" πολύ όμορφη και ζωντανή στιγμή", μαζί με πολλές άλλες, που θα συντροφεύει το όνομα "Θάνος Μικρούτσικος" στην καρδιά και στο μυαλό του Γιώργου Σταματάκη..

Κι ίσως κάπου, κάποτε η παρέα των Καπετανιανων να ξανασμίξει...

 

cretalive.gr

 

  30 December, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα