Παιδικό Μουσείο Εξερεύνησης για τους μαθητές

  24 September, 2019 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Παιδικό Μουσείο Εξερεύνησης για τους μαθητές

Το Παιδικό Μουσείο Εξερεύνησης, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2019-2020, δίνει την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν τις συλλογές και τα εκθέματα του Μουσείου μέσα στο δικό τους χώρο: Το σχολείο.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται σε όλες τις τάξεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σχεδιάζονται από επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό. Προσεγγίζοντας ποικίλα θέματα της καθημερινής ζωής και της κοινωνίας, τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα δίνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα ίδια τα παιδιά με σκοπό τη δημιουργία νέων εμπειριών. Με αφορμή τις συλλογές και τα εκθέματα του Μουσείου, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να επεξεργάζονται αντικείμενα, να πειραματίζονται, να συνεργάζονται, να εξερευνούν και να ανακαλύπτουν τον κόσμο.

Το Παιδικό Μουσείο Εξερεύνησης ξεκινά φέτος τις επισκέψεις του στα σχολεία, από το νομό του Ηρακλείου, με δύο εκπαιδευτικά προγράμματα για τις μεγάλες τάξεις δημοτικού:

Μες το μουσείο
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Δ', Ε' και Στ' Δημοτικού
Αριθμός παιδιών ανά πρόγραμμα: 20 – 25 | Διάρκεια: 90’

Τι είναι ένα μουσείο; Τι μπορούμε να κάνουμε μέσα σε αυτό; Πόσοι διαφορετικοί τύπων μουσείων υπάρχουν στην πόλη μας;
Τα παιδιά ανακαλύπτουν την έννοια “μουσείο” παρατηρώντας και εξερευνώντας καθημερινά αντικείμενα, αντίγραφα και αυθεντικά τεκμήρια του πολιτισμού. Αναλαμβάνοντας το ρόλο του μουσειολόγου, του συντηρητή, του ξεναγού, αλλά και του επισκέπτη, φτιάχνουν το δικό τους μουσείο και μας ξεναγούν με το δικό τους μοναδικό τρόπο. Αλήθεια... πώς φαντάζονται το δικό τους μουσείο;

Βιβλίο: τα φύλλα που μιλάνε
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Δ', Ε' και Στ' Δημοτικού
Αριθμός παιδιών ανά πρόγραμμα: 20-25 | Διάρκεια: 90’

Από την εποχή την βραχογραφιών έως τα σημερινά ψηφιακά eBooks, το βιβλίο εξακολουθεί να είναι το πιο σημαντικό μέσο επικοινωνίας. Αφηγείται ιστορίες ανθρώπων από το παρελθόν, καταγράφει επιστημονικές ανακαλύψεις, κουβαλά στη ράχη του την ιστορία και τον πολιτισμό, διαδίδει ιδέες και όνειρα.

Τι είναι, τελικά, το βιβλίο; Τι ιστορίες συναντάμε μέσα σε αυτό; Πώς μπορεί ένα βιβλίο να αλλάξει τον κόσμο; Με οδηγό την Ιστορία, τα παιδιά εξερευνούν τους διαφορετικούς ρόλους που είχε το βιβλίο στο πέρασμα των αιώνων και κατανοούν τους τρόπους με τους οποίους επηρέασε την ανθρωπότητα. Λύνουν γρίφους, αποκρυπτογραφούν παλιά μυστικά και με αφορμή πρόσωπα και γεγονότα ανακαλύπτουν το βιβλίο ως ένα αντικείμενο αντιπροσωπευτικό του πολιτισμού μας.

Οι δηλώσεις συμμετοχής για τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα ξεκινήσουν από την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019, ενώ οι επισκέψεις του Μουσείου στα σχολεία θα ξεκινήσουν από την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και την επίσκεψη του Παιδικού Μουσείου Εξερεύνησης στο σχολείο σας, παρακαλούμε επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα μας www.exploration.gr ή επικοινωνήστε μαζί μας στο mail [email protected].

 

  24 September, 2019 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ