Οριστικό! Άυριο η πίστωση της προκαταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων

agronews.gr  26 October, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Οριστικό! Άυριο η πίστωση της προκαταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για συγχρονισμό της βάσης δεδομένων του gov.gr με τα πληροφορικά συστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τους ιθύνοντες να φιλοδοξούν ότι θα καταστεί τελικά δυνατή μια καλή πληρωμή. Δηλαδή μια πληρωμή που θα προσεγγίζει και σε ατομικό επίπεδο, επομένως για τον κάθε δικαιούχο αγρότη το 70% της βασικής ενίσχυσης, κατανέμοντας ανάλογα το ποσό των 510 εκατ. ευρώ περίπου που προβλέπεται να διατεθεί συνολικά σ’ αυτή τη φάση με τη μορφή προκαταβολής.

Αρμοδίως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συνολικό ποσό της βασικής ενίσχυσης με βάση τη νέα ΚΑΠ για το 2023, υπολογίζεται σ’ αυτή τη φάση τη φάση περί τα 800 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η προκαταβολή θα είναι 560 με 550 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρεθούν απ’ αυτό το ποσό οι αλλαγές που επέρχονται από εγκαταλείψεις δικαιωμάτων, μεταβιβάσεις κ.α. το καθαρό ποσό δεν θα είναι μεγαλύτερο των 510 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι το αντίστοιχο ποσό που μοιράστηκε πέρυσι ήταν 657 εκατ. ευρώ και άρα λείπουν από το «πανέρι» περί τα 150 εκατ. ευρώ.

Από το στοιχείο αυτό και μόνο γίνεται φανερό ότι ανεξάρτητα από το πόσο ακριβής θα είναι, η φετινή προκαταβολή δύσκολα θα ικανοποιήσει τον αγροτικό κόσμο, μιας και το συνολικό ποσό θα είναι ιστορικά το χαμηλότερο που έχει μοιρασθεί ως προκαταβολή και με δεδομένο ότι ο αριθμός των δικαιούχων δεν αλλάζει θεαματικά, τα χρήματα που θα δουν να πιστώνονται στο λογαριασμό τους οι παραγωγοί θα είναι κατά πολύ χαμηλότερα απ’ αυτά που συνήθως περιμένουν.

 

agronews.gr  26 October, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ