Πανελλήνιες 2023: Έξυπνες επιλογές στο μηχανογραφικό από όλα τα Επιστημονικά Πεδία

  19 March, 2023 ΑΡΘΡΑ
Πανελλήνιες 2023: Έξυπνες επιλογές στο μηχανογραφικό από όλα τα Επιστημονικά Πεδία

Κάθε χρόνο όπως είναι λογικό στις πρώτες επιλογές των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων «φιγουράρουν» οι πιο δημοφιλείς σχολές του κάθε επιστημονικού πεδίου, καθώς θεωρείται πως αποτελούν εγγύηση για μια καλή επαγγελματική σταδιοδρομία και οικονομική αποκατάσταση. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και τμήματα στα οποία η εισαγωγή είναι πιο εύκολη, καθώς απαιτούνται λίγα μόρια και εάν ρίξουμε μία προσεκτική ματιά τόσο στα προγράμματα σπουδών τους όσο και στα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα που προσφέρουν στους αποφοίτους τους θα εκπλαγούμε από τις δυνατότητες και τις προοπτικές που προσφέρουν στην αγορά εργασίας.

 
«Τέτοια τμήματα υπάρχουν πολλά, κυρίως σε περιφερειακά Πανεπιστήμια, αλλά η αλήθεια είναι πως η πλειοψηφία των μαθητών, ούτε τα γνωρίζει αλλά ούτε είναι και σε θέση να αξιολογήσει το επιστημονικό τους αντικείμενο», τονίζει στο ethnos.gr ο σύμβουλος σταδιοδρομίας κ. Δημήτρης Μπαρλάκας. Παρακάτω παραθέτουμε 6 τμήματα «Value for Money», που θα μπορούσαν να αποτελέσουν έξυπνες επιλογές στο φετινό Μηχανογραφικό Δελτίο.

Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών, Αθήνα, ΕΚΠΑ: 11.095 μόρια

Το τμήμα παρέχει άριστη γνώση της Ρωσικής Γλώσσας, ενώ παράλληλα εφοπλίζει τους σπουδαστές του και με εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με την κουλτούρα, τον πολιτισμό και την κοινωνική δομή της Ρωσίας. Οι απόφοιτοι του τμήματος αποκτούν την επάρκεια προσόντων για τη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας, μετά από επιτυχή παρακολούθηση προγράμματος διδακτικής, και μπορούν να απασχοληθούν στην εκπαίδευση. Επίσης έπειτα από μεταπτυχιακή εξειδίκευση έχουν την δυνατότητα να ασχοληθούν με το εμπόριο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τον Τουρισμό.

Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Σάμος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου: 9.305 μόρια

Το συγκεκριμένο τμήμα καλύπτει συνδυαστικά τα αντικείμενα της Πληροφορική, της Ηλεκτρονικής και των Τηλεπικοινωνιών δίνοντας την δυνατότητα στους πτυχιούχος να σταδιοδρομήσουν σε ένα μεγάλο φάσμα επιλογών στην σύγχρονη ψηφιακή αγορά. Πρόκειται για Πολυτεχνικό τμήμα και παρέχει τα επαγγελματικά δικαιώματα του Ηλεκτρονικού Μηχανικού (εγγραφή στο Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τ.Ε.Ε.).

Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, Σάμος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου: 8.425 μόρια

Η στατιστική βρίσκει εφαρμογή στις περισσότερες επιστήμες, καθώς οι προκύπτουσες πληροφορίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Το τμήμα προετοιμάζει τους σπουδαστές του για αντικείμενα αιχμής της σύγχρονης επιχειρηματικότητας και Οικονομίας όπως είναι η ανάλυση δεδομένων, η αναλογιστική κ.ά. Οι πτυχιούχοι μπορούν να εργαστούν ως αναλυτές δεδομένων, αναλογιστές, εκτιμητές κινδύνου σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις ενώ αξίζει να σημειωθεί πως εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.) και έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν ως Οικονομολόγοι.

Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Χίος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου: 9.620 μόρια

Με το παγκόσμιο εμπόριο να βρίσκεται σε άνθιση και την Ελλάδα να παραμένει κορυφαία ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο οι ναυτιλιακές σπουδές αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή. Το τμήμα, προσφέροντας στους φοιτητές του γνώσεις και δεξιότητες σχετικές με τη διοίκηση των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, τους προετοιμάζει για να ενταχθούν στο δυναμικό και διαρκώς αναπτυσσόμενο κλάδο της ναυτιλίας και της μεταφοράς φορτίου. Οι απόφοιτοι εκτός από τις εξαιρετικές προοπτικές που έχουν για σταδιοδρομία στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία έχουν και τη δυνατότητα να εγγραφούν στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.) και να διεκδικήσουν ευκαιρίες στην αγορά εργασίας ως Οικονομολόγοι.

Αγροτικής Ανάπτυξης, Ορεστιάδα, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: 9.525 μόρια

Στην ακριτική περιοχή της Ορεστιάδας εδρεύει το τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η ονομασία του ίσως μπερδεύει αρκετούς, ωστόσο πρόκειται για ένα τμήμα που προσφέρει στους αποφοίτους του τα επαγγελματικά δικαιώματα του Γεωπόνου. Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής ενώ παράλληλα εφοδιάζει τους σπουδαστές με γνώσεις επιχειρηματικότητας, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σταδιοδρομίας και σε τομείς όπως είναι η βιοοικονομία, το marketing αγροτικών προιόντων κ.ά.

Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα (Ιωαννίνων): 10.475 μόρια

 
Είναι το μοναδικό τμήμα Επιστήμης Υλικών που έχει στον τίτλο του τη λέξη «Μηχανικός», γεγονός που μαρτυρά και τον έντονο διεπιστημονικό του χαρακτήρα. Συνδυάζει γνώσεις φυσικής, χημείας, βιολογίας και μηχανικής, στοχεύει στη μελέτη, τόσο των βασικών αρχών και ιδιοτήτων των υλικών, όσο και της απόδοσης, της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και του ποσοστού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Οι απόφοιτοι του τμήματος εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του Χημικού Μηχανικού και μπορούν να εργαστούν σε εργαστήρια που αναλαμβάνουν ελέγχους διασφάλισης ποιότητας, εκπόνηση μελετών πιστοποίησης υλικών, βιομηχανικές μονάδες, σε οργανισμούς παραγωγής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών και γενικότερα όπου η έρευνα και η ανάπτυξη νέων υλικών είναι απαραίτητες.

 

  19 March, 2023 ΑΡΘΡΑ