Πανάκριβο πλέον το ελαιόλαδο - Από τα 4,5 ευρώ έφθασε τα 8,5 ευρώ χονδρική (vid)

https://www.neakriti.gr/  09 August, 2023 ΑΡΘΡΑ
Πανάκριβο πλέον το ελαιόλαδο - Από τα 4,5 ευρώ έφθασε τα 8,5 ευρώ χονδρική (vid)


Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται «Ιταλοί έμποροι», οι οποίοι «χθες αγόρασαν από την Ηλεία ελαιόλαδο έναντι 11,36 ευρώ».

 

Είδος πολυτελείας τείνει να γίνει το ελαιόλαδο, με τις τιμές να καταγράφουν τρελή κούρσα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΟΡΕΝ, από 4,5 ευρώ έφθασε να πωλείται στη χονδρική 8,5 ευρώ.

«Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, μιλάγαμε για 4-4,5 ευρώ. Τον Ιανουάριο πήγε γύρω στα 5 ευρώ και τώρα έχει φθάσει γύρω στα 8,5 ευρώ», τόνισε στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» ο βιοκαλλιεργητής λαδιού Ν. Κρημνιανιώτης.

Ερωτηθείς πού οφείλεται αυτή η έκρηξη της τιμής του λαδιού, είπε: «Οι λόγοι είναι βασικά από το εξωτερικό. Δεν υπάρχει λάδι. Και αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το λάδι είναι ελάχιστο. Δεν υπάρχουν αποθέματα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Η Ισπανία, έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, έφθασε περίπου στο μισό της παραγωγής της. Στην Ιταλία η τιμή αυτή τη στιγμή είναι 9-12 ευρώ στον παραγωγό».

Η κατάσταση προκαλεί ανησυχία και στους παραγωγούς, καθώς όπως είπε ο κ. Κρημνιανιώτης, «ποιος θα αγοράζει λάδι όταν θα φεύγει από μας πάνω από 10 ευρώ;».

Στην εκπομπή μίλησε και ο πρόεδρος της ένωσης εργαζομένων καταναλωτών, Απόστολος Ραυτόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Είχαμε συνάντηση με ελαιοπαραγωγούς από τη Μυτιλήνη και μας έλεγαν ότι πριν από δύο μήνες το λάδι το πουλούσαν 4,5 ευρώ».

Όπως είπε, μάλιστα, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται «Ιταλοί έμποροι», οι οποίοι «χθες αγόρασαν από την Ηλεία ελαιόλαδο έναντι 11,36 ευρώ».

«Τον Ιανουάριο επώνυμο λάδι ήταν - και στο καλάθι του νοικοκυριού και εκτός καλαθιού - στα 5,55 ευρώ. Σήμερα, το ίδιο λάδι, στην ίδια αλυσίδα, πωλείται 10,30 ευρώ. Σήμερα που μιλάμε, στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχει φθάσει το λάδι στα 14 ευρώ. Και δεν μιλάμε για βιολογικά προϊόντα», τόνισε ο κ. Ραυτόπουλος.

Ο ίδιος εκτίμησε, μάλιστα, ότι «ο τενεκές λάδι από το χωριό», από 80 ευρώ που κόστιζε πέρυσι στον καταναλωτή, φέτος θα ξεπεράσει τα 150 ευρώ.

 

https://www.neakriti.gr/  09 August, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα