Όχι» από την μείζονα αντιπολίτευση στην λήψη δανείου από το Δήμο Φαιστού

mesaralive.gr  03 June, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Όχι» από την μείζονα αντιπολίτευση στην λήψη δανείου από το Δήμο Φαιστού

φωτο:mesaralive.gr

Κάθετα αντίθετη, εμφανίστηκε χθες το βράδυ η μείζονα αντιπολίτευση της κ. Μαρίας Πετρακογιώργη με την επικεφαλής της παράταξης καθώς και τους δημοτικούς συμβούλους κ.κ. Γιάννη Φασομυτάκη και Γιάννη Μανιαδάκη να αντιτίθενται στην λήψη του δανείου ύψους 3,4 εκ. ευρώ από το Δήμο Φαιστού.

Στην εισήγησή  του ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Γιώργος Μαυράκης, παρουσίασε κατάλογο με οφειλές οι οποίες θα αποπληρωθούν μέσω δανείου τονίζοντας ότι ούτε ένα ευρώ δεν θα πάει αλλού πέρα από την αποπληρωμή των χρεών.

Ο  δήμαρχος κ. Γιώργος Αρμουτάκης από την πλευρά του ενημέρωσε ότι μετά την απόφαση ο Δήμος θα ξεκινήσει διερεύνηση για να δει από που θα δοθεί το χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού προκειμένου να γίνει η λήψη του δανείου.

Πρόσθεσε ότι το δάνειο θα έχει ορίζοντα αποπληρωμής 25 χρόνια και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι το Παρακαταθηκών και Δανείων θα δώσει την πιο συμφέρουσα προσφορά.

Υπήρξε μάλιστα και ενημέρωση ότι ο Δήμος αναγκάζεται να προχωρήσει στη λήψη δανείου προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη και να ισοσκελίσει προϋπολογισμό, ενώ τονίστηκε ότι ο Δήμος Φαιστού είναι βιώσιμος και έχει την δυνατότητα για την αποπληρωμή του δανείου.

 

«Όχι στο δανεισμό»

Ούτε ένα ευρώ για δάνειο στο Δήμο Φαιστού, ήταν η κάθετη αντίδραση κατά της απόφασης για λήψη του δανείου, από την μείζονα αντιπολίτευση, η οποία αρχικά ζήτησε να μη συζητηθεί το θέμα λόγω του προχωρημένου της ώρας και γιατί απουσίαζαν δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ θα έπρεπε να έχουν καλεστεί και οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων.

Η κ. Μαρία Πετρακογιώργη  ζήτησε να απαντηθεί το ερώτημα αν το «βάρος» από το δάνειο θα μεταφερθεί στους δημότες με αύξηση των δημοτικών τελών και έκανε λόγο για μια πρόχειρη εισήγηση τονίζοντας ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή παρέλαβε χρέη  12 εκ. ευρώ χωρίς ωστόσο δεν προχώρησε στο δανεισμό.

«Δεν ψηφίζουμε τη λήψη δανείου» ξεκαθάρισε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Έντονη ήταν η αντίδραση του δημοτικού συμβούλου κ. Γιάννη Φασομυτάκη ο οποίος κατηγόρησε το δήμαρχο ότι «από 1 Ιανουαρίου 2015 ταλαιπωρείται 25.000 ανθρώπους για να πάτε στο δάνειο»  επισημαίνοντας ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή παρέλαβε χρέη 12 εκατομμυρίων και άφησε 3,4 εκ. ευρώ και παρακάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να μην ψηφίσουν το δανεισμό. «Πάει ο νους μας στο κακό» είπε ο κ. Φασομυτάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Μανιαδάκης που είχε διατελέσει και αντιδήμαρχος οικονομικών τόνισε ότι ο δανεισμός μπορεί ακόμα να αποφευχθεί κάνοντας την πρόταση να πληρωθούν κάποιες οφειλές, να κοπούν εντάλματα με δόσεις 4 ετών και σε συνεννόηση με τους εργολάβους και με το 1 εκ. ευρώ που υπάρχει στο Δήμο θα ισοσκελίσει ο Προϋπολογισμός. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Γιάννης Νικολακάκης επεσήμανε ότι «υπάρχει μεγάλη αγωνία για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού και αν αυτό δεν γίνει τότε θα πάμε σε μνημόνιο με ότι αυτό συνεπάγεται».

Η μείζονα αντιπολίτευση αποχώρησε καταψηφίζοντας την πρόταση για λήψη δανείου, ενώ απόψε στην συνέχεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης, αναμένεται να βάλει και πάλι στο τραπέζι το θέμα του δανείου ζητώντας την άρση της χθεσινοβραδινής απόφασης για δανεισμό.

 

mesaralive.gr  03 June, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ