Παιδιά: Αντιμετωπίζοντας τις ιώσεις

  06 January, 2024 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Παιδιά: Αντιμετωπίζοντας τις ιώσεις

Τα παιδιά αρρωσταίνουν συχνά από κρυολόγημα οπότε καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε κάποιες ιώσεις και αυτό το χειμώνα που βρίσκονται ήδη μάλιστα σε έξαρση…

Οι ιώσεις κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτό συμβαίνει επειδή ο χειμωνιάτικος καιρός με τις χαμηλές θερμοκρασίες και την υγρασία ευνοεί τη διασπορά των μικροβίων. Αν και αυτές δεν αφορούν μόνο τα μεγαλύτερα παιδιά και τα βρέφη, αλλά εξίσου και τους ενήλικες, τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή λόγω της καθημερινότητάς τους, της συχνής και στενής επαφής με άλλα παιδιά και της μη τήρησης των κανόνων υγιεινής.
 

Πώς τις διαχειριζόμαστε;

Πυρετός

Αν και ο πυρετός είναι ένα σύμπτωμα που προκαλεί ανησυχία σε όλες τις μητέρες, στην πραγματικότητα είναι ένα «καλό» σημάδι. Αποτελεί ένδειξη ότι ο οργανισμός του παιδιού έχει κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσει κάποιο ιό ή μικρόβιο που τον απειλεί. Αν ο πυρετός είναι χαμηλότερος από 38 °C και δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα (εμετός, διάρροια ή έντονη κακοδιαθεσία) κάντε λίγη υπομονή και περιποιηθείτε το παιδί σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Φροντίστε επίσης να μην το ντύνετε υπερβολικά και να αερίζετε συχνά το δωμάτιό του.
Εάν ο πυρετός επιμείνει για περισσότερο από 48 ώρες ή αν το μωρό σας είναι μικρότερο από τριών ετών, τότε θα πρέπει να ζητήσετε άμεσα τη συμβουλή του παιδιάτρου σας.

Συνάχι

Ένα μωρό με μπουκωμένη μυτούλα είναι μια συχνή εικόνα το χειμώνα και δεν αποτελεί κατά κανόνα λόγο ανησυχίας.
Προσπαθήστε να βοηθήσετε το παιδί να αναπνεύσει καλύτερα, ξεπλένοντας συχνά τη μυτούλα του με διάλυμα φυσιολογικού ορού. Επειδή η κατάσταση συνήθως επιδεινώνεται όταν είναι ξαπλωμένο, φροντίστε να ανασηκώσετε λίγο το κεφαλάκι του μωρού ή του μεγαλύτερου παιδιού σας, βάζοντας ένα μαξιλάρι ή μια πετσέτα διπλωμένη κάτω από το στρώμα του.
Επιπλέον, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε υγραντήρα για να διατηρήσετε υψηλά τα επίπεδα της υγρασίας στο δωμάτιό του.
Αν το συνάχι συνοδεύεται από πυρετό, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Βήχας

Συνήθως είναι το πρώτο στάδιο κάποια λοίμωξης του αναπνευστικού. Ο βήχας κάνει την εμφάνισή του σαν ξερός και γρήγορα γίνεται παραγωγικός ενώ συχνά συνοδεύεται από ελαφρύ πυρετό.

Αποφύγετε να δώσετε αντιβηχικά σιρόπια στο παιδί χωρίς εξέταση και συνταγή γιατρού. Εάν είναι μικρότερο από τριών μηνών και παρουσιάσει αναπνευστική δυσχέρεια, θα πρέπει επίσης άμεσα να το δει γιατρός.

Πόνος στο αφτί

Επισκεφθείτε τον παιδίατρο ο οποίος θα διαγνώσει αν υπάρχει πύον στο εσωτερικό του αφτιού. Σ’ αυτήν την περίπτωση, θα σας χορηγήσει αντιβίωση.

Πόνος στο λαιμό

Αν υπάρχει ταυτόχρονα δυσκολία στην κατάποση και μέτριος πυρετός, πρόκειται μάλλον για φαρυγγίτιδα, μια ιογενή λοίμωξη του λαιμού. Αν ο πυρετός είναι υψηλός τότε μάλλον πρόκειται για αμυγδαλίτιδα, δηλαδή βακτηριακή λοίμωξη του λαιμού. Αυτό είναι κάτι που θα διαγνώσει ο παιδίατρός σας.

Αν πρόκειται για ιογενή αμυγδαλίτιδα ή φαρυγγίτιδα, πιθανότατα θα περάσει όταν κάνει τον κύκλο της, μετά από 3-5 ημέρες. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αισθανθεί καλύτερα, προσπαθήστε να μειώσετε τα συμπτώματα με αρκετά υγρά, ελαφρύ φαγητό και χλιαρά μπάνια. Αν όμως οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη (μικροβιακή) ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει αντιβιοτικό.

Για γερό ανοσοποιητικό το παιδί χρειάζεται

Ξεκούραση

Είναι γνωστό ότι ο ελάχιστος ύπνος αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τους «δολοφόνους» του οργανισμού έναντι των ξένων μικροοργανισμών. Όσο το παιδί μεγαλώνει, μειώνονται οι ώρες ύπνου, παρόλα αυτά είναι πολύ σημαντικό να κοιμάται αρκετά χωρίς να ξυπνά μέσα στη νύχτα.

Άσκηση

Η σωματική άσκηση αυξάνει τις φυσικές ασπίδες του οργανισμού μικρών και μεγάλων.

Καλή διατροφή

Εξασφαλίστε την επαρκή πρόσληψη υγρών του παιδιού. Φροντίστε επίσης να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως είναι οι βιταμίνες Α, Β6, C, E, τα φλαβονοειδή, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο.
Προσφέρετε λοιπόν καθημερινά στα παιδιά ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι, προσθέστε λαχανικά στο φαγητό τους και συμπεριλάβετε στα ενδιάμεσα γεύματά τους σνακ με φρούτα και ξηρούς καρπούς.

 

  06 January, 2024 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα