Παγκόσμια ανησυχία για τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που ξεγυμνώνουν γυναίκες

  08 December, 2023 ΑΡΘΡΑ
Παγκόσμια ανησυχία για τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που ξεγυμνώνουν γυναίκες

Οι εφαρμογές και οι ιστότοποι που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να παραποιούν φωτογραφίες και να ξεγυμνώνουν γυναίκες γνωρίζουν μεγάλη αύξηση της δημοτικότητάς τους.

Ενδεικτικά, μόνο τον Σεπτέμβριο, οι ιστότοποι που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες προσέλκυσαν 24 εκατομμύρια επισκέπτες, όπως αναφέρει η εταιρεία ανάλυσης κοινωνικών μέσων Graphika. Επιπλέον, μέχρι τις αρχές του 2023, ο αριθμός των διαδικτυακών συνδέσμων που προωθούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαφημίζουν εφαρμογές για το γδύσιμο γυναικών σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση άνω του 2.400%, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το Bloomberg τονίζει ότι οι εφαρμογές αυτές συμβάλλουν σε μια ανησυχητική τάση μη συναινετικής πορνογραφίας που αναδύεται από τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, κοινώς γνωστή ως deepfake πορνογραφία. Η ευρεία διάδοση τέτοιου περιεχομένου δημιουργεί σημαντικές νομικές και ηθικές προκλήσεις, καθώς οι εικόνες συχνά προέρχονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διανέμονται χωρίς τη συγκατάθεση, τον έλεγχο ή τη γνώση των εμπλεκόμενων ατόμων.

Η Eva Galperin, διευθύντρια κυβερνοασφάλειας στο Electronic Frontier Foundation, σημείωσε: «Παρατηρούμε έναν αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων στις οποίες εμπλέκονται απλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων μαθητών και φοιτητών». Πολλά θύματα παραμένουν ανυποψίαστα για τη χειραγώγηση των φωτογραφιών τους, και ακόμη και αν την ανακαλύψουν, η διερεύνηση ή η άσκηση νομικής δράσης καθίσταται δύσκολη, πρόσθεσε η Galperin.

Σχετικά με το θέμα, εκπρόσωπος της Google δήλωσε ότι η εταιρεία δεν επιτρέπει διαφημίσεις που περιέχουν σεξουαλικό περιεχόμενο και αφαιρεί ενεργά όσες παραβιάζουν τις πολιτικές της. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία απάντηση από την X και το Reddit στα αιτήματα για σχόλια.

Ενώ η μη συναινετική πορνογραφία δημόσιων προσώπων ταλαιπωρεί εδώ και καιρό το διαδίκτυο, οι ειδικοί σε θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής ανησυχούν όλο και περισσότερο για την προσβασιμότητα του λογισμικού deepfake λόγω των εξελίξεων στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.

 

  08 December, 2023 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα