Οι προθέσεις του Βορίδη σχετικά με τις αποζημιώσεις των παραγωγών

  28 November, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Οι προθέσεις του Βορίδη σχετικά με τις αποζημιώσεις των παραγωγών

Η απάντηση του υπουργού στο αίτημα

Στην Ολομέλεια της Βουλής, τέθηκε μέσω της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων το θέμα της ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης λόγω δάκου .

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε ότι το μέγεθος της ζημίας θα πρέπει πρώτα να προσδιοριστεί, με επιστημονική μελέτη. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η ζημία από τον δάκο δε αποζημιώνεται ούτε από τον ΕΛΓΑ ούτε από τα ΠΣΕΑ, θα πρέπει να εξακριβωθεί αν οι καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στον να αναπτυχθεί ο δάκος σε τέτοιο βαθμός που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με δακοκτονία.

Ο κ. Βορίδης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι θέλει να προχωρήσει το θέμα μεθοδικά λέγοντας ότι «μεθοδικά δεν σημαίνει αργά, σημαίνει όμως προσεκτικά, τεκμηριωμένα, οργανωμένα, γιατί το άλλο είναι ‘’πάμε’’…

Και συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά «Τι λέω λοιπόν; Σημαντικό για να τεκμηριωθούν αυτά τα αποζημιωτικά είναι να κριθεί το ζήτημα του αιτίου της ζημίας και η σχέση του με τα καιρικά φαινόμενα, αν τυχόν αυτή υπάρχει. Εγώ δεν μπαίνει σε μια στείρα αντιπαράθεση τι ακριβώς είχε γίνει για παράδειγμα το 2017 στη Μεσσηνία και τη Λακωνία το 2018. Γιατί εκεί δεν έγινε κάτι…»

 

  28 November, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ