Όλο το πακέτο των νέων μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

  30 March, 2020 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Όλο το πακέτο των νέων μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

Ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων για τον Απρίλιο ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Παράλληλα ανακοινώθηκε η αύξηση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών κατά 5 δισ. ευρώ (από 4 δισ. ευρώ). Η τέταρτη δέσμη των μέτρων που ανακοινώθηκε έχει ως εξής:

1. Επίδομα 800 ευρώ. Επεκτείνεται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ σε περισσότερους εργαζομένους. Πλέον καλύπτονται 1,7 εκατομμύριο εργαζόμενοι ή το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η ενίσχυση αυτή, για όσους εργαζόμενους τίθενται σε προσωρινή αναστολή εργασίας, είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψηφιστέα. Καλύπτονται από τον προϋπολογισμό για 45 ημέρες οι ασφαλιστικές εισφορές με βάση τον ονομαστικό μισθό τους. Αναστέλλονται για τέσσερις μήνες οι φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ δίδεται έκπτωση 25% στην περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής. Το μέτρο αφορά σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας (αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρης ή μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση).

2. Επέκταση προστασίας σε επιχειρήσεις. Επεκτείνεται σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία τους και τη διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης και συνολικά καλύπτονται, μέσα από διαφορετικά σχήματα, 800.000 επιχειρήσεις, που αφορούν στο 86% των ΚΑΔ και το 76% των νομικών προσώπων της χώρας. Προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία για το 99% αυτών που καλύπτονται. Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών του Απριλίου προς την εφορία, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον, εάν οι πληρωτέες τον Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές. Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

 

  30 March, 2020 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα