Οι πριμοδοτήσεις εξόδου και τα λογοπαίγνια του Φιλ Χόγκαν

  14 January, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Οι πριμοδοτήσεις εξόδου και τα λογοπαίγνια του Φιλ Χόγκαν

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχεδιάζει να παράσχει κίνητρα σε όσους εγκαταλείπουν τον τοµέα των προβάτων – αντιθέτως, πρόκειται για τοµέα ο οποίος, για την Επιτροπή, αποτελεί παράδειγµα όπου η συνεχής στήριξη είναι απαραίτητη προκειµένου να εξασφαλίζεται θετική οικονοµική, περιβαλλοντική και κοινωνική συµβολή στις αγροτικές περιοχές», αναφέρεται σε σχόλιο της Επιτροπής, µε αφορµή βέβαια το πρωτοσέλιδο δηµοσίευµα της Agrenda και την ανάρτησή του στο AgroNews.

«Η φέτα είναι και θα παραµείνει ένα εµβληµατικό ελληνικό και ευρωπαϊκό προϊόν, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να προωθεί και να υπερασπίζεται από παντός είδους προσπάθεια αποµίµησης και σφετερισµού, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσµίως», τονίζεται χαρακτηριστικά. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ίδιος ο επίτροπος κ. Φιλ Χόγκαν έχουν διαπραγµατευτεί εµπορικές συµφωνίες που βελτιώνουν το σηµερινό καθεστώς της φέτας σε σύγκριση µε το προϋπάρχον. Αυτό ισχύει σε κάθε αγορά στην οποία τέτοιες συµφωνίες έχουν συναφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση», καταλήγει στο σχόλιό της επί του θέµατος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν ζήσει στο πετσί τους τα τελευταία χρόνια τις επιπτώσεις των «διευθετήσεων» στο θέµα της φέτας και πληρώνουν ακριβά τις µέχρι σήµερα πολιτικές των αρµοδίων στον τοµέα του αιγοπρόβειου γάλακτος. Μένει εποµένως να αποδειχθεί, αν η διερεύνηση του θέµατος ήταν απλά «άσκηση εργασίας» των τεχνοκρατών ή µια βαθύτερη σκέψη, όπως εν τέλει διαπιστώθηκε µε τα µέτρα του 2003 για τον καπνό που έφεραν, ως γνωστόν, το τέλος της καπνοκαλλιέργειας.

Λίγες ώρες νωρίτερα θέση επί του θέµατος πήρε και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυµπία Τελιγιορίδου τονίζοντας ότι «τα σενάρια που έχουν σχέση µε δήθεν πριµ στους αιγοπροβατοτρόφους για έξοδο από το επάγγελµα δεν ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα. Καµία σκέψη και καµία συζήτηση δεν υπάρχει ούτε σε επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ούτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ στηρίζει την προσπάθεια των αιγοπροβατοτρόφων και είναι αποφασισµένη να χτυπήσει την ασχροκέρδεια εναντίον τους, όπως προκύπτει από την µείωση της τιµής του γάλακτος και τις ελληνοποιήσεις», διατείνονταν.

 

  14 January, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα