Οι κερασιές είναι μια επικερδης καλλιεργεια

vianntika.gr  04 June, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Οι κερασιές είναι μια επικερδης καλλιεργεια

Είναι μια καλλιέργεια που είχε σχεδόν χαθεί και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει και πάλι άνθηση στην Κρήτη.

Ο λόγος για τις κερασιές και την καλλιέργεια τους, που μέσα από μια συντονισμένη προσπάθεια και με το μεράκι αγροτών του νησιού επανέρχεται στο προσκήνιο.

Τα μικροκλίματα του νησιού σε διάφορες περιοχές έχουν φέρει το ξεκίνημα της καλλιέργειας των κερασιών σε σημεία της Κρήτης, όπως στην Γόρτυνα, το Γερακάρι Ρεθύμνου και το Οροπέδιο Λασιθίου. 
Το κεράσι είναι ένα φρούτο, με μεγάλη διατροφική αξία, υψηλή τιμή, το οποιο εντάσσεται στα προϊόντα τα οποια μπορούν να αποφέρουν ένα σοβαρό εισόδημα για τους αγρότες που αποφασίσουν να ασχοληθούν σοβαρά, με σχέδιο και προγραμματισμό.

Βέβαια για να ευδοκιμήσει η κερασιά απαιτείται προσπάθεια αφού - όπως σε κάθε καλλιέργεια - οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί. Ενας από αυτούς είναι το λεγόμενο «βακτηριακό κάψιμο», το οποίο απειλεί και άλλες καλλιέργειες όπως είναι οι αχλαδιές και οι μηλιές.

Παράλληλα ένας νέος κίνδυνος είναι  η "μύγα της Ασίας" που ήρθε από την Ιαπωνία και αποτελεί σήμερα τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό της κερασιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη, προκαλώντας “πονοκέφαλο” σε παραγωγούς, συνεταιρισμούς, εμπόρους, γεωπόνους και εντομολόγους που αναζητούν τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισης.

Το έντομο, που έχει επιβεβαιωμένη παρουσία άνω του ενός αιώνα στην Ιαπωνία και πολλών δεκαετιών σε άλλα κράτη της Άπω Ανατολής, έχει “μεταναστεύσει” εδώ και δέκα χρόνια σε Ευρώπη και Αμερική, απειλώντας τους οπωρώνες. 

Προκειται όμως για κινδύνους που δεν μπορούν να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για όποιον θέλει να καλλιεργήσει και να αναπτύξει τη δράση του, συνδυάζοντας τις κερασιές, με τις ελαιοκαλλιέργειες και την αμπελοκαλλιέργεια. 

 

vianntika.gr  04 June, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα