Οι φορολογικές υποχρεώσεις έως το τέλος του μήνα

  23 August, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Οι φορολογικές υποχρεώσεις έως το τέλος του μήνα

Τελειώνει ο Αύγουστος και μαζί με το τέλος του καλοκαιριού έρχονται και οι πληρωμές. Περίπου 3,1 δισ. ευρώ φτάνει ο… «λογαριασμός» που καλούνται να πληρώσουν 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι μέσα στις επόμενες 9 ημέρες!

Πρόκειται για όσους έχουν σπεύσει να υποβάλλουν εγκαίρως την φορολογική τους δήλωση και έχουν ήδη λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό. Οι συγκεκριμένοι αποτελούν το 35% των φορολογούμενων και θα πρέπει έως τις 31 Αυγούστου να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Βέβαια, όσοι δεν κατέβαλαν την πρώτη δόση στο τέλος Ιουλίου, θα πρέπει τώρα να την καταβάλλουν διπλή…

Να σημειωθεί πως ο μέσος φόρος για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά διαμορφώνεται σε περίπου 1.450 ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε 8 δόσεις έως τέλη Φεβρουαρίου, ενώ η παροχή έκπτωσης 3% έχει χαθεί για όσους δεν υπέβαλαν τη δήλωσή τους μέχρι το τέλος Ιουλίου. Οι τελευταίοι έχουν πάντως τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης, πληρώνοντας εντόκως τον φόρο σε 12 έως 24 δόσεις. Το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι στιγμής έχουν υποβάλλει δήλωση 6.015.430 φορολογούμενοι ενώ εκκρεμεί η υποβολή περίπου 500.000 δηλώσεων. Μετά το τέλος υποβολής των δηλώσεων θα ξεκινήσει εκτεταμένη διασταύρωση σε όσους έχουν δηλώσει εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, όπου πρώτα θα ελεγχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Μισθωτήρια και ΕΝΦΙΑ

Μέχρι αύριο Πέμπτη καλούνται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε περίπου 2,3 δισ. Ευρώ, μετά τη μείωση που προχώρησε η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι η οφειλή για του φόρου ακινήτων εξοφλείται σε δέκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να καταβάλλεται στις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ καταβάλλονται: την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 και η τελευταία την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024. Δίνεται η δυνατότητα πληρωμής μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 δόσεις.

 

Στα τέλη του μήνα εκπνέουν, οι προθεσμίες και για τη δήλωση μισθωτηρίων καθώς και για την υποβολή ένστασης για το τέλος επιτηδεύματος.

Προσοχή χρειάζεται για τα ανείσπρακτα ενοίκια. Οι φορολογούμενοι για να μη φορολογηθούν για τα ανείσπρακτα ενοίκια θα πρέπει πριν από την υποβολή της δήλωσης να έχουν προχωρήσει στην έκδοση διαταγής πληρωμής σε βάρος του μισθωτή ή διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστικής απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Επίσης θα πρέπει να καταθέσουν στην Εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.

Τέλος επιτηδεύματος

Τέλος, τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος έχουν οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ενώ αύξησαν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης το 2022, δεν έλαβαν από την ΑΑΔΕ το ηλεκτρονικό μήνυμα ότι απαλλάσσονται. Όσοι δεν έλαβαν το email της ΑΑΔΕ θα πρέπει να υποβάλουν ένσταση μέχρι την Παρασκευή 28 Αυγούστου.

 

  23 August, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα