Πανελλαδικές: Ερχεται κατολίσθηση στις στρατιωτικές σχολές

Αντώνης Φλωρόπουλος-in.gr  08 July, 2022 ΑΡΘΡΑ
Πανελλαδικές: Ερχεται κατολίσθηση στις στρατιωτικές σχολές

Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών στα ειδικά μαθήματα όπως η Ξένη Γλώσσα, η Αρμονία, το Ελεύθερο και Γραμμικά Σχέδιο, όπου αυτά απαιτούνται, κλείνει και ο φετινός κύκλος των πανελλαδικών εξετάσεων και πλέον αναμένεται μόνο η ανακοίνωση των βάσεων, το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου.

Μετά από τις εκτιμήσεις μας για 80 περιζήτητες σχολές όλων των επιστημονικών πεδίων που δημοσιεύσαμε στα «ΝΕΑ» το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Ιουλίου, δίνουμε σήμερα τις εκτιμήσεις μας για τις στρατιωτικές και άλλες σχολές με ειδικό μάθημα. Οσον αφορά τις προβλέψεις μας για τα νεοσύστατα τμήματα Ικάρων Μετεωρολόγων, Ικάρων Ερευνας και Πληροφορικής, Ικάρων Διοικητικών και Ικάρων Εφοδιαστών, οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν είναι επαρκείς για ασφαλή εκτίμηση, ακριβώς επειδή εμφανίζονται για πρώτη φορά στο μηχανογραφικό.

Ειδικός συντελεστής

Τα ειδικά μαθήματα βαθμολογούνται με ειδικό συντελεστή που πρέπει να είναι 10% ή 20%. Στις σχολές που απαιτείται εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα, το άθροισμα των συντελεστών πρέπει να είναι 20% και το ποσοστό που αποδίδεται σε κάθε μάθημα δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 8%.

Η βαθμολογία που συγκεντρώνεται από τα ειδικά μαθήματα προστίθεται στη βαθμολογία των τεσσάρων βασικών μαθημάτων κάθε επιστημονικού πεδίου και προκύπτουν τα συνολικά μόρια για τις σχολές που αυτά απαιτούνται.

Στο μάθημα των Αγγλικών, το ποσοστό αριστούχων είναι το ίδιο, ενώ η βαθμολογία στη μεσαία κλίμακα 15-18 φέτος ανέρχεται στο 38,79%, ενώ πέρυσι ήταν 24,56%. Στα Γαλλικά και Ιταλικά φέτος το ποσοστό αριστούχων είναι καλύτερο, ενώ είναι χειρότερο στα Γερμανικά και Ισπανικά. Στο Ελεύθερο Σχέδιο, το ποσοστό αριστούχων είναι το ίδιο, ενώ στο Γραμμικό Σχέδιο φέτος είναι 14,7%, ενώ πέρυσι ήταν 27,16%, δηλαδή σε αυτό έχουμε λιγότερους αριστούχους. Στην Αρμονία οι επιδόσεις είναι φέτος πολύ καλύτερες.

Στις στρατιωτικές, αστυνομικές και άλλες σχολές, η βάση θα είναι αρκετά χαμηλότερη από πέρυσι, γιατί εκτός από τις χειρότερες βαθμολογίες στα βασικά μαθήματα, έχουμε και αύξηση των προσφερόμενων θέσεων, με εξαίρεση τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων που φέτος εισάγονται 304 έναντι 369 που εισήχθηκαν πέρυσι (65 λιγότεροι). Φέτος το απαιτούμενο ύψος για τις γυναίκες μειώθηκε από το 1,70 στο 1,63, ενώ στην Πυροσβεστική καταργήθηκε.

Η πτωτική πορεία των βάσεων σε όλα σχεδόν τα πεδία με ναυαρχίδα το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, ακολουθούμενο από το 2ο και το 1ο με μικρότερους κλυδωνισμούς και αυξομειώσεις στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Υγείας), συμπληρώνεται με αντίστοιχες κατολισθήσεις στις στρατιωτικές σχολές και στις σχολές που οι υποψήφιοι εξετάστηκαν και σε κάποιο ή κάποια ειδικά μαθήματα.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

Αντώνης Φλωρόπουλος-in.gr  08 July, 2022 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα