«Όχι» στην απογύμνωση του Δήμου Φαιστού από αστυνομικές υπηρεσίες

mesaralive.gr  09 January, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
«Όχι» στην απογύμνωση του Δήμου Φαιστού από αστυνομικές υπηρεσίες

Φώτο: mesaralive

Σε ομόφωνο ψήφισμα, σχετικά με τον προτεινόμενο οργανωτικό ανασχεδιασμό των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στην Κρήτη, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Φαιστού σε έκτακτη συνεδρίασή του λίγο πριν την «εκπνοή» του 2015 και συγκεκριμένα την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου.

Το ΔΣ Φαιστού ζητά μέσα από το ψήφισμά του την άμεση λειτουργία και στελέχωση της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Μεσαράς καθώς και τη διατήρηση στο Δήμο Φαιστού, των τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Τ.Α.Ε.

 

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, «Το Δημοτικό Συμβούλιο ύστερα από την ενημέρωση του Δημάρχου και μετά από διαλογική συζήτηση αποφάσισε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα για τις θέσεις του Δήμου σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Αποφάσισε επίσης να σταλεί το ψήφισμα στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Με την παρούσα επιστολή μας-ψήφισμα θέλουμε να σας κάνουμε γνωστές τις θέσεις – απόψεις του Δημοτικού συμβουλίου Φαιστού σχετικά με την ενημερωτική παρουσίαση (στο Ηράκλειο 3-12-2015) του προτεινόμενου οργανωτικού ανασχεδιασμού Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στη Κρήτη.

Από το έτος 2010 στις Μοίρες ( έδρα του Δήμου Φαιστού)έχει θεσμοθετηθεί η ίδρυση Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Μεσαράς, Τμήμα Ασφάλειας Μοιρών,Τμήμα Τροχαίας Μοιρών και ΤΑΕ Μεσαράς η οποία Διεύθυνση ουδέποτε στελεχώθηκε πλην της λειτουργίας των ΤΑΕ.  

Αντί λοιπόν σήμερα να προχωρήσει η πολιτεία στη στελέχωση της παραπάνω

Αστ.Υποδ προτείνεται η κατάργηση της με τη δημιουργία ενός Αστ. Τμήματος Μοιρών και τη μεταφορά της έδρας των ΤΑΕ Μεσαράς στο Δήμο Γόρτυνας.

Κύριε Υπουργέ,

Σήμερα όλοι εμείς Δημοτικό Συμβούλιο, φορείς και κάτοικοι της περιοχής, απαιτούμε και ορθώνουμε το ανάστημά μας για την αδικία που διαπράττεται σε βάρος του τόπου μας.

Ενώνουμε τις φωνές μας, φωνές απόγνωσης απέναντι στην αδιαφορία που καθημερινά εισπράττουμε ως Δήμος Φαιστού. Ένας από τους πλέον ιστορικούς και πλούσιους σε μνημεία πολιτισμού Δήμους, που συνεχώς αποδυναμώνεται ή μάλλον δεν αντιμετωπίζεται με την πρέπουσα σοβαρότητα.

Αυτό επιβεβαιώνεται με το κλείσιμο και την κατάργηση πολλών υπηρεσιών που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση χιλιάδων πολιτών του μόνιμα αποκομμένου Νότου.

Πιο συγκεκριμένα: Το κλείσιμο των παραρτημάτων Ι.Κ.Α στις Μοίρες και στο Τυμπάκι η κατάργηση της Δ.Ο.Υ Μοιρών και της Δ.Ο.Υ Τυμπακίου η αποδυνάμωση των δημοτικών υπηρεσιών και τέλος ο χρόνιος εμπαιγμός, εδώ και δεκαετίες, στον πολύπαθο δρόμο Ηρακλείου- Μεσαράς, επιβεβαιώνει με το παραπάνω μια σκληρή πολιτική που θίγει ολοένα και περισσότερο τους δημότες. Θίγονται άνθρωποι που έχουν ανάγκη, άνθρωποι που λόγω της υγείας τους αλλά και της ηλικίας τους δεν τους παρέχεται η οφειλόμενη στήριξη της πολιτείας που προχωρεί στη συστηματική υποβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας

υγείας(Κέντρο Υγείας Μοιρών υποστελεχωμένο-πολυδύναμο ιατρείο Τυμπακίου που δε λειτούργησε ποτέ).

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται τώρα η κατάργηση της Αστυν. Υποδιεύθυνσης Μεσαράς και η μεταφορά των Τ.Α.Ε Μεσαράς στο Δήμο Γόρτυνας.

Κύριε Υπουργέ,

Βιώνουμε μια πρωτόγνωρη και παρατεταμένη κρίση. Μια κρίση που προτάσσει εναντίον μας το χειρότερο της πρόσωπο. Κρίση καθολική που επηρεάζει όλους τους τομείς της κοινωνίας μας, που έχει άμεσο αντίκτυπο στην περιοχή μας. Μία περιοχή αδικημένη και παραμελημένη, των 412,71 τετραγωνικών χιλιομέτρων με πληθυσμό 25000 κατοίκων ( οι οποίοι το Καλοκαίρι λόγω της τουριστικής προσέλευσης ανέρχονται σε 70.000 κατοίκους) , μια περιοχή που πλαισιώνεται από τους δύο τεράστιους ορεινούς όγκους του νησιού μας των οροσειρών των Αστερουσίων και του Ψηλορείτη περικλείοντας φυσικά την γονιμότατη

πεδιάδα της Μεσαράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διευρυμένο πλέον Δήμο Φαιστού εντάσσονται τρεις πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι με τις αντίστοιχες έδρες- ημιαστικά κέντρα( Μοίρες , Τυμπάκι ,Ζαρός) καθώς και πολυάριθμους οικισμούς άνω των 25 στην ενδοχώρα. Το παραλιακό μέτωπο εκτείνεται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων με ανεπτυγμένους παραθαλάσσιους οικισμούς που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς (Κόκκινος Πύργος, Καλαμάκι Μάταλα Καλοί Λιμένες). Είναι αυτονόητα τα προβλήματα που προκύπτουν μέσα από την εμπορική

και τουριστική δραστηριότητα τόσο των ημιαστικών κέντρων όσο και των παράκτιων αλλά και απροστάτευτων περιοχών.

Όλα αυτά είναι εκτεθειμένα , αφημένα στο έλεος της τύχης λόγω της ολοένα μειωμένης και πολύ συχνά ανύπαρκτης αστυνόμευσης/

Φαινόμενα βίας και παραβατικότητας αναστατώνουν και διαταράσσουν την ήρεμη εικόνα της περιοχής μας. Η μη λειτουργία της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Μεσαράς έχει οδηγήσει τους κατοίκους της περιοχής μας σε απόγνωση διότι έχουν γίνει όμηροι της ασυδοσίας και της εγκληματικότητας των ολίγων από τη μία αλλά και της επίγνωσης πλέον από την άλλη ότι τίποτα σε αυτόν τον τόπο δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο.

Η κατατεθείσα πρόταση για κατάργηση της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Μεσαράς και η μετατροπή της σε Αστ. Τμήμα σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις αστυνόμευσης της περιοχής μας. Όλα όσα επιγραμματικά περιγράφονται χρειάζονται πολυεπίπεδη αστυνομική υποστήριξη.

Η απλή παραμονή στο Δήμο μας ενός αστυνομικού τμήματος σημαίνει πλήρη κατάρρευση του αισθήματος ασφάλειας που πρέπει να νιώθει ο πολίτης, ανεξέλεγκτη έξαρση της ανομίας και τελικά πλήρη αποτυχία του προτεινόμενου σχεδιασμού ανεξάρτητα των προθέσεων.

Κύριε Υπουργέ,

Η καρδιά ολόκληρης ίσως της Νότιας Κρήτης κτυπάει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη Μεσαρά. Ο Νότος δεν πρέπει να αφεθεί στη μοίρα του. Αντίθετα πρέπει να αναλάβει Ρόλο πρωταγωνιστή όπως έχει ταχθεί από την ιστορική του παρουσία, την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά και τις σύγχρονες απαιτήσεις μιας ενεργά αναπτυσσόμενης περιοχής. Ζητάμε άμεσα την λειτουργία και στελέχωση της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Μεσαράς καθώς και τη διατήρηση στο Δήμο μας των τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Τ.Α.Ε. Οι καιροί απαιτούν υπευθυνότητα , σθεναρή στάση , αντίδραση και αγώνα.

Το απαιτεί ο τόπος μας η γενέθλια γη μας, όλοι εμείς που ζούμε εδώ, που ενδιαφερόμαστε  για τον τόπο και την ποιότητα ζωής αλλά και την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μας».

 

mesaralive.gr  09 January, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ