Οι προσδοκίες των φορεων της Κρήτης από τη νέα κυβέρνηση

cretalive.gr  09 July, 2019 ΑΡΘΡΑ
Οι προσδοκίες των φορεων της Κρήτης από τη νέα κυβέρνηση

Κοινό τους αίτημα, η μείωση της φορολογίας, που όπως υποστηρίζουν, θα τονώσει την αγορά και θα δώσει ανάσα/ώθηση στις επιχειρήσεις.

Έργα (και όχι λόγια!) που θα κινούνται στη θετική κατεύθυνση, προς όφελος της οικονομίας -κατ’ επέκταση και της οικονομίας, περιμένουν από την νέα κυβέρνηση εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Κοινό τους αίτημα, η μείωση της φορολογίας, που όπως υποστηρίζουν θα τονώσει την αγορά και θα δώσει ανάσα/ώθηση στις επιχειρήσεις.

“Να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις που λάβαμε”

Ο πρόεδρος της της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ) κ. Χαράλαμπος Λεκάκης αναμένει από το “φρέσκο” κυβερνητικό σχήμα “να υλοποιήσει αυτά που έχει εξαγγείλει προεκλογικά”.

Στις επαφές που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Λεκάκης και οι συνεργάτες του “λάβαμε την υπόσχεση για μείωση της φορολογίας (άμεσης κι έμμεσης), των φορολογικών συντελεστών και του ΕΝΦΙΑ”.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ είναι αισιόδοξος, συνυπολογίζοντας ότι “κάθε νέα κυβέρνηση θέλει να δείξει ένα καλό πρόσωπο για να πάρει τους πολίτες με το μέρος της”, ευχόμενος να γίνουν πράξη οι προεκλογικές δεσμεύσεις: “Μακάρι να γίνουν όλα αυτά για να κρατήσουν οι επιχειρήσεις που άντεξαν στην κρίση και να συνεχίσουν την πορεία τους.”.

Πολιτικές υπέρ του “επιχειρείν”

 

Προσδοκίες και ελπίδες, με αφορμή τη νέα κυβέρνηση που ανέδειξαν οι κάλπες, εκφράζει ο επιχειρηματικός κόσμος.

Μιλώντας χθες στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Μανώλης Κουμαντάκης τόνισε ότι ο εμπορικός κόσμος και στην Κρήτη έχει ανάγκη αναπτυξιακές πολιτικές, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιοριστούν στη μείωση της φορολογίας, που προεκλογικά αποτέλεσε επιχείρημα των κομμάτων. "Η μείωση της φορολογίας μπορεί να ενισχύσει τις επενδύσεις και να ανοίξει νέες θέσεις εργασίας, ωστόσο απαιτείται μια δέσμη μέτρων. Απαιτούνται πολιτικές που δε θα είναι εχθρικές απέναντι στο "επιχειρείν", καθώς εδώ και αρκετά χρόνια οι επιχειρήσεις είναι εγκλωβισμένες" - σημείωσε ο κ.Κουμαντάκης, προσθέτοντας την ελπίδα, αυτή η νέα κυβέρνηση να είναι φιλική απέναντι στο "επιχειρείν".

Βάλσαμο... η “πολιτική σταθερότητα”

 

“Πολύ σημαντική” για την πορεία της οικονομίας και ειδικότερα του τουριστικού κλάδου χαρακτηρίζει “την πολιτική σταθερότητα” ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων της Κρήτης κ. Μιχάλης Βλατάκης.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του, “χωρίς να υπεισέλθουμε σε κόμματα” όπως ξεκαθαρίζει, δηλώνουν ευχαριστημένοι που “εξελέγη μία κυβέρνηση τετραετίας”, αναμένοντας το επόμενο κιόλας διάστημα πολιτικές πρωτοβουλίες και πρακτικές που θα ωφελήσουν και θα αναβαθμίσουν τον ισχυρότερο οικονομικό “πυλώνα” της Ελλάδας.

Η επέκταση της τουριστικής περιόδου είναι ένα μεγάλο ζητούμενο, που μπορεί να ενθαρρυνθεί και να εδραιωθεί από τη μείωση της φορολογίας, η οποία με τη σειρά της είναι ικανή να βελτιώσει την θέση της χώρας στον (ανταγωνιστικό) τουριστικό χάρτη των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης.

Ο κ. Βλατάκης αξιολογεί θετικά και τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το Υπουργείο Τουρισμού.

Για τον επικεφαλής, τον κ. Χάρη Θεοχάρη υποστήριξε ότι “είναι ένα σοβαρό πρόσωπο, έχει δείξει θετικά δείγματα γραφής”, ενώ για τον υφυπουργό τον κ. Μάνο Κόνσολα πρόσθεσε ότι “είναι γνωστός τουριστικός παράγοντας, έχει πείρα, κάτι που μας χαροποιεί”.

“Σε θέσεις μάχης”... έτσι κι αλλιώς και η ευχή/ελπίδα για τον Υπουργό

 

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Στέλιος Βοργιάς θα... ξανασυναντήσει στο Υπουργείο Εργασίας τον κ. Γιάννη Βρούτση, με την ελπίδα “αυτή τη φορά να είναι πιο συνεργάσιμος”.

Βλέποντας το ποτήρι... μισογεμάτο, “γιατί στη ζωή γενικά πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι”, ο κ. Βοργιάς αξιώνει – συνολικά – από την νέα κυβέρνηση “ να μην είναι επιθετική απέναντι στον κόσμο της εργασίας”.

Για τον ίδιο, ένα πρώτο βήμα το οποίο θα δείξει ότι “η κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση”, είναι “η μείωση της φορολογίας για της μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας”. Αν γίνει “θα είναι μία πολύ θετική εξέλιξη και για τους εργαζόμενους”.

Ακόμα όμως κι αν δεν γίνουν πράξη οι προσδοκίες του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στις επάλξεις: “Όπως και να' χει, εμείς θα εξακολουθήσουμε να είμαστε σε θέσεις μάχης για την υπεράσπιση των εργαζομένων, όπως κάναμε και με την προηγούμενη κυβέρνηση”.

 

cretalive.gr  09 July, 2019 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα