Οι παραδεισένιες παραλίες στη Μεσαρά

neakriti.gr  21 July, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Οι παραδεισένιες παραλίες στη Μεσαρά

Υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακές οροσειρές, ήσυχες πεζοπορίες, όμορφα δωμάτια στην ακτή, καλό φαγητό και απίστευτα φιλικοί άνθρωποι σας περιμένουν στο μικρό χωριό του Λέντα στο Λιβυκό πέλαγος.

Το όνομα είναι προελληνικό και ετυμολογείται από το φοινικικό Λάβι, που σημαίνει λιοντάρι, ή από την προελληνική λέξη Λέβυνθος.

Το παλιό λιμάνι βρίσκεται σε ένα μικρό κόλπο στους πρόποδες των Αστερουσίων. Λόγω της απομακρυσμένης θέσης του, ο Λέντας είναι ένα ήσυχο χωριό χωρίς κίνηση στους δρόμους και είναι αγαπητό στους εναλλακτικούς τουρίστες και οικογένειες.

Η παραλία του χωριού είναι ένα εξαιρετικό μέρος για μπάνιο. Η παραλία αυτή βρίσκεται σε ένα φυσικά προστατευμένο κόλπο με το αιώνιο μπλε της θάλασσας και τα πεντακάθαρα νερά της. Υπάρχουν δωρεάν ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ ο γυμνισμός και το κάμπινγκ δεν επιτρέπονται.

Οι μύθοι στο Λέντα σχετίζονται με τα σχήματα των βράχων της περιοχής. Πράγματι, στο σημείο που βρίσκεται το Ακρωτήρι Λιοντάρι σχηματίζεται το κεφάλι ενός λιονταριού το οποίο είναι ορατό αν το κοιτάξει κανείς από μακριά. Σύμφωνα με την μυθολογία, ένα από τα λιοντάρια που έσυρε την άμαξα της Ρέας έγινε πέτρα στη θέση αυτή.

Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι η Κλεοπάτρα επισκέφτηκε τον τόπο, έχοντας μαζί της ένα λιοντάρι, ένα ελέφαντα κι ένα κροκόδειλο. Η Κλεοπάτρα μαγεύτηκε τόσο από τον τόπο που άφησε εκεί τα ζώα της για να τον προστατεύουν. Ο βράχος που θυμίζει ελέφαντα βρίσκεται απέναντι από το ακρωτήρι Ψαμιδομούρι, ενώ με κροκόδειλο μοιάζει το ακρωτήρι του Τράφουλα.

Λούτρα

Στην Λούτρα έχει μεταφερθεί το λιμανάκι που υπήρχε παλιότερα στον οικισμό του Λέντα. Η Λούτρα βρίσκεται 5 χλμ ανατολικά του οικισμού. Στον όρμο της Λούτρας υπάρχουν κατά καιρούς αγκυροβολημένα αλιευτικά, ιστιοφόρα και σκάφη. Πριν κτιστεί το λιμάνι του Λέντα, η Λούτρα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους γυμνιστές, οι οποίοι έχουν πλέον λιγοστέψει καθώς νιώθουν λιγότερο άνετα.

Δεν είναι ιδιαίτερα οργανωμένη παραλία και δεν μαζεύει πολύ κόσμο.

Τράφουλας

Η πιο ενδιαφέρουσα περιοχή κοντά στο Λέντα είναι σίγουρα ο Τράφουλας. Είναι λίγο δύσκολο να φτάσετε στην απομονωμένη αυτή παραλία. Εδώ μπορείτε να φτάσετε μόνο με τα πόδια ή με σκάφος.

Η παραλία του Τράφουλα βρίσκεται στο τέλος ενός μικρού φαραγγιού (περίπου 700 μέτρα), το οποίο μπορείτε να διασχίσετε σε περίπου 30 λεπτά. Μπορείτε να περπατήσετε για 1,5 ώρα περίπου από το Λέντα για την Λούτρα ακολουθώντας το δρόμο.

Στο Τράφουλα δεν υπάρχουν δέντρα, βλάστηση ούτε και κάποια ταβέρνα.

Οι βράχοι έχουν σχήμα γλυπτών μιας άλλης εποχής και θα σας κάνουν να αισθανθείτε σαν να είσαστε σε άλλο πλανήτη.

Δείτε το video από το «Καλό Μεσημέρι»:

 

neakriti.gr  21 July, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ