Παράταση ως 27 Μαΐου για αποπληρωμή χρεών στην εφορία.

mesaralive.gr  29 April, 2015 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Παράταση ως 27 Μαΐου για αποπληρωμή χρεών στην εφορία.

Παράταση ως τις 27 Μαΐου 2015 της προθεσμίας για την μερική ή ολική διαγραφή τόκων, πρόσθετών φόρων και προσαυξήσεων, ανάλογη με το ποσό που καταβάλλεται από την οφειλέτη για την εξόφληση της αρχικής οφειλής, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Η προθεσμία της σχετικής ρύθμισης έληγε χθες. Με την τροπολογία η λήψη της ευνοϊκής αυτής ρύθμισης συμπίπτει χρονικά με τη λήξη της ρύθμισης των οφειλών σε έως 100 δόσεις.

Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενους έχει δυνατότητα να εξοφλήσει μέρος της αρχικής οφειλής κερδίζοντας από τη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων και το υπόλοιπο μέρος της οφειλής να το εξοφλήσει τμηματικά σε έως 100 δόσεις.

Όπως αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα του «Έθνους» (ρεπορτάζ: Μαρία Βουργάνα), οι αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων έχουν ξεπεράσει τις 170.000 από την Παρασκευή 17 Απριλίου που ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet. Δηλαδή κατά μέσον όρο υποβάλλονται περίπου 15.000 αιτήσεις την ημέρα.

Ετσι μετά την εντυπωσιακή ανταπόκριση που υπάρχει από τους οφειλέτες, θεωρείται βέβαιο ότι η ρύθμιση της «προκαταβολής» θα επανενεργοποιηθεί άμεσα με νέα προθεσμία υπαγωγής μέχρι τις 27 Μαΐου. Το μοναδικό εμπόδιο που υπάρχει και δεν έχει αποφασιστεί η εν λόγω παράταση είναι ότι ακόμη δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή η σχετική τροπολογία με την οποία εξουσιοδοτείται ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών να προχωρήσει στην παράταση κατά έναν μήνα.

Η τροπολογία που δεν έχει ακόμη ψηφιστεί προβλέπει ότι «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται εντός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας της 27ης Απριλίου, δύναται να παρατείνεται για χρονικό διάστημα μέχρι έναν μήνα η καταληκτική ημερομηνία εφάπαξ εξόφλησης μέρους της βασικής οφειλής, με τους όρους και τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν. 4321/2015». Η τροπολογία αυτή έχει κατατεθεί ως προσθήκη στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, το οποίο βρίσκεται σε φάση εισαγωγής στην Ολομέλεια της Βουλής και σύντομα θα γίνει νόμος του κράτους.

Αμέσως μετά λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, θα δοθεί και πάλι στους οφειλέτες του Δημοσίου, μέσω του συστήματος Taxisnet, η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση της εφάπαξ προκαταβολής μέσω της οποίας μπορούν να διαγραφούν σημαντικά ποσά πρόσθετων φόρων, προστίμων, τόκων και προσαυξήσεων.

Για τη ρύθμιση της «προκαταβολής» ο οφειλέτης θα πρέπει:

•Να πληρώσει τουλάχιστον 200 ευρώ και να ρυθμίσει υποχρεωτικά την υπόλοιπη οφειλή του σε έως και 100 δόσεις. Το ποσό της προκαταβολής θα πρέπει να καταβληθεί εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης και η πρώτη δόση έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα. Οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα.

•Να πληρώνει κανονικά τις δέκα πρώτες δόσεις της ρύθμισης ή όλες εφόσον η ρύθμιση είναι μικρότερη των δέκα δόσεων. Δηλαδή για να οριστικοποιηθεί το ποσό της διαγραφής από πρόστιμα και προσαυξήσεις, θα πρέπει να πληρωθούν στην ώρα τους τουλάχιστον οι 10 πρώτες δόσεις.

Με τον τρόπο αυτό θα εξακολουθήσει να υποστηρίζεται και η κύρια ρύθμιση των 100 δόσεων, στην οποία πρέπει να υπάγεται υποχρεωτικά όποιος κάνει χρήση της ρύθμισης για την εφάπαξ προκαταβολή. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στην κύρια ρύθμιση των 100 δόσεων λήγει στις 26 Μαΐου. Και η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί για έναν ακόμη μήνα.

Προσυμπληρωμένα τα ποσά για την εξόφληση δανείων

Μετά τα στοιχεία για τις αποδοχές, τις συντάξεις, τους τόκους καταθέσεων, τις κατοικίες και τα αυτοκίνητα, που είναι προσυμπληρωμένα στις φορολογικές δηλώσεις τους, ήρθε η σειρά να αποκαλυφθούν και τα ποσά που δαπανούν οι φορολογούμενοι για την εξόφληση πάσης φύσεως δανείων. Οι τράπεζες έχουν ήδη αποστείλει στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τα στοιχεία αυτά για κάθε φορολογούμενο και τώρα καταβάλλεται προσπάθεια να εμφανιστούν προσυμπληρωμένα στους σχετικούς κωδικούς στις φορολογικές δηλώσεις.

Πέρυσι για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι διαπίστωσαν ότι οι δηλώσεις τους ήταν προσυμπληρωμένες με τα στοιχεία αποδοχών και συντάξεων, ενώ κατά τη συμπλήρωση των κωδικών για τους τόκους καταθέσεων, το ποσό εμφανιζόταν σε ειδικό «παράθυρο» στο Τaxisnet, πριν συμπληρωθεί από τον φορολογούμενο.

Οι δόσεις

Φέτος, κάτι αντίστοιχο σχεδιάζεται και για τις τοκοχρεολυτικές δόσεις στεγαστικών, καταναλωτικών ή επιχειρηματικών δανείων που καταβλήθηκαν στη διάρκεια του 2014 από τους φορολογουμένους. Οι σχετικοί κωδικοί 727-728 «για την τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων οποιασδήποτε μορφής» στον πίνακα 5, αν προλάβουν οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, θα είναι προσυμπληρωμένοι.

Σημειώνεται ότι φέτος ο προσδιορισμός της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης θα γίνει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και δαπάνες για οικιακές βοηθούς) και με τις πραγματικές δαπάνες οι οποίες καταβλήθηκαν στη διάρκεια του περασμένου έτους για την απόκτηση μιας σειράς περιουσιακών στοιχείων. Οι σχετικές αλλαγές ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2014, με βάση τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και εφαρμόζονται με το νέο Ε1 για πρώτη φορά.

Πηγή:ethnos.gr/msn.com

 

mesaralive.gr  29 April, 2015 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα