Οι προτάσεις διακυβέρνησης που θα παρουσιάσει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

  18 September, 2021 ΑΡΘΡΑ
Οι προτάσεις διακυβέρνησης που θα παρουσιάσει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Σε έξι κεντρικούς άξονες στηρίζεται το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που θα παρουσιάσει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 85ης ΔΕΘ. Πρόκειται κατά τις πληροφορίες για μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο στη Δημόσια Διοίκηση και το κράτος συνολικότερα, αλλαγές στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, παρεμβάσεις στην Οικονομία αλλά κατάθεση δέσμης μέτρων που θα έχουν ως στόχο την ανάσχεση της ακρίβειας.

Ως προς τον τομέα της δημόσιας διοίκησης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ανακοινώσει θεσμικές παρεμβάσεις για την πλήρη αποκομματικοποίηση του κράτους το οποίο όπως κατά τις ίδιες πληροφορίες θα επισημάνει, ο κ. Μητσοτάκης έχει παραχωρήσει σε χιλιάδες κομματικά στελέχη με αργομισθίες. Για το νέο ΕΣΥ, ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία περιλαμβάνει σημαντική αύξηση των πόρων, προσλήψεις υγειονομικών, τριπλασιασμό των δομών Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) , καθώς και δίκτυο ολοκληρωμένης φροντίδας κατ’ οίκον.

Επιπλέον, θα ανακοινωθούν από τον Αλέξη Τσίπρα αλλαγές στην παιδεία. Στα μέτρα που θα ακουστούν από το βήμα της ΔΕΘ περιλαμβάνονται προσλήψεις εκπαιδευτικών και πανεπιστημιακών, αύξηση των δαπανών, αναβάθμιση του απολυτήριου του Λυκείου καθώς και τομές για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο τέταρτος άξονας του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης αφορά τα εργασιακά. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναλάβει ότι μία μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει άμεσα το Νόμο Χατζηδάκη, θα επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και θα δημιουργήσει δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους με επισφαλείς συνθήκες εργασίας πχ στις υπηρεσίες delivery (To συγκεκριμένο θέμα απασχολεί μάλιστα και την επικαιρότητα λόγω των αλλαγών συνθηκών εργασίας που επιβάλλει μεγάλη επιχείρηση delivery στον τομέα του επισιτισμού).

Μεταξύ άλλων θα παρουσιάσει εκ νέου την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, θα μιλήσει για πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου και στη χώρα μας χωρίς μείωση αποδοχών και για κίνητρα σε όσες επιχειρήσεις θα το εφαρμόσουν, αλλά και για γενναίο πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης χιλιάδων νέων επιστημόνων με αυξημένες αμοιβές. Κεντρικό ρόλο στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει και η λήψη άμεσων μέτρων για την ανάσχεση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Ανάμεσα σε αυτά η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία με πρόβλεψη διαγραφής μέρους της βασικής οφειλής, μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ριζική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης αλλά και στη βενζίνη, Από το σχέδιο δεν απουσιάζει η στήριξη του αγροτικού κόσμου, δράσεις για να μειωθούν οι τιμές ρεύματος αλλά και πρόγραμμα επιδότησης του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις. Ο έκτος άξονας των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνδέεται με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

 

  18 September, 2021 ΑΡΘΡΑ