Πάνε πιο πίσω τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και η πρεμιέρα των φορολογικών δηλώσεων

  27 March, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Πάνε πιο πίσω τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και η πρεμιέρα των φορολογικών δηλώσεων

«Ήτανε στραβό το κλίμα, το 'φαγε κι ο γάιδαρος», λέει η σοφή ελληνική παροιμία, που ταιριάζει γάντι με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του φετινού ΕΝΦΙΑ και την έναρξη των φορολογικών δηλώσεων.

Ξεκινώντας από τον ΕΝΦΙΑ, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι πιθανότατα τα εκκαθαριστικά θα «κρέμονταν» στο Taxis το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου ή στη χειρότερη περίπτωση το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση, θα επρόκειτο για ένα μικρό θαύμα, λαμβάνοντας υπόψιν ότι μόλις στις 19 Μαρτίου οι ασφαλιστικές εταιρίες ολοκλήρωσαν τις διασταυρώσεις για τα περίπου 400.000 ασφαλιστήρια, που οδηγούν σε έκπτωση φόρου 10%.

Ωστόσο, η πρόταση δυσπιστίας και το «πάγωμα» της νομοθετικής διαδικασίας άλλαξαν τα δεδομένα, καθώς μια από τις διατάξεις που έμειναν στο «περίμενε» αφορά στις απαλλαγές ΕΝΦΙΑ για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης. Κι επειδή το σενάριο των εκκαθαριστικών κατά κύματα δεν πολυάρεσε, πλέον στην καλλίτερη περίπτωση ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα “κρεμαστεί” στις 6-7 Απριλίου.

Ως τελευταία προθεσμία για να μπορέσει να πληρωθεί σε 11 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο, είναι η ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο Σαββατοκύριακο 13- 14 Απριλίου, καθώς εφόσον η ανάρτηση γίνεται μετά τις 15 του μήνα, η πρώτη δόση πάει στο τέλος του επόμενου μήνα, δηλαδή εν προκειμένω το Μάιο.  

Φόρος εισοδήματος  
Η μικρή αναβολή στην ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ “σπρώχνει” λίγο πιο πίσω και την πρεμιέρα των φετινών φορολογικών, που ούτως ή άλλως είχε πολύ υψηλότερο βαθμό δυσκολίας, αφενός λόγω των προσυμπληρωμένων Ε1 για 1 εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους αφετέρου λόγω του τεκμαρτού προσδιορισμού των ελευθέρων επαγγελματιών.  

Η ευχάριστη έκπληξη είναι ότι φέτος για πρώτη φορά προβλέπεται ότι η έκπτωση για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα δοθεί ακόμα και στην περίπτωση που δοθεί παράταση στις φορολογικές δηλώσεις και στην καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου.  

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διάταξη, που επίσης “πάγωσε”, όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3% κι αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης.  

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πέρσι, αν και η υποβολή των δηλώσεων παρατεινόταν μέχρι τέλος Αυγούστου, με την υποχρέωση καταβολής των δύο πρώτων δόσεων ως τότε, η έκπτωση του 3% δινόταν μόνο αν κάποιος πλήρωνε εφάπαξ το φόρο εισοδήματος ως το τέλος Ιουλίου.  

Σε κάθε περίπτωση, τα χρονοδιαγράμματα για τον φετινό φόρο εισοδήματος έχουν ως εξής:

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών. Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης. 
Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2024 
Η καταβολή του Φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του Φορολογικού έτους 2023, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, που έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις. 

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  27 March, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα