Παγκρήτια σύσκεψη για το μέλλον της τσικουδιάς - Ερχεται δύσκολος χρονος

  31 December, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Παγκρήτια σύσκεψη για το μέλλον της τσικουδιάς - Ερχεται δύσκολος χρονος

Παγκρήτια Σύσκεψη για το μέλλον της τσικουδιάς, οργανώνει ο Σύλλογος Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών τσικουδιάς Ν. Λασιθίου. Η σύσκεψη θα γίνει την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 17:30, στο Επιμελητήριο Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο (δ/νση Κούνδουρου 17, Τ.Κ. 72100).

Οπως έχει επισημανθεί μέσα από ρεπορταζ ενας δύσκολος χρόνος φεύγει και έρχεται ένας ακόμη δυσκολότερος για τους διήμερους αποσταγματοποιούς της παραδοσιακής μας τσικουδιάς, με τον πόλεμο εναντίον του κρητικού ποτού να έχει χτυπήσει “κόκκινο”, αφού από τη μια η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και από την άλλη η συνεχής μάχη συμφερόντων κατά της ρακής έχουν οδηγήσει ουσιαστικά σήμερα την παραγωγή της σε σοβαρά αδιέξοδα.

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση αυτή εκφράζει στηn εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Λασιθίου Γιάννης Καναβάκης, που επισημαίνει πάντως ότι από την πλευρά των υπηρεσιών του κράτους υπάρχει κατανόηση και βοήθεια προς τους καζανάρηδες, χωρίς ωστόσο να διαφαίνονται λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα του κλάδου!

Εάν οι μεγάλες ποτοποιίες πάρουν τη διακίνηση της τσικουδιάς και του τσίπουρου στα χέρια τους, θα γίνει ό,τι έγινε και με το ούζο. Η αμπελουργία στις περιοχές που παραδοσιακά παρήγαγαν ούζο, όπως για παράδειγμα τη Μυτιλήνη, αφανίστηκε. Γιατί πλέον το ούζο παράγεται με οινόπνευμα φτηνό από το Πακιστάν και από την Αίγυπτο. Με αυτόν τον τρόπο καταστρέφεται ο πρωτογενής τομέας. Στον νομό μας ασχολούνται με την παραγωγή περίπου 15.000 άνθρωποι. Εάν ισχύσουν όλα αυτά, τέρμα η αμπελουργία», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Γιάννης Καναβάκης.

Συγκεκριμένα, αν υλοποιηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο φόρος που ισχύει σήμερα στην παραγωγή της τσικουδιάς, από 0,59 ευρώ το λίτρο θα φτάσει στα 11 ευρώ ανά λίτρο, αν επιβληθεί στο σύνολο του φόρου που ισχύει για τα ξενόφερτα ποτά. Ή στην καλύτερη περίπτωση, στα 5,5 ευρώ/λίτρο, που ισχύει για το ούζο. Και αυτή η δυσβάσταχτη φορολογία θα έχει ως συνέπεια να κλείσουν τα ρακοκάζανα και να σταματήσει ο κόσμος να αγοράζει τη ρακή, η οποία στο μεταξύ θα έχει καταστεί πανάκριβη, ενώ σήμερα η τιμή της δεν ξεπερνάει κατά μέσο όρο τα 3,5 ευρώ ανά λίτρο προς τον καταναλωτή.

 Στο μεταξύ, όπως υπενθυμίζει ο Γιάννης Καναβάκης, «από την προηγούμενη κυβέρνηση είχαμε την αναθεώρηση του κανονισμού του 1992. Δηλαδή, λίγο-πολύ εμείς δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο “τσικουδιά”. Και μας επιβάλλουν να την ονομάζουμε “απόσταγμα φρούτων”. Και το λυπηρό της υπόθεσης είναι ότι τον ίδιο όρο χρησιμοποιεί σε δικό της υπόμνημα και η Ομοσπονδία Αμβυκούχων και Αμπελουργών Ελλάδος, κάτι το οποίο εμείς το έχουμε επισημάνει στη διοίκηση και έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά μας»…

Κι ενώ θα περίμενε κανείς από την προηγούμενη κυβέρνηση ότι θα έπαιρνε πίσω τη σχετική εγκύκλιο μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μέσα στο φετινό καλοκαίρι, τελικά, σύμφωνα με όσα λέει σήμερα στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος των παραδοσιακών αποσταγματοποιών του νομού Λασιθίου, «δεν το έχουν πάρει πίσω, ούτε η προηγούμενη ούτε η σημερινή κυβέρνηση. Και δεν είναι μόνο αυτό το ζήτημα. Έχουμε τα αποσταγματικά δικαιώματα να βρίσκονται «στον αέρα». Έχουμε το ζήτημα των εξοντωτικών ποινών. Και δεν αρνούμαστε ένας παραβάτης να τιμωρείται. Αλλά εδώ μιλάμε για ποινές που δεν έχουν καμία λογική. Δηλαδή για παράδειγμα ένα πρόστιμο που πριν το 2015 ήταν 1.700 ευρώ, έχει διαμορφωθεί σήμερα στα… 17.000 ευρώ. Δηλαδή είναι τρελά τα νούμερα»!

Ο Γιάννης Καναβάκης υπενθυμίζει, μάλιστα, την εγκύκλιο που είχε βγάλει το Γενικό Χημείο του Κράτους, με την οποία περιέκοψε στο 77% τη χωρητικότητα των καζανιών, περιορίζοντας και το ανώτατο όριο που μπορεί να παράγει ένας παραγωγός, καθιστώντας την παραγωγή της τσικουδιάς ασύμφορη για διήμερους καζανάρηδες της Κρήτης.

«Εμείς έχουμε στείλει σχετικό υπόμνημα σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Και μάλιστα στη συνάντηση που είχαμε κάνει τον Οκτώβριο με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, όλα αυτά τα θέματα τού τα θέσαμε και παρά τη δέσμευσή του ότι θα μας έδινε σύντομα απαντήσεις, δεν έχουμε τίποτα νεότερο. Εμείς θεωρούμε ότι πίσω απ’ όλα αυτά βρίσκονται οι ποτοποιοί. Και το θέμα είναι ότι έχουμε και κάποιους δικούς μας μικρούς διήμερους καζανάρηδες, που ονειρεύονται για τον εαυτό τους να γίνουν και αυτοί κάποτε ποτοποιοί, με συνέπεια να λειτουργούν περίεργα»…

Στο σημείο αυτό καταλήγει λέγοντας πως, «σύμφωνα με τον περυσινό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, που ισχύει μέχρι και σήμερα, οι καζανάρηδες δεν μπορούν να πουλήσουν το αποστακτικό τους δικαίωμα και αυτό δημιουργεί σήμερα στην αγορά της ρακής τεράστια προβλήματα. Και ειδικά το Ηράκλειο έχει σοβαρό πρόβλημα»… Δεν αμφισβητεί μάλιστα ακόμα και το ενδεχόμενο να υπάρξει έλλειψη της ρακής στην αγορά, την ώρα που οι καζανάρηδες έχουν στις εγκαταστάσεις τους μεγάλα αποθέματα ρακής και δεν μπορούν να τα πουλήσουν.

«Οι έλεγχοι είναι αυστηρότατοι και εξοντωτικοί. Είναι μεγάλα τα συμφέροντα. Και αυτά πολεμούν λυσσαλέα τους διήμερους. Θέλουν οι διήμεροι να φύγουμε από τη μέση, γιατί χαλούμε την πιάτσα στους “μεγάλους”…».

 

  31 December, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα